Ως μια χρονιά με στέρεη επίδοση, χαρακτήρισε χθες ο Ε. Μυτιληναίος το 2020 κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έτους στους αναλυτές. Μετά από ένα πολύ δύσκολο 2ο τρίμηνο, πρόσθεσε, η εταιρεία κατάφερε να κλείσει θετικά το έτος και να εκπληρωθεί η υπόσχεση τα αποτελέσματα να προσεγγίσουν τα μεγέθη του 2019.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος είναι ότι οι ταμειακές ροές σε μια χρονιά με μεγάλες επενδύσεις έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. αφορούν σε μετρητά ή άμεσα προσβάσιμες γραμμές ενώ ακόμη 0,8 δισ. αφορούν σε γραμμές χρηματοδότησης.

Για τους επιμέρους κλάδους, στον τομέα των κατασκευών, το ανεκτέλεστο του τομέα CES (υποδομές, κατασκευές, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, διαχείριση απορριμμάτων) φτάνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμη 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε pipeline έργων που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν. Από τον τομέα η εταιρεία αναμένει το 2021 έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Στον τομέα RSD (φωτοβολταϊκά και αποθήκευση) το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 0,5 δισ. και εκτιμάται ότι το 90% θα εκτελεστεί μέσα στο έτος. Επομένως συνολικά ο τομέας αναμένεται να φτάσει σε έσοδα κοντά στο 1 δις. ευρώ για φέτος.

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι στα αιολικά βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία 217MW ενώ ακόμη 44 βρίσκονται σε κατασκευή, δηλαδή πριν το τέλος του 2021 η εταιρεία θα φτάσει τα 260MW  ενώ ακόμη 96MW βρίσκονται στη φάση της τελικής επενδυτικής απόφασης και θα οδηγήσουν την εγκατεστημένη ισχύ στα 350MW στο τέλος του 2022 αρχές 2023.

Στα φωτοβολταϊκά η δέσμευση της εταιρείας είναι να φτάσει το 2030 τα 3000MW ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει 350MW σε λειτουργία διεθνώς. Δηλαδή το σύνολο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσει τα 650 – 700MW.

Σε ό,τι αφορά στο αλουμίνιο τόνισε το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη ζήτηση του μετάλλου, η οποία αυξάνει σταθερά αλλά στο κόστος παραγωγής. “Εφαρμόσαμε 4 προγράμματα μείωσης του κόστους για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη παραγωγής της αλουμίνας και του αλουμινίου, δεν είναι εύκολο” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος χαρακτηρίζοντας ως συνεχή τον αγώνα για περιορισμό του κόστους. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε έχει γίνει hedging για ολόκληρο το 2021.

Για τον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τόνισε ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καθετοποιημένη δραστηριότητα.

Υπάρχουν περίοδοι που το retail θα είναι πιο κερδοφόρο και άλλες που θα είναι η παραγωγή. Το target model στοχεύει ακριβώς σε αυτό, ενώ είναι αρκετά ριψοκίνδυνο για τις εταιρείες που είναι ανεξάρτητες και δεν έχουν παρουσία στην παραγωγή.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Target Model, δηλαδή το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού θα ομαλοποιηθεί καθώς θέλει χρόνο και δεν μπορεί να λειτουργήσει από τη μία μέρα στην άλλη, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόστηκε. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι θετικές χρηματοροές και η δυνατότητα της εταιρείας να απευθύνεται στις αγορές για κεφάλαια δίνει την ευχέρεια για κινήσεις εξαγορών. Εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας για τη ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχουν καλή κατάληξη και όπως ανέφερε οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται καλά.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι υπάρχουν υψηλές ελπίδες ότι τα αποτελέσματα του 2021 θα είναι πολύ καλά και οι επενδυτικές μηχανές της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ σε αυτήν την κατεύθυνση.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: Capital.gr