Ασθενής προσπαθούσε επί μέρες να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι τηλεφωνικές του κλήσεις έμεναν αναπάντητες. Υποχρεώθηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο για να κλείσει ραντεβού. Δεύτερος ασθενής αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα με τις τηλεφωνικές κλήσεις του στο νοσηλευτήριο. Επίσης υποχρεώθηκε να μεταβεί επιτόπου για να κλείσει ραντεβού. Δεν βρήκε κανέναν όμως για να τον εξυπηρετήσει, αφού του έδωσαν απλά έναν ακόμα τηλεφωνικό αριθμό για να δοκιμάσει «από Δευτέρας»…

Τα παράπονα που λαμβάνει καθημερινά από τους πολίτες η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αυξάνονται συνεχώς. «Αφορούν διάφορα θέματα τα οποία άπτονται της σωστής εξυπηρέτησης των ασθενών και δεν έχουμε μόνο αυτά τα πρακτικά διαδικαστικά ζητήματα, έχουμε ακόμα πιο ουσιαστικές ελλείψεις, όπως είναι για παράδειγμα οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αναλύσεις μεταμοσχευμένων ατόμων», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Η ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, «έχει θέσει αυτά τα προβλήματα αρκετές φορές στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αλλά βλέπουμε ότι ακόμα και το πιο απλό ζήτημα που αφορά στην ανταπόκριση των νοσοκομείων στις τηλεφωνικές κλήσεις των ασθενών για προγραμματισμό ραντεβού δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Μας είπαν βεβαίως ότι θα εγκατασταθεί καινούργιο τηλεφωνικό κέντρο και αυτό θα επιλύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Αναμένουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξω φρενών οι ασθενείς για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει όμως «πολλά άλλα προβλήματα». «Για παράδειγμα, έχουμε δεχθεί παράπονα από ασθενείς για καθυστερήσεις στις εγγραφές για αιμοληψία, με αποτέλεσμα ασθενείς να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Αυτό μάλιστα το πρόβλημα επηρεάζει άμεσα μεταμοσχευμένα άτομα».

Συγκεκριμένα, «το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ δέχτηκε παράπονα που αφορούν καθυστέρηση στην εγγραφή των μεταμοσχευμένων ασθενών που προσέρχονται για αιμοληψία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας για την εγγραφή των ασθενών στο λογισμικό σύστημα, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση με αποτέλεσμα ειδικά τα άτομα που είναι μεταμοσχευμένα να καθυστερούν στη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής που γίνεται σε συγκεκριμένη ώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία τους». Για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Κουλούμας, «εισήγησή μας είναι όπως προστεθεί ακόμη ένα άτομο στις εγγραφές (τώρα είναι δύο) για μια με δύο ώρες το πρωί όπου υπάρχει αυξημένη προσέλευση ασθενών, με στόχο να μειωθεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στις εγγραφές».

Προβλήματα «συνεχίζουν να παρατηρούνται και στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου λόγω και των μέτρων για τον κορωνοϊό αλλά και του γεγονότος ότι το νοσηλευτήριο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα στο παιδιατρικό τμήμα, ενώ στο νοσοκομείο της Λάρνακας λόγω υποστελέχωσης έχουμε ακυρώσεις σε ραντεβού καρδιοπαθών και ταυτόχρονα εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα με το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσηλευτηρίου».

Δυστυχώς, είπε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, «τα προβλήματα αφορούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία και δεν μπορούμε καν να πούμε ότι ένα από τα νοσηλευτήρια παρουσιάζει βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας του ή εξυπηρετεί χωρίς καθυστέρηση και ταλαιπωρία τους ασθενείς του». Η προσπάθεια για την αυτονόμηση, είπε, «μάλλον δεν λειτουργεί σωστά ή δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο διότι εμείς ως ασθενείς διαπιστώνουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα από τα όσα κακά εντοπίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει αρκετές κινήσεις, αλλά αποδεικνύεται συνεχώς ότι τα όσα έγιναν δεν είναι αρκετά, αφού δεν αγγίζουν την ουσία της υπόθεσης που δεν είναι άλλη από τη σωστή, έγκαιρη και πλήρη, από όλες τις απόψεις, εξυπηρέτηση των ασθενών».

ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Στόχος της ΟΣΑΚ, τόνισε ο κ. Κουλούμας, «δεν είναι να χτυπήσουμε ούτε τα δημόσια νοσοκομεία ούτε τον ΟΚΥπΥ, αλλά δυστυχώς με αυτά τα οποία καταγράφουμε καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να δέχονται μεγάλο πλήγμα λόγω της φυγής των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα. Το ΓεΣΥ δίνει πλέον επιλογές στους ασθενείς και φυσικά όταν κάποιος δεν εξυπηρετείται και ταλαιπωρείται από τη στιγμή που σηκώνει το ακουστικό για να κλείσει ένα ραντεβού, σίγουρα θα αποταθεί αλλού για να λάβει τις υπηρεσίες που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα οδηγηθούν σιγά – σιγά σε οικονομική καταστροφή και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ένα Σύστημα Υγείας μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κρατικά νοσοκομεία».

Προβλήματα στη στελέχωση των Τμημάτων Νεφρολογίας

Πολύ μεγάλο πρόβλημα, «για το οποίο έχουμε στείλει και επιστολές στον ΟΚΥπΥ, αφορά στη στελέχωση των Τμημάτων Νεφρολογίας και Αιμοκάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων», είπε ο κ. Κουλούμας και εξήγησε: «Πολλές φορές οι οργανώσεις νεφροπαθών αναγκάστηκαν να εξοπλίσουν τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και τα Νεφρολογικά Τμήματα παγκύπρια τόσο με ιατρικά μηχανήματα, εξάρτημα υπέρηχων, ζυγαριές – καρέκλες κ.λπ. όσο και με εξοπλισμό όπως τηλεοράσεις, σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες κ.λπ.».

Επίσης, «εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού είχαν εξοπλίσει όλες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και τα Νεφρολογικά Τμήματα παγκύπρια με αποστειρωμένες στολές, προστατευτικά γυαλιά, οξύμετρα και θερμόμετρα». Αυτό όμως «δεν ήταν αρκετό διότι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και χώρου, είναι δραματική, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες ελλείψεις, όπως γραφική ύλη (φόρμες για αναλύσεις ασθενών, φάιλ ασθενών κ.λπ.)».

Επιπρόσθετα, ως ΟΣΑΚ, «έχουμε επαναφέρει και το πάγιο αίτημα για δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν. Πάφου, όπως και επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Είναι επίσης άκρως απαραίτητη η υιοθέτηση πρωτοκόλλων και προτύπων φροντίδας, αλλά και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία μικρών Τμημάτων Αιμοκάθαρσης, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση και ποιότητα, καθώς επίσης να δοθεί στον ασθενή το δικαίωμα της επιλογής».

Οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ασθενών, «βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα τα οποία ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να επιλύσει άμεσα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Προσδοκούμε στη θετική σας ανταπόκριση και άμεση ενέργεια για επίλυση των πιο πάνω θεμάτων για τη διευκόλυνση των ασθενών. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση των απόψεών μας επί του θέματος».