Αναφορικά με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, είναι φανερό ότι αυτές ήταν αναγκαίες και επιβεβλημένες, αφού διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα στα δικαστήρια με αποτέλεσμα την σημαντική καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, που αναπόφευκτα οδήγησε σε κάποιο βαθμό σε απαξίωση του θεσμού από το κοινωνικό σύνολο και λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας προς τον πολίτη να προσφύγει στα δικαστήρια.  

Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στον τομέα που αφορά τα δικαστήρια, αλλά παράλληλα έμφαση πρέπει να δοθεί και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τόσο την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, όσο και τον εκσυγχρονισμό και τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας σε σχέση με την αποτελεσματικότερη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων και την απλοποίηση των δικαστικών διαδικασιών.

Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων της Δικαιοσύνης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, καθώς επίσης και η ενθάρρυνση και προώθηση εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία σε συγκεκριμένα θέματα, που θα βοηθήσουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκδίκαση των δικαστικών διαδικασιών και στην αποσυμφόρηση και δυσλειτουργία των δικαστηρίων.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ Π.Δ.Σ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι στόχοι μου σε περίπτωση που εκλεγώ ως Πρόεδρος του Π.Δ.Σ σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ είναι οι ακόλουθοι:

(α) Η ενίσχυση του κύρους και η προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος ώστε να απαγορεύεται σε οποιονδήποτε πρόσωπο να ασκεί δικηγορία, όπως καθορίζεται στην Νομοθεσία, εκτός αν είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος. Πέραν από την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος, με την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων προς την Βουλή για την τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, αυτό θα βοηθήσει και στην αύξηση της δικηγορικής ύλης.

(β)          Η υποβολή τεκμηριωμένων θέσεων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής που ασχολούνται με θέματα που αφορούν το δικηγορικό επάγγελμα και αποτελεσματικότερη συμμετοχή σε αυτές. Ο Π.Δ.Σ, θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα ώστε να τοποθετείται και να υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις σε σχέση με Νομοσχέδια που αφορούν και επηρεάζουν το  δικηγορικό επάγγελμα.

(γ)          Στις διαδικασίες που προωθούνται για την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας θα πρέπει να προωθηθούν οι κατάλληλες τροποποιήσεις για τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας που αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να παρέχονται τα κατάλληλα μέτρα εκτέλεσης προς τους δικηγόρους για να είναι πραγματική, γρήγορη και αποτελεσματική η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

(δ)          Το δικηγορικό επάγγελμα θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προβολής και προώθησης στο εξωτερικό μέσω και σε συνδυασμό με άλλους επαγγελματικούς και κυβερνητικούς φορείς και αποστολές προς τον σκοπό προσέλκυσης  πελατών από τις παραδοσιακές αγορές (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Ισραήλ) αλλά και από νέες αγορές (όπως Κεντρική Ευρώπη, Ινδία, Σιγκαπούρη και Καζακστάν).

(ε)          Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ταμείου Συντάξεων Δικηγόρων ώστε  να προωθηθούν οι εισηγήσεις των Αναλογιστών σχετικά με τις παραμετρικές και δομικές αλλαγές στο υφιστάμενο σχέδιο του Ταμείου, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των Δικηγόρων μελών του καθώς επίσης και τη βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.

(στ)        Ο Π.Δ.Σ να ασκήσει πιέσεις τόσο ως προς την Κυβέρνηση όσο και προς τη Βουλή για την άμεση βελτίωση, εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση  των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων ώστε να παρέχεται προς τους δικηγόρους και τους δικαστές  ένα περιβάλλον εργασίας αντάξιο του κύρους και του σκοπού που επιτελεί το δικηγορικό επάγγελμα και ο τομέας της Δικαιοσύνης γενικότερα, γεγονός που θα βοηθήσει παράλληλα και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

(ζ)     Η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του Νομικού Συμβουλίου για να παρέχονται τα κατάλληλα εφόδια (ακαδημαϊκά αλλά και ουσιαστική πρακτική εμπειρία) προς τους νέους δικηγόρους με αποτέλεσμα η εισδοχή τους στο επάγγελμα να γίνεται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις (μισθολογικές και άλλες), λαμβανομένου υπόψη των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη Κυπριακή οικονομία.

(η)   Ενεργότερη συμμετοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Κυβέρνηση, τη Βουλή και το Ανώτατο Δικαστήριο στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο τομέα των δικαστηρίων στις οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι διαχρονικές θέσεις του Π.Δ.Σ αναφορικά με τη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου, την σύσταση του νέου Εφετείου και την δημιουργία Τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας. 

(θ)  Η υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία με σκοπό να ενθαρρυνθούν επενδυτές από το εξωτερικό να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως έδρα των δραστηριοτήτων τους και ως κέντρο εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων.

(ι)   Η διεύρυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου και η εναρμόνιση  των Κανόνων Δεοντολογίας του δικηγορικού επαγγέλματος με την υιοθέτηση του Καταστατικού Χάρτη των θεμελιωδών αρχών του Ευρωπαϊκού Δικηγορικού Επαγγέλματος και τον Κανόνα Δεοντολογίας για τους Ευρωπαίους Δικηγόρους, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων (CCBE).

*Συνέταιρος Στο Δικηγορικό Γραφείο George Yiangou LLC.