Από τηλεοράσεως και σε επικίνδυνα ψηλούς τόνους Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και εκτελεστικός διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας επιχείρησαν να επιλύσουν χθες τη μεταξύ τους διαφορά, ύστερα από την καταγγελία της ΠΑΣΥΚΙ εναντίον του Γιώργου Καροτσάκη για «εκφοβισμό» των μελών της «μέσω ψεύδους», με τη Συντεχνία να ζητά δημόσια από τον ΟΚΥπΥ και τον υπουργό Υγείας να προχωρήσουν σε έρευνα και τον διευθυντή της περιφέρειας Λάρνακας να απαντά στον Σωτήρη Κούμα, «Ντροπή». 

Τη στιγμή όμως που οι τόνοι ανέβαιναν επικίνδυνα και ο ΟΚΥπΥ κρατούσε στα χέρια του τον φάκελο που περιείχε την καταγγελία της ΠΑΣΥΚΙ, μια νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από πλευράς των νοσηλευτών, προκάλεσε επιπρόσθετες αναταράξεις. Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών έστρεψε τα πυρά της εναντίον της προϊσταμένης νοσηλευτικής λειτουργού της περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω ανώτερη λειτουργός προχώρησε σε πράξη εκφοβισμού του γενικού γραμματέα της Συντεχνίας. 

Ο ΟΚΥπΥ, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, «έχει πλέον στα χέρια του τις καταγγελίες και των δύο Συντεχνιών οι οποίες και θα διερευνηθούν» και εξήγησε ότι για την περίπτωση των νοσηλευτών, η καταγγελία έγινε στον ΟΚΥπΥ τις προηγούμενες ημέρες «και έχουν ήδη κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες». 

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν από νωρίς το πρωί, μετά και τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της ΠΑΣΥΚΙ εναντίον του εκτελεστικού διευθυντή της Λάρνακας. Η ΠΑΣΥΚΙ επανέλαβε και δημόσια τον ισχυρισμό της, επικαλούμενη γραπτές αποδείξεις, ότι ο κ. Καροτσάκης είχε ενημερώσει επίσημα με επιστολή του γιατρούς του νοσοκομείου της Λάρνακας για διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας από την Eλεγκτική Yπηρεσία του κράτους για το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσηλευτηρίου, ζητώντας τους μάλιστα να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία. 

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία γραπτώς και επισήμως μας ενημέρωσε ότι δεν διεξάγει καμία έρευνα» είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, κατηγορώντας τον Γιώργο Καροτσάκη ότι «χρησιμοποίησε ένα ψέμα, χρησιμοποίησε το όνονα το Γενικού Ελεγκτή, ενός θεσμού του Κράτους για να ζητήσει από τους γιατρούς στοιχεία λέγοντάς τους μάλιστα ότι έπρεπε να του περιγράψουν και τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους και αν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους, επειδή αυτό ζητούσε η Ελεγκτική Υπηρεσία». 

Αυτό, «είναι προσπάθεια εκφοβισμού των γιατρών και ο κ. Καροτσάκης επιχείρησε να καλύψει τα προβλήματα της υποστελέχωσης που παρουσιάζονται στο αναισθησιολογικό τμήμα και τις αναβολές των χειρουργικών επεμβάσεων εξαιτίας αυτής της υποστελέχωσης επικαλούμενος το όνομα του Γενικού Ελεγκτή». 

«Ντροπή» ήταν η δημόσια απάντηση του κ. Καροτσάκη, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί ποτέ γραπτώς από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας. Υποστήριξε όμως ότι «στην πραγματικότητα επικοινώνησε μαζί μου λειτουργός του Γενικού Ελεγκτή, το όνομα της οποίας θα δώσω στον υπουργό Υγείας όταν μου ζητηθεί, για να δει τι γίνεται στο νοσοκομείο και συζητώντας το θέμα μου ζήτησε προφορικώς να υποβάλω και να συλλέξω στοιχεία και της είπα ότι θα τα ζητήσω και θα σας τα στείλω». Όπως υποστήριξε ο Γιώργος Καροτσάκης, ο ίδιος θεώρησε ότι «από τη στιγμή που επικοινωνεί το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή αυτό το πράμα θεωρείται από εμένα ότι είναι αυτεπάγγελτη έρευνα. Έστειλα επιστολή ζητώντας τα στοιχεία τα οποία δεν είχα και ζήτησα και κάποια στοιχεία τα οποία αφορούσαν τις συμπεριφορές του προσωπικού και κατά πόσον στη διαδικασία εκτέλεσης των καθηκόντων τους αρνούνταν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Η τοποθέτηση του διευθυντή του ΟΚΥπΥ, προκάλεσε εκ νέου την οργή του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ με τον Σωτήρη Κούμα να υποδεικνύει στον Γιώργο Καροτσάκη ότι «καθηκόντως έπρεπε να γνωρίζει ότι όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξάγει αυτεπάγγελτα μια έρευνα, ενημερώνει επίσημα και γραπτώς την αρμόδια Αρχή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι μια λειτουργός, κάποια μέρα, πήρε τηλέφωνο και ζήτησε στοιχεία». 

«Αντί να πείτε εσείς συγγνώμη που χρησιμοποιήσατε το όνομα του Γενικού Ελεγκτή μας λέτε ότι είχατε μια προφορική οδηγία», είπε ο κ. Κούμας για να πάρει εκ νέου την απάντηση «Ντρόπη» από τον Γιώργο Καροτσάκη επικαλούμενος «την επαγγελματική και οικογενειακή» του «αξιοπρέπεια».