Στην ενορία Αγίου Νεκταρίου, επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ΄, στον Δήμο Λεμεσού προγραμματίζεται η κατασκευή ψηλού κτηρίου με την ονομασία Neocleous Tower, ιδιοκτησίας της A. Neocleous Holding Llc. Την περασμένη Τρίτη τέθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, στην οποία παρουσιάστηκαν οι εκτιμώμενες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την προτεινόμενη ανάπτυξη.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός πύργου μικτής χρήσης, ο οποίος θα αποτελείται από 25 ορόφους και 4 υπόγειους ορόφους, με κύριο σκοπό τη δημιουργία γραφειακών χώρων. Η ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφόρων χρήσεων, όπως καφετερία, επιχειρηματικό κέντρο/λέσχη, γυμναστήριο, διαμερίσματα, κήπους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα υποδοχής, χώρους στάθμευσης και μηχανολογικούς ορόφους. Το συνολικό ύψος του προτεινόμενου κτηρίου θα ανέρχεται στα 120 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους. Το εκτιμώμενο κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται συνολικά στα €24 εκατομμύρια, περίπου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2020 και να διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια. Το τεμάχιο ανάπτυξης εμπίπτει σε δύο Πολεοδομικές Ζώνες, την Οικιστική Ζώνη Κα4 (64%) και την Ζώνη Εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης Εβ2 (36%). Η περιοχή είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένη και στην περιοχή μελέτης εμπίπτουν πολλές και διάφορες αναπτύξεις και είδη χρήσεων γης, με τις μικτές οικιστικές, γραφειακές και εμπορικές χρήσεις να είναι επικρατέστερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρανοξύστες και πύργοι παντού

Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) διενεργήθηκε από τον Οίκο Συμβούλων Πολεοδομίας, Κυκλοφορίας και Περιβάλλοντος «ALA Planning Partnership Consultancy L.L.C. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι από τις αναλύσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων που έγιναν, κατά τη φάση της κατασκευής του προτεινόμενου έργου θα υπάρχουν μικρές και μέτριες, προσωρινές αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες θα περιορισθούν στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής. Κατά τη λειτουργία του έργου αναμένονται μέτριες και σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν προσεκτικής και ορθολογικής διαχείρισης. Σημειώνεται όμως ότι με την εφαρμογή των Μέτρων Μετριασμού που προτείνονται, οι επιπτώσεις αναμένεται ότι θα μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα.

Μετά από την εφαρμογή των προτεινόμενων Μέτρων Μετριασμού, οι επιπτώσεις που αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα πάνω από τα συνηθισμένα, κατά την περίοδο Κατασκευής του έργου είναι: 

▪ Εκπομπές Αιωρούμενων Σωματιδίων (Σκόνης). 

▪ Παραγόμενος θόρυβος από τον μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα του εργοταξίου κατά την περίοδο Λειτουργίας του έργου 

▪ Αλλαγές στον χαρακτήρα του τοπίου. 

▪ Σκίαση της περιβάλλουσας περιοχής από την ανέγερση του Έργου. 

▪ Αλλαγές στα υδρολογικά χαρακτηριστικά του τεμαχίου εξαιτίας της σφράγισης του εδάφους. 

▪ Αναβάθμιση της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος (θετική επίπτωση). 

Προσδοκία από το προτεινόμενο έργο είναι να βελτιώσει και να αναβαθμίσει την περιοχή, ενώ θα εκμεταλλευτεί γη η οποία χρήζει αναβάθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα είναι η Κύπρος το 2025 με τις μεγάλες αναπτύξεις

110 χώροι στάθμευσης

Το τεμάχιο ανάπτυξης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από διάφορα στοιχεία χρήσεως γης και αναπτύξεων του Δήμου Λεμεσού, όπως κατοικίες, γραφεία και χώρους στάθμευσης.

H προτεινόμενη ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει, στο σύνολο, 110 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 7 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμΕΑ. Οι χώροι αυτοί θα διαμορφωθούν στα τέσσερα υπόγεια και ισόγειο του έργου. Συγκεκριμένα, οι χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ θα διαμορφωθούν στο ισόγειο, ενώ οι υπόλοιποι χώροι στάθμευσης οχημάτων θα βρίσκονται στους τέσσερις υπόγειους ορόφους. Επίσης, στους υπόγειους ορόφους θα εγκατασταθούν οκτώ χώροι στάθμευσης για ποδήλατα.

Το πλησιέστερο κύριο υδατόρεμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων βόρεια από το τεμάχιο ανάπτυξης του έργου, το οποίο έχει υπογειοποιηθεί (Αργάκι Βαθιά). Αξίζει να αναφερθεί ότι το τεμάχιο ανάπτυξης εμπίπτουν εντός Ζώνης που είναι Ευαίσθητη στη Νιτρορύπανση. Πλησίον της περιοχής του έργου εντοπίζεται μία περιοχή νερών κολύμβησης, όπου λειτουργεί οργανωμένη παραλία λουομένων, η παραλία «Ακτή Ολυμπίων Α» σε απόσταση περίπου 730 μέτρων προς τα νοτιοανατολικά. Επίσης, σε απόσταση 700 μέτρων από το τεμάχιο ανάπτυξης του έργου, προς τα νοτιοανατολικά, βρίσκεται η Ζώνη Προστασίας της Παραλίας.

Καμία υποβάθμιση υδροφόρου ορίζοντα

Γεωτεχνική μελέτη διενεργήθηκε για το έργο Neocleous Tower από την εταιρεία Geoinvest Ltd. Ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε βάθος 17,90 μέτρα από την επιφάνεια του υφιστάμενου εδάφους και είναι χαμηλότερος από τη στάθμη θεμελίωσης του κτηρίου. 

Με βάση τα συμπεράσματα της γεωτεχνικής έκθεσης δεν προβλέπεται υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα στο στάδιο της κατασκευής και δεν τίθεται θέμα ετοιμασίας σχεδίου διαχείρισης του νερού που προέρχεται από υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα κατά τη διάρκεια της κατασκευής. 

Οροφή σε κλίση 42 μοιρών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Σημειώνεται ότι οι ορόφοι 22–25 αποτελούνται από ένα χώρο μηχανολογικών εγκαταστάσεων, ο κάθε ένας, εμβαδού 100 τ.μ., ενώ το υπόλοιπο εμβαδόν των ορόφων αυτών είναι κενό και μειώνεται σταδιακά, δημιουργώντας μια καμπύλη που επιτρέπει στην οροφή να έχει μεγαλύτερο εμβαδόν, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερου χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων. Προς τον σκοπό αυτό η οροφή του κτηρίου θα βρίσκεται σε κλίση 42 μοιρών.

Για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του προτεινόμενου έργου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα με προσδοκώμενη απόδοση παραγωγής περίπου 1.400 kWh/έτος/kWp, κατά μέσο όρο, συνδεδεμένα με το δίκτυο με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (net-metering).