Η φυσιογνωμία του Νεοέλληνα είναι όντως τραγική. Βίωσε τις οδυνηρές ήττες του νέου Ελληνισμού μέσα από εγκληματικές παραλείψεις, εγωπάθειες και ετσιθελισμούς.Έθαψε μεγάλες ιδέες σε συντρίμμια και καμένες σάρκεςαρχές του εικοστού αιώνα μεκορύφωση τη συνειδητή εγκατάλειψη του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ελληνική ηγεσία καιτην πολυμέτωπη ήττα της Μ. Ασίας. Ήταν φυσικό οι δόξες των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας να τον κάνουν να αισθάνεται…τραγικά.

Απείρως οδυνηρότερη τραγικότητα είναι εκείνη του ένδοξου Ελληνικού στρατούμας. Ο οποίος, ενώ ο αγνός Κύπριος πατριώτηςτον υποδέχθηκε γονατιστός – κατά κυριολεξία- όταν αποβιβάστηκε το ’60, μέσα από μεθοδευμένες προβοκάτσιες που προμήνυαν την μεγάλη προδοσία που ακολούθησε, τα μάζεψε κακήν κακώς και εγκατέλειψε στην ουσία κάθε δυνατότητα «εγγύησης» πουπροσυπέγραψαν οι πολιτικοί ταγοί. Χρησιμοποίησαν όμως αυτά τα «εγγυητικά δικαιώματα» και την όση δύναμη απέμεινε και μεθόδευσαν την κατάλυση της Δημοκρατίας. Οι εφιάλτες μέσα στο στράτευμα οδήγησαν στην απόλυτη διάλυση τις ηρωικές γραμμές που έστηναν οι δικοί μας φαντάροι και όσοι Έλληνες στρατιώτες δεν ανέχτηκαν αυτή την εθνική ατίμωση. Το ’74, μια χούφτα επίορκοι στέρησαν από τονΈλληνα στρατιώτη την δυνατότητανα πολεμήσει όπως ήξερε και ήθελε.Στέρησαν από τον Ελληνισμό ολόκληρο την μοναδική δυνατότητα να καταγάγει μια συλλογική νίκη κατά της Τουρκίας. 

Ήλθε όμως και το Νοράτλας… Δεν άντεξαν οι λεβέντες στην ιδέα μια άλλη πατρίδα να χαθεί και ανέβηκαν στα φτερά του χρέους. Η απόφαση της χούντας και όσων περιέργως την διαδέχθηκαν ήταν σαφώς άλλη. Να μην χαλάσουν οι νατοϊκοί σχεδιασμοί, να ολοκληρωθεί το σχέδιο της παράδοσης και της «αμοιβαίας λύσης». Επαναστατεί η συνείδηση όταν ακούει πως λήφθηκαν από τους ασυρμάτους μήνυμα πως έφταναν τάχα μου δύο εχθρικά αεροπλάνα. Μα πως μπορεί σε εκείνο το χάος και την ανοδιοργανωσιά, όπουκανείς δεν είχε σαφείς εντολές πού και πώς να πολεμήσει, να γνωρίζουν στις μεταβιβάσεις πότε και πώς έρχονταν τα Τούρκικα αεροπλάνα;! Εντολές να σταματήσουντα Ελληνόπουλα, ήταν! Να αποτρέψουνΕλληνο-Τουρκική σύρραξη! Και άφησαν τα Κυπριόπουλα να καταρρίψουν τους Έλληνες Ικάρους βαφτίζονταςφίλια τάχα μου πυρά τα πυρά της προδοσίας και της υποταγής.

Ήλθε μετά η μάχη της ΕΛΔΥΚ, των παιδιών της Ελλάδας που δεν πρόλαβαν να εμποτιστούν με τα δηλητήρια του χουντικού μορφώματος. Ήλθε να τους χαλάσει την μανέστρα της υποταγής στις νατοϊκές επιταγές. Μια μάχη από τις ηρωικότερες του Ελληνισμού στον 20ο αιώνα όπως την χαρακτήρισαν έγκριτοι ιστορικοί. Και τι έκαναν οι κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν την χούντα; Την έσβησαν από τον χάρτη!Στα αρχεία του Ελληνικού στρατού δεν υφίσταται! Διότι η μάχη της ΕΛΔΥΚ ήταν στην ουσία της μάχη μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας, άρα πράξη Ελληνοτουρκικού πολέμου εντός ΝΑΤΟ! Γι’ αυτό έπρεπε να διαγραφεί! Οι ήρωες της ΕΛΔΥΚ για την πλαστογραφημένη Ελλαδική πραγματικότητα είναι…πεσόντες του Β’ παγκοσμίου πολέμου! Μαζί με τον ηρωικό στρατό της η Ελλάδα στην Κύπρο έθαψε και την Ιστορία της.

Η μεταπολίτευση που ακολούθησε δεν άλλαξε πολλά. Μοναδική αναλαμπή το «βυθίσατε το Χόρα», του Ανδρέα Παπανδρέου που τόλμησε την μοναδική έμπρακτη αντίδραση στην Τουρκική αδηφαγία και έδωσε υπόσταση στον Ελληνικό στρατό. Αλλά  πολύ μικροί, ελάχιστοι στάθηκαν οι διάδοχοί του απέναντι στο μεγαλείο του Έλληνα στρατιώτη. Στα Ίμια, ενώ πραγματικά το ναυτικό μπορούσε να δώσει ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής στον Τουρκικό νέο-επεκτατισμό, υποταγμένοι και πάλι στις Αμερικανικές επιταγές που υποβίβασαν την πατρίδα σε «κατσικοχώραφα», υπέστειλαν την σημαία που είπαν πως την …πήρε ο άνεμος.Διέταξαν υποχώρηση, γκριζάροντας το Αιγαίο και την καρδιά του Ελληνισμού ολόκληρου.  Έσφιξε τα δόντια με πίκρα και παράπονο ο Έλληνας στρατιώτης. Γιατί μπορούσε…Γιατί μπορεί. 

Το ίδιο έργο γράφεται τώρα έξω από το Καστελλόριζο, την Μεγίστη. Την …μεγίστη ευκαιρία του Ελληνισμού! Ενεργοποιήθηκε το στράτευμα. Έτοιμο το σώμα, έτοιμη και η ψυχή. Κι ενώ η ένταση κορυφώνεται, διεμβολίζει την εθνική αναγκαιότητα περιφρούρησης της κυριαρχίας η προτεραιότητα για ανεμπόδιστη προεδρία των Γερμανών στην ΕΕ! Καθόλου τυχαίο το Γερμανικό δημοσίευμα που προμηνύει συνθηκολόγηση. Την κυριαρχία σου δεν την περιφέρεις σε μυστικά τηλεφωνήματα και συνδιαλέξεις. Τις έκνομες ενέργειες δεν τις συζητάς. Τις αποτρέπεις και τις ανατρέπεις. 

Κι ενώ ο Έλληνας στρατιώτης κρατά την γαλανόλευκη ψηλά και τον πατριωτισμό ψηλότερα, οι πολιτικοί ηγήτορες καταδεικνύουν τάσεις να γκριζάρουν την γαλάζια μας θάλασσα. Και αν παρ’ελπίδα το πράξουν, δεν θα απέχουν και πολύ από το να γκριζάρουν και την γαλανόλευκη.

*Μέλος Π.Γ. Κ.Σ. ΕΔΕΚ