To Top
07:12 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάνε για «ελαφρύ ξεσκόνισμα» πολιτογραφήσεων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Πάνε για «ελαφρύ ξεσκόνισμα» πολιτογραφήσεων
  05 Νοεμβρίου 2019, 9:55 πμ  

Σε ελαφρύ ξεσκόνισμα των πολιτογραφήσεων θα προχωρήσει η Κυβέρνηση κατά το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να προσανατολίζεται το Υπουργικό είναι η λήψη απόφασης για αφαίρεση υπηκοοτήτων από αριθμό ατόμων που είχαν στο παρελθόν λάβει κυπριακό διαβατήριο και σήμερα κρίνονται ως προβληματικές περιπτώσεις. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων, δηλαδή θα τους ανακληθεί η υπηκοότητα θα είναι μονοψήφιος. 

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από πίεση των πολιτικών της αντιπάλων στο θέμα των πολιτογραφήσεων, με το ΑΚΕΛ να ζητά επί καθημερινής βάσεως απαντήσεις. Η τελευταία αποκάλυψη (εφημερίδα «Πολίτης») για τον «Κύπριο» Τζον Λόου από τη Μαλαισία ο οποίος φέρεται να έχει λάβει κυπριακή υπηκοότητα μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, αναγκάζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων. 

Χθες, ανακοινώθηκε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις για αφαίρεση υπηκοοτήτων. Κίνηση που προφανώς γίνεται και υπό το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων, μιας και το όλο ζήτημα βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά στην Κυβέρνηση απέφευγαν να κάνουν ανάλογη κίνηση. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τοποθέτηση Χάσικου για πολιτογράφηση Μαλαισιανού

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τις πολιτογραφήσεις, παρέπεμψε χθες στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο οπόταν και θα υπάρξει ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, η ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αφορά τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη ή διεξάγεται για πολιτογραφήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολίτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αφαίρεση κάποιων υπηκοοτήτων που σύμφωνα με την έρευνα δεν δικαιούνται να κατέχουν κυπριακό διαβατήριο. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως «όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό θα γίνει το συντομότερο. 

Παραδέχθηκε προβλήματα 

Μετά από μια σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων ήταν δύσκολο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην παραδεχθεί την ύπαρξη προβλημάτων σημειώνοντας πως υπήρξαν προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά: «Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Η διαδικασία αφαίρεσης υπηκοότητας μπορεί να αποτελεί, υπό τις δοσμένες συνθήκες, ένα «χάπι» για να ξεπεραστεί ο «πονοκέφαλος» που προκαλείται στο εσωτερικό, πλην όμως δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα ανακληθούν υπηκοότητες, λέει ο Πρόεδρος

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να αφαιρεθεί μια υπηκοότητα «θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κάποιες περιπτώσεις «μιλούν από μόνες τους». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τις χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε ως υπερβολικό τον σάλο που έχει δημιουργηθεί για το όλο θέμα. Κι αυτό γιατί: «Εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος». Κάτι που, σύμφωνα με τον ΠτΔ, προσκαλεί «δυσφήμιση της χώρας διεθνώς». 

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο ΠτΔ άσκησε κριτική προς όσους τον επικρίνουν για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Υποστήριξε πως «από μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων». 

Σύμφωνα με την προσέγγιση του ΠτΔ, χάρη στην παροχή υπηκοοτήτων υπήρξε ανάπτυξη και «μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα». 

Αρχιεπίσκοπος και Χάσικος 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας, για να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα ο Τζο Λόου χρειάστηκε η παρέμβαση και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών. Στο δημοσίευμά του ο «Πολίτης» έγραψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Αρχιεπίσκοπος είχε στείλει δύο επιστολές προς τον Σωκράτη Χάσικο για να προωθηθεί η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, επικαλούμενος συζητήσεις για επενδύσεις σε εκκλησιαστική γη. Ο Λόου ήρθε, πήρε την υπηκοότητα και το διαβατήριο και εξαφανίστηκε αφού είχε αγοράσει μια έπαυλη στην Αγία Νάπα «επενδύοντας το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ». 

Κατά τον χρόνο που του δόθηκε η υπηκοότητα, ο Μαλαισιανός ήταν καταζητούμενος για οικονομικό σκάνδαλο. Παρά ταύτα, το Υπουργικό του ενέκρινε την πολιτογράφηση. 

Παρεμβαίνοντας ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος ανέφερε τα εξής: 1. Ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε μέσω ελεγκτικού οίκου αίτηση δυόμισι μήνες ενωρίτερα και εξασφάλισε διαβατήριο σε χρόνο που και άλλοι κατ’ εξαίρεση αιτητές ήταν δυνατό να εξασφαλίσουν τότε. 2. Στο διάστημα των δυόμισι μηνών, η υπηρεσία ολοκλήρωσε τις έρευνες της με τους στρατηγικούς εταίρους της, την Ιντερπόλ, την Κυπριακή Αστυνομία και το ενδιαφερόμενο τραπεζικό ίδρυμα. 3. Η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και επαγγελματικοί φορείς ενημερώνονται και από το υπουργείο Εξωτερικών για περιπτώσεις ατόμων που μπαίνουν σε «μαύρη λίστα» από διεθνή σώματα και οργανισμούς, ώστε με τη σειρά τους να λάβουν τα δέοντα μέτρα.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...