Μπουράκ Οζουγκέργιν, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα. Μιλώντας πριν από περίπου 15 μέρες στον διπλωματικό συντάκτη της «Καθημερινής» Αθηνών, Βασίλη Νέδο, αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στην ένταση που προκαλείται εξαιτίας αυτών. Ένταση που, κατά τη γνώμη του, απορρέει από την ελληνική πλευρά. Δείξτε μου στην εφημερίδα σας, είπε στον δημοσιογράφο, ένα άρθρο ή κάποια είδηση σχετικά με τις τριμερείς -ή τις όποιες ενσαρκώσεις τους- χωρίς καμία αναφορά σε ένα «σθεναρό μήνυμα προς την Τουρκία». Και συνέχισε:
 
«Λοιπόν έτσι όπως συμβαίνει, η Άγκυρα παίρνει πράγματι το μήνυμα. Αν θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι, δεν ξεκινάς από την οροφή. Κανένα σχέδιο, πρόγραμμα, οργάνωση ή σχήμα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό τον εξαναγκασμό μας -είτε ηθελημένα είτε όχι- δεν θα λειτουργήσει. Δεν μπορείτε να μετακινήσετε έναν λίθο με οδοντογλυφίδα, ανεξάρτητα από το τι λέει ο κανόνας του μοχλού».
 
Παρόλο που έχουν περάσει αρκετές μέρες από εκείνη τη συνέντευξη, στην οποία πράγματι λέγονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, η τελευταία φράση του πρέσβη μού έχει «κολλήσει», καθώς μάλιστα έχω τη συνήθεια, κατά πως ίσως γνωρίζουν και οι αναγνώστες, να στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτό που οι γλωσσολόγοι ονομάζουν «ανάλυση του λόγου» (discourse analysis), ιδιαίτερα δε, του πολιτικού.
 
Η παρομοίωση της Ελλάδας με οδοντογλυφίδα και της Τουρκίας με λίθο (ίσως να ήθελε και να πει «ογκόλιθο», αλλά μάλλον από τακτ το απέφυγε…), έχει σίγουρα μια έντονη σημειολογία στον χρόνο, στον χώρο (Ελλάδα), και στον τρόπο που ειπώθηκε. Μη αμφισβητώντας την πιθανή ευστροφία του πρέσβη, αφήνω ανοικτή και την πιθανότητα το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο να μην είναι αποτέλεσμα αυτής, αλλά κάποιας εγγενούς τάσης όσων εκπροσωπούν δημοσίως την πολιτική της συγκεκριμένης χώρας να θεωρούν υποχρέωσή τους να το κάνουν από θέση ισχύος, και με κρότο.
 
Και επειδή η ισχύς όμως είναι, καθώς ξέρετε, ευμετάβλητο και διαμφισβητούμενο μέγεθος, αναγκάζεσαι κάποτε να την ορίσεις κατά το δοκούν. Που, στη δική μου αντίληψη, σημαίνει μπουνταλάδικα! Δηλαδή, νομίζω πως το μυαλό ζυγίζεται με κιλά.
 
Όπως και να ‘χει, επαναλαμβάνω εμφατικά ότι αξίζει να διαβαστεί αυτή η συνέντευξη, έστω και μετά την πάροδο 2 εβδομάδων. Είναι αποκαλυπτική από πολλές απόψεις, κυρίως για όσους επιμένουν σε ένα τοπίο θολό και έντονα ηλεκτρισμένο, να κρατούν αλώβητη την ψυχραιμία τους και σώας τας φρένας τους! Ιδού το link: 
https://www.kathimerini.gr/1083823/gallery/epikairothta/politikh/presvhs-ths-toyrkias-sthn-a8hna-sthn-k-h-agkyra-kanei-ayto-poy-leei
 
Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας, προχθές στη Βουλή (Μπούντεσταγκ), για την ελευθερία έκφρασης. Ένα μικρό απόσπασμα που τα λέει όλα: «Ναι, έχουμε ελευθερία έκφρασης στη χώρα μας. Προς όλους εκείνους όμως που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν πια να εκφράσουν τις απόψεις τους, λέω τούτο: Όταν θα πεις τη γνώμη σου για κάτι, πρέπει να μάθεις να ζεις με το γεγονός ότι κάποιος θα διαφωνήσει, κάποιος θα σε αμφισβητήσει. Η έκφραση γνώμης δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και η ελευθερία έκφρασης έχει όρια. Όρια που αρχίζουν εκεί όπου αρχίζει κάποιος να σπέρνει λόγο μίσους. Αρχίζουν εκεί όπου βιάζεται η αξιοπρέπεια των άλλων ανθρώπων. Το κοινοβούλιό μας πρέπει και θα αντιταχθεί στον εξτρεμιστικό λόγο. Διαφορετικά, η κοινωνία μας θα πάψει να είναι η ελεύθερη κοινωνία που ξέρουμε ως τώρα».
 
Τομ Χανκς, από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς που έβγαλε η μεγάλη της Αμερικής σχολής του Χόλιγουντ. Προχθές, σε μια εκδήλωση για την επόμενη ταινία του, είπε και μερικά πράγματα για τον κορωνοϊό, θύματα του οποίου ήταν ο ίδιος και η Ελληνοαμερικανίδα σύζυγός του, που ευτυχώς το ξεπέρασαν. Αυτονόητα πράγματα, δυστυχώς όχι για όλους όμως: «Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε. Ποια είναι; Φορέστε μάσκα, πλύνετε τα χέρια και κρατάτε αποστάσεις. Τόσο απλά και τόσο εύκολα. Αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε με αυτά τα τρία πολύ βασικά πράγματα, ε, τότε ντροπή σας. Εγώ λέω, μη ντρέπεστε. Κάντε το καθήκον σας. Κοινή λογική είναι».