To Top
12:51 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα κάγκελα κόμματα και κυβέρνηση για πολιτογραφήσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στα κάγκελα κόμματα και κυβέρνηση για πολιτογραφήσεις
  07 Νοεμβρίου 2019, 3:12 μμ  
Στα κάγκελα παραμένουν τα κόμματα και η κυβέρνηση σχετικά με το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και στον απόηχο όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν κάποια κενά σε παλαιότερες φάσεις εφαρμογής του Επενδυτικού Προγράμματος και έλαβε αποφάσεις και τις εφάρμοσε, ενώ το ΑΚΕΛ ουδέποτε ανέλαβε ευθύνες για διαφόρων ειδών συναλλαγές και απαράδεκτες πολιτογραφήσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, τις οποίες ουδέποτε ανακάλεσε είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου, απαντώντας σε δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ για το θέμα των πολιτογραφήσεων, είπε ότι «ερωτά το ΑΚΕΛ για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το Επενδυτικό
Πρόγραμμα και τις πολιτογραφήσεις. Ποιες ήταν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης; Ήταν η τροποποίηση του Προγράμματος το 2018, τα κριτήρια που πρόσθεσαν ασφαλιστικές δικλείδες και οι αυστηρότεροι έλεγχοι. Ήταν χτες η αιτιολογημένη αποστέρηση της υπηκοότητας σε περιπτώσεις που επιβαλλόταν. Προφανώς τέτοιες αποφάσεις δεν εμπνέουν το ΑΚΕΛ. Θα προτιμούσε να καταγγέλλουμε τη χώρας μας. Όσον αφορά πολιτικές ευθύνες, όταν αναλάβει το ΑΚΕΛ ευθύνες για διαφόρων ειδών συναλλαγές και απαράδεκτες πολιτογραφήσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, τις οποίες μάλιστα ουδέποτε ανακάλεσε, τότε θα ξαναμιλήσουμε».
 
Ερωτηθείς αν το θέμα ανάληψης πολιτικών ευθυνών από πλευράς ΑΚΕΛ για τη δική του διακυβέρνηση, είναι επαρκές επιχείρημα της παρούσας διακυβέρνησης για το θέμα ανάληψης δικών της πολιτικών ευθυνών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν χρειάζονται επιχειρήματα. Η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν κάποια κενά σε παλαιότερες φάσεις εφαρμογής του Προγράμματος, ενδεχομένως υπήρξαν κάποιες αποφάσεις που έπρεπε να αναθεωρηθούν λόγω νεότερων στοιχείων, και πήρε αποφάσεις και τις εφάρμοσε.
 
Στο παρελθόν δεν είχαμε δει ποτέ να διορθώνονται ενδεχομένως λάθη ή κενά για πολιτογραφήσεις που έγιναν και που δεν έπρεπε να γίνουν». 
 
Ο κ. Προδρόμου απαντούσε σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος απέδωσε νωρίτερα εξ' ολοκλήρου την ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ.
   
Αυτούσια η δήλωση Στεφάνου:

Η πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων είναι ασήκωτη και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Οι αποφάσεις που έλαβαν τώρα -κατόπιν του παγκόσμιου εξευτελισμού της χώρας μας- ούτε ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, ούτε κλείνουν το ζήτημα.

Οι αποφάσεις δεν μπορούν να παραγράψουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αρχικά δεν απαντούσαν στα αδήριτα ερωτήματα, μετά καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ύστερα αποκαλούσαν «εχθρούς της χώρας» όσους έθεταν ερωτήματα για τα σκάνδαλα.

Ποιος άλλος –αν όχι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- θα αναλάβει την ευθύνη:

 • πρώτο, για το διασυρμό της χώρας και,
 • δεύτερο, για το στήσιμο αυτής της βιομηχανίας κατάχρησης, αδιαφάνειας και απληστίας;
Όταν το… «αντίδωρο» που πήρε ο Αρχιεπίσκοπος για τη μεσιτεία του κοστολογείται στις 300 χιλιάδες ευρώ, όλοι καταλαβαίνουν
 • πόσο χρήμα διακινείται σε αυτή τη βιομηχανία που έστησε η κυβέρνηση και,
 • πόσες παρεμβάσεις γίνονταν από έχοντας σχέσεις με την εκτελεστική εξουσία για να προωθούνται διάφορες υποθέσεις.

Αυτά δεν διαπράττονται κατά λάθος, ούτε λόγω ελλιπών ρυθμίσεων. Αυτά γίνονται λόγω διαφθοράς και ο καθένας μπορεί να κατανοήσει γιατί η Κύπρος από το 2013 μέχρι το 2018 έχει κατρακυλήσει στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά. Αναμένουμε τι θα δείξει η έρευνα για το 2019.

Όλη η Κύπρος, λοιπόν, γνωρίζει την αλήθεια.

Αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο με το Μαλαισιανό μεγαλοαπατεώνα –το οποίο κατέστη μη διαχειρίσιμο επικοινωνιακά για το Προεδρικό-

 • ούτε θα παραδέχονταν λάθη,
 • ούτε θα έκαναν έρευνα,
 • ούτε θα ανακαλούνταν υπηκοότητες.

Όπως, τίποτα δεν έκαναν για τους Καμποτζιανούς.

Όπως, άλλωστε, ακόμα να απαντήσει ο Πρόεδρος το ερώτημα που ΔΕΝ ερευνάται από το Γενικό Ελεγκτή -όπως παραπλανητικά ισχυρίστηκε ο κ. Αναστασιάδης- για τον Σαουδάραβα. Ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει τα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου και όχι το ταξίδι αναψυχής στις Σεϋχλελλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα.

Ρωτούμε, λοιπόν ξανά:

Χρησιμοποίησε ο κ. Αναστασιάδης το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα για τις οικογενειακές διακοπές του στις Σεϋχέλλες;
Ναι ή Όχι; Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να απαντήσει;

Προφανώς, το ότι δεν απαντά επί 20 μέρες συνιστά μια εύγλωττη απάντηση.

 • Και επειδή ακριβώς δεν απαντά ο Πρόεδρος ούτε και το Προεδρικό, το ΑΚΕΛ  σήμερα ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου γι’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Σωστές οι αποφάσεις του Υπουργικού

Για τα δικά του σχόλια αναφορικά με την υπόθεση των διαβατηρίων ρωτήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην ορεινή Λεμεσό. Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ως εξής:
 
«Πάρθηκαν χθες κατά την άποψή μου οι σωστές αποφάσεις. Σωστές αποφάσεις που και με βάση τα πορίσματα του ελέγχου και της έρευνας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να διορθώσει οποιαδήποτε κενά αλλά την ίδια ώρα να πάρει και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Έχει μεγάλη σημασία να θωρακίσουμε το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε. Θα έρθουν σύντομα και οι κανονισμοί ενώπιον της βουλής, που θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη συζήτηση και μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεννόησης, να θεσπίσουμε τους πλέον αντικειμενικούς και αυστηρούς κανόνες».   

Ζητά τους όρους εντολής το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί να δημοσιοποιηθούν οι όροι εντολής της τριμελούς Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διερευνήσει τις περιπτώσεις εκχώρησης διαβατηρίων, που έχουν ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς.

Σε δήλωσή του, το μέλος της Γραμματείας του κόμματος, Γιώργος Σολωμού, εξέφρασε την απορία εάν η Επιτροπή έχει εντολή να διερευνήσει και το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών ή αν θα περιοριστεί στο πεδίο εξέτασης πιθανών υπηρεσιακών ευθυνών, για να κλείσει το θέμα, χωρίς να αγγίξει αυτούς που έχουν τον τελευταίο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Εκφράζουμε το σεβασμό μας και την εμπιστοσύνη μας στα άτομα, που αποτελούν την Επιτροπή και που εκπροσωπούν τρεις ανεξάρτητους θεσμούς, πλην όμως περιπτώσεις του παρελθόντος, όπως η διερεύνηση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξαν ότι οι πλείστες των ερευνών, λόγω του περιορισμού των όρων εντολής τους, γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να μετακυλήσουν κάποιοι τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς.

Η ανάκληση διαβατηρίων, που κακώς έχουν δοθεί, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα, με όρους εντολής για διερεύνηση και πιθανών πολιτικών ευθυνών.

Οι πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο, κατέληξε ο κ. Σολωμού.

ΕΔΕΚ: Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση, διαπίστωσή μας είναι πως όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και κύρια σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό, με την κυπριακή οικονομία να μην έχει σταθεροποιηθεί αλλά και να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την προοπτική της, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όπως:

Από την ώρα που διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως δοθήκαν παράτυπα διαβατήρια σε υπηκόους τρίτων χωρών, θα έπρεπε προηγουμένως να γίνει μια προσεκτική και σε βάθος ερεύνα, να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα και να αποφανθεί η έρευνα εάν υπήρξαν τεχνοκρατικές ή πολιτικές ευθύνες για να αποδοθούν.

Θα έπρεπε η διαχείριση αυτών των ζητημάτων να γίνει πολύ προσεκτικά για να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι επιπτώσεις που ενδεχομένων θα προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.

Η κίνηση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποστέρηση διαβατήριων στην ουσία αποτελεί και έμμεση παραδοχή μη τήρησης της νομοθεσίας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Η έκκληση μας είναι από εδώ και πέρα με γνώμονα την οικονομία και το κυπριακό, οι χειρισμοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συμμαχία Πολιτών: Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 26 υπηκοοτήτων επιβεβαιώνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου και δικαιώνει τις φωνές εκείνες που ζητούσαν και εμμένουν να θέλουν διαφάνεια διαδικασιών, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά επιτακτικά εδώ και καιρό την εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους έχουν εκτελεστική εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Δηλαδή,  αυτοί οι οποίοι με τις παραλήψεις τους ή τις λανθασμένες αποφάσεις τους ζημιώνουν το δημόσιο θα πρέπει να φέρουν προσωπική ευθύνη και αυτοί είναι που θα πρέπει να αποπληρώνουν και το κόστος.

Οικολόγοι: Η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» για τις πολιτογραφήσεις γίνονται εις βάρος και του περιβάλλοντος

Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση των πολυτελών οικιών για τις ανάγκες των πολιτογραφήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας των «επενδυτών» παρατηρείται μια διαχρονική επέμβαση και καταστροφή του περιβάλλοντος.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κατάγγελλε από το 2012, τις παράνομες επεμβάσεις στη παραλία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα από οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών. Παραλία που έγινε ακόμη πιο γνωστή με την πρόσφατη αποκάλυψη πως ο Αρχιεπίσκοπος μερίμνησε για εργασίες στο σημείο για λογαριασμό του καταζητούμενου επιχειρηματία Τζο Λόου.

Όπως σημειώνεται, για την περίπτωση των παράνομων εργασιών στην περιοχή του «Άμμου του καμπούρη» έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα, εγγράψει θέμα στη Βουλή και προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Αλληλεγγύη: Δεν αρκεί η ανάκληση πολιτογραφήσεων

Η μεγίστη αμηχανία της κυβέρνησης και η αδυναμία της να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τη νομιμότητα των ενεργειών της γύρω από τις πολιτογραφήσεις, δημιουργούν εύλογες υποψίες για το μέγεθος του σκανδάλου και της διαφθοράς, αναφέρει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Μέσω ανακοίνωσης, τονίζεται ότι δεν αρκεί η ανάκληση υπηκοοτήτων και η αφαίρεση διαβατηρίων, πράξεις που δεν θα γίνουν με την ίδια ευκολία με την οποία παραχωρήθηκαν. Η Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι κινδυνεύει να διασυρθεί και να εξευτελισθεί ακόμη περισσότερο, αφού είναι πιθανό να εμπλακεί σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες με τους νέους εκατομμυριούχους συμπατριώτες μας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα ΟΛΑ τα στοιχεία που αφορούν την κάθε περίπτωση:

 • Ποιος έφερε τους «επενδυτές»
 • Πού και πόσα επένδυσαν
 • Τι άλλο πρόσφεραν στους διαμεσολαβητές
 • Ποιοι ήσαν όλοι οι διαμεσολαβητές και τα δικηγορικά γραφεία ανά περίπτωση. 

Όσοι Κύπριοι παρανόμησαν θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη και να κατασχεθούν τα κέρδη από τις παράνομες πράξεις τους.

Πηγή: Philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...