Τρεις ημέρες μετά την “πολιτική καταιγίδα” που προκάλεσε στις ΗΠΑ η πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναβληθεί η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Τζέιμς Κλίμπερν, εξέχων μέλος του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο Τραμπ “δεν σκοπεύει να διεξαγάγει μια δίκαιη και απρόσκοπτη εκλογική διαδικασία”, προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρά πέρα και συγκρίνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν όσα λέει ο Trump για τον κορονοϊό

Την Πέμπτη, ο Τραμπ τάραξε το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ όταν μέσω ανάρτησής του στο Twitter ισχυρίστηκε ότι αν εγκριθεί η καθολική ψήφος διά αλληλογραφίας, τότε οι προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι “οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες εκλογές στην ιστορία” της χώρας.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου -κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τη συνταγματική εξουσία να αποφασίσει- “έως ότου ο κόσμος μπορέσει να ψηφίσει σωστά, με ασφάλεια και με εξασφαλισμένη την ακεραιότητα της ψηφοφορίας”.

Ο Κλίμπερν, τρίτος τη τάξει του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής γραμμής, μιλώντας την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει ειρηνικά τον Λευκό Οίκο.

“Δεν πρόκειται να διεξαγάγει μια δίκαιη εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι σκοπεύει να επικαλεστεί λόγους έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλίμπερν.

Όταν δε του ζητήθηκε ευθέως να συγκρίνει τις κινήσεις του Τραμπ με αυτές δικτατόρων, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Κλίμπερν απάντησε: “Πιστεύω βαθιά ότι (ο Τραμπ) έχει υιοθετήσει σιδηρά τακτική και πιστεύω σθεναρά ότι είναι ένας άλλος Μουσολίνι. Χίτλερ είναι ο Πούτιν”.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικριθεί ευρέως ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς από τη στιγμή που δήθεν αδιάφορα πρότεινε την αναβολή των προεδρικών εκλογών. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων (σ.μ. όπου αποτελούν μειοψηφία) Κέβιν ΜακΚάρθι, η πρόεδρος της Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι (σ.μ. κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι), ακόμη και ο βουλευτής του κόμματος Ματ Γκέετς, ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα αναβολής των εκλογών για οποιονδήποτε λόγο.

“Οι Αμερικανοί καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν”, δήλωσε ο Κλίμπερν την Κυριακή. “Γνωρίζω λίγο Ιστορία και ξέρω πότε μια χώρα φτάνει στο τέλος της. Όταν παρεμβαίνουμε στη Δημοκρατία, θεμέλιος λίθος της οποίας είναι οι δίκαιες, απρόσκοπτες εκλογές. Και είναι ο λόγος που αυτός (σ.μ. ο Τραμπ) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύννεφο πάνω από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, ρίχνοντας την ιδέα της αναβολής”.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Δρ Άνθονι Φάουτσι (σ.μ. είναι ο κορυφαίος λοιμωξιολόγων των ΗΠΑ) ενώπιον της Εξεταστικής Υποεπιτροπής για την κρίση του κορονοϊού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κλίμπερν αμφισβήτησε τον Φάουτσι σχετικά με την αδυναμία της Αμερικής να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού σε σύγκριση με την Ευρώπη. 

Ο Τραμπ απάντησε μέσω Twitter, γράφοντας: “Παρακαλώ να πει κάποιος στον Γερουσιαστή Κλίμπερν, ο οποίος δεν έχει ιδέα, ότι το γράφημα που παρουσίασε και δείχνει περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, είναι γιατί διεξάγουμε πολύ περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Αν κάναμε λιγότερους διαγνωστικούς ελέγχους, ή μη αποτελεσματικούς, θα είχαμε πολύ λίγα κρούσματα”.

Ο Κλίμπερν, σχολιάζοντας την επίθεση του Αμερικανού προέδρου, μιλώντας στην εκπομπή του CBS “Face the Nation” την Κυριακή, σημείωσε: “Απλώς επισημαίνω το γεγονός, ο πρόεδρος έχει τις δικές του απόψεις”. Ο Κλίμπερν, που στην παρούσα φάση προεδρεύει της Εξεταστικής Επιτροπής για την κρίση του κορονοϊού, πρόσθεσε: “Πιστεύω ακράδαντα ότι σήμερα στον Λευκό Οίκο δεν έχουμε το είδος της πολιτικής ηγεσίας που χρειαζόμαστε… απαιτείται μια συντονισμένη, συμπεφωνημένη προσπάθεια να εστιάσουμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο”. 

Ο Γερουσιαστής, πρώην δάσκαλος του δημόσιου τομέα, ερωτήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο CBS την Κυριακή εάν ο ίδιος θα επέστρεφε στην σχολική αίθουσα για να διδάξει το προσεχές φθινόπωρο. “Ξεκάθαρα όχι. Όχι έως ότου υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο”, απάντησε, προσθέτοντας: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα παιδιά να πάνε στο σχολείο όταν δεν έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να απαιτείται από όλους να φορούν μάσκα”.

Ο Κλίμπερν, όμως, βρέθηκε στο στόχαστρο και του εκλογικού επιτελείου του Τραμπ, που στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, που ονομάζεται Trump War Room, έγραψε την Κυριακή: “Ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ στενός φίλος με τον βουλευτής Τζέιμς Κλίμπερν, παρότι αυτός υποστηρίζει τον ρατσιστή αντισημίτη Λούι Φάρακαν (σ.μ. θρησκευτικός ηγέτης του Nation of Islam, ο οποίος θεωρείται εθνικιστής και αντισημίτης). Ο τρελό-Κλίμπερν υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ίδιος με τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ. Εκπροσωπεί το είδος των διαταραγμένων, ρατσιστών ριζοσπαστών που θα ελέγχουν τον Τζο Μπάιντεν”.

Του Tommy Beer

ΠΗΓΗ: FORBES