Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διαβίβασε την περασμένη Παρασκευή στη Νομική Υπηρεσία τους ολοκληρωμένους φακέλους των δεκαπέντε αστυνομικών, που διώκονται ποινικά για τους χειρισμούς της Δύναμης στις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών και παιδιών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης, πρόκειται για δεκαπέντε κουτιά ταξινόµησης εγγράφων (box files) που περιέχουν όλο το μαρτυρικό υλικό στη βάση του οποίου αποφασίστηκε η ποινική δίωξη των συγκεκριμένων μελών της Δύναμης, τα οποία διαβάστηκαν στο Αρχείο της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι με την παράδοση των εν λόγω box files βασικά ολοκληρώθηκε και ο ρόλος της Αρχής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα μελετήσει όλο αυτό το μαρτυρικό υλικό με σκοπό να ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και να καταχωρήσει την υπόθεση στο δικαστήριο.  

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές με την κατηγορία της διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν στην παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς, κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154

Σημειώνεται ότι για τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν κρίθηκε απαραίτητο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: philenews/KYΠΕ