Στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η Κύπρος, το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και το έργο «Excelsior H2020 Teaming» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ, αξιοποιεί τις δυνατότητες της Γεωπληροφορικής και από σήμερα θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα WebGIS η οποία παρουσιάζει την καθημερινή εξάπλωση του COVID-19 σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα της πλατφόρμας προέρχονται από επίσημους φορείς και σχετικές ανακοινώσεις που δίνονται στα MME. Επίσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες αναθεωρημένες εκδόσεις της πλατφόρμας και των υπηρεσιών. Η πλατφόρμα WEBGIS και η υπηρεσία χαρτογράφησης της πηγής προέλευσης του COVID19, είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο: https://covid19.excelsior2020.eu.  
 
Η δημιουργία της πλατφόρμας WebGIS και οι υπηρεσίες της, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Τομέα Γεωπληροφορικής υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Χριστόδουλου Δανέζη, επικεφαλής του τομέα Γεωπληροφορικής του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», υπεύθυνου του γραφείου διασύνδεσης με τις κρατικές υπηρεσίες και την βιομηχανία του έργου «Excelsior  H2020 Widespread Teaming» και υπεύθυνου του εργαστηρίου Γεωδαισίας στο Τμήμα ΠΟΜΗΓΕ του ΤΕΠΑΚ.
 
Στο επόμενο στάδιο, το Κέντρο Αριστείας και το έργο δύναται να χρησιμοποιήσουν την υποδομή για χαρτογράφηση της πορείας εξάπλωσης του COVID-19 στο πλαίσιο ευρύτερων και διεπιστημονικών συνεργασιών.
 
Το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» και το έργο “Excelsior  H2020 Widespread Teaming» δύναται επίσης, εφόσον του παραχωρηθούν δεδομένα από τις αρμόδιες αρχές, να υλοποιήσει τα εξής:
  • Χαρτογράφηση της πορείας εξάπλωσης καθώς και την καταγραφή περιοχών υψηλής επικινδυνότητας σε εθνικό επίπεδο
  • Εκτίμηση της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων και επαφών
  • Απεικόνιση της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων/ επαφών
  • Δημιουργία θεματικών χαρτών ή γεωπύλης για την απεικόνιση της διασποράς των κρουσμάτων
  • Κατάταξη περιοχών με βάση την επικινδυνότητα τους (π.χ. ανά επαρχία ή δήμο ή κοινότητα ή περιοχή)
Μιλώντας στον «Φ» ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Διόφαντος Χατζημιτσής, τόνισε ότι το ίδρυμα είναι στη διάθεση της Πολιτείας για περαιτέρω ενέργειες και συνεργασία, προκειμένου να γίνουν όλα όσα μπορεί να γίνουν στην Κύπρο για προστασία του πληθυσμού από την πανδημία.