Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αφού μέτρησε τα κουκιά του βάζει στο ψυγείο, μέχρι νεωτέρας, προσφορές που αφορούν στην υλοποίηση έργων του δημοσίου.
 
Παράλληλα, «κόβει» δαπάνες για συνέδρια, σεμινάρια, ταξίδια (ακόμη και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες) που δεν είναι απαραίτητα και γενικά περικόπτει ό,τι κοστίζει στα δημόσια ταμεία χωρίς να προσφέρει άμεσα στην οικονομία. Όσο για τα έργα, επιβεβαίωσε αυτό που έγραψε ήδη ο «Φ», πως κατά προτεραιότητα θα υλοποιηθούν τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ενώ τα έργα τα οποία θα εκτελούνταν αποκλειστικά με δαπάνες του δημοσίου περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν και στην πραγματικότητα θα πρέπει να θεωρείται πως και αυτά μπαίνουν στο ψυγείο μέχρι να αναθερμανθεί η οικονομία.
 
Ειδικά για τις προσφορές, ανέφερε πως θα παραμεριστούν ίσως και για μερικούς μήνες για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα μπορούν από οικονομικής απόψεως να προκηρυχθούν νέες ή και κατακυρωθούν όλες όσες προκηρύχθηκαν ήδη.
 
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον «Φ» πως ήδη απεστάλη στα υπουργεία εγκύκλιος, με την οποία καλούνται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τους προϋπολογισμούς τους καθώς και τους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών τους, οι οποίες επίσης εκλήθησαν να υποβάλουν προς έγκριση μόνο τα έργα τα οποία αφενός είναι ώριμα προς υλοποίηση και αφετέρου είναι συγχρηματοδούμενα ή απαραίτητα. Στόχος είναι να αρχίσει η υλοποίηση έργων τα οποία χρηματοδοτούνται και από την ΕΕ, ώστε να μην απολεσθούν πολύτιμα κονδύλια στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και αφετέρου να μην σταματήσει εντελώς η λειτουργία του κατασκευαστικού τομέα αφού κάποιοι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, ανέφερε ο κ. Πετρίδης. Διευκρίνισε δε, πως δεν σημαίνει ότι τα έργα τα οποία θα υποβληθούν από τις διάφορες υπηρεσίες, ως έργα προτεραιότητας, θα εγκριθούν κιόλας, αφού όλα θα κριθούν από την οικονομική δυνατότητα του κράτους, κάτι το οποίο είναι συνυφασμένο και με τη χρονική διάρκεια της παρούσας κρίσης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι την τρέχουσα περίοδο τα κρατικά έσοδα είναι πολύ περιορισμένα ενώ την ίδια ώρα τρέχουν μισθοί, συντάξεις, στήριξη ευάλωτων ομάδων και άλλες υποχρεώσεις, οπόταν λαμβάνονται όλα υπόψιν στις επόμενες κινήσεις που αφορούν έργα του δημοσίου, είπε.
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι σε μερικούς μήνες, όταν ξεκαθαρίσουν περισσότερο τα δεδομένα, θα υποβληθούν αναθεωρημένοι προϋπολογισμοί στην ΕΕ.
 
 
Στο μεταξύ, τα υπουργεία τα οποία είχαν ετοιμάσει τους προϋπολογισμούς τους με βάση τα προηγούμενα δεδομένα, αυτές τις
μέρες αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητές τους και ετοιμάζονται να υποβάλουν αναθεωρημένους προϋπολογισμούς, κάτι το οποίο προϋποθέτει από κούρεμα μέχρι και αφαίρεση έργων τα οποία προόριζαν προς υλοποίηση.
 
Συνεργάτης του υπουργού Μεταφορών ανέφερε στον «Φ», πως καταβάλλεται προσπάθεια όπως παραμείνουν προς υλοποίηση έργα τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ και την ίδια στιγμή έργα των οποίων η υλοποίηση να έχει ως αποτέλεσμα να εργοδοτηθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Ως παράδειγμα έφερε τον περιμετρικό δρόμο Λευκωσίας στον οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χέρια και ειδικότητες. Όπως εξήγησε, υπάρχουν και έργα των οποίων προωθήθηκε η υλοποίηση ύστερα από πολλά χρόνια, όπως ο δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου, ο οποίος εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθεί στην παρούσα φάση.
 
Τέτοια έργα δυστυχώς υπάρχουν και άλλα, ανέφερε.
 
Ανάλογες «ασκήσεις επί χάρτου» γίνονται και σε άλλα υπουργεία, όπως στο υπουργείο Εσωτερικών και στις υπηρεσίες του.
 
Οι επόμενες μέρες κρίνονται καθοριστικές ως προς το ποια έργα θα υλοποιηθούν.