Τι θα δούμε στην πρώτη Μεγάλη Εβδομάδα που θα κάνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας; Σωστά μαντέψατε, ό,τι και τις προηγούμενες, τα πασχαλινά προγράμματα δεν φημίζονται για την ποικιλία τους! (Περισσότερες θρησκευτικές ταινίες θα βρείτε στις επιλογές του οδηγού)
 
 
JESUS OF NAZARETH
Δεν νομίζω πως υπάρχει (χριστιανική έστω) ψυχή που να μην έχει δει έστω και μια φορά στη ζωή του, αυτή τη μεγαλειώδη τηλεοπτική παραγωγή που σκηνοθέτησε με περισσή ευλάβεια ο Φράνκο Τζεφιρέλι έχοντας στη διάθεσή του ένα ζηλευτό καστ και τις ευλογίες του Πάπα (μαζί με άφθονο χρήμα από το Βατικανό). Η ασκητική φιγούρα του Ρόμπερτ Πάουελ (με το μαγνητικό γαλάζιο βλέμμα) στο ρόλο του Ιησού έμεινε για πάντα  χαραγμένη στη μνήμη των πιστών και παραμένει αξεπέραστη έως σήμερα – ακόμη και ο Τζιμ Καβίζελ του «Passion of the Christ» (2004), μπορεί να ήταν άψογος αλλά… μέχρι εκεί. Το all-star-cast περιλαμβάνει από τα «ιερά τέρατα» Τζέιμς Μέισον και Λόρενς Ολίβιε και τους αξέχαστους Ροντ Στάιγκερ, Άντονι Κουίν, Έρνεστ Μπόργκναιν και Πίτερ Ουστίνοφ, μέχρι τη σπαρακτικά εκφραστική Ολίβια Χάσεϊ, την οσκαρική Αν Μπάνκροφτ και από τους τότε-hot Μάικλ Γιορκ και Στέισι Κιτς και τον δικό μας Γιώργο Βογιατζή μέχρι σταθερές αξίες όπως ο Ντόναλντ Πλέζανς, ο Κρίστοφερ Πλάμερ, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς και η Κλαούντια Καρντινάλε. Βέβαια η μετάδοση της σειράς κάθε Μεγάλη Εβδομάδα εδώ και χρόνια, έχει καταντήσει… ανέκδοτο αλλά πιστέψτε με όσοι αναφωνούν «πάλι ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»;» οι ίδιοι κάθονται να το ξαναδούν και να κλάψουν ξανά στη –συγκλονιστική- σκηνή της Σταύρωσης. (Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή 9.20μ.μ., ΑΝΤ1)
 
 
THE BIBLE
Επικών διαστάσεων θρησκευτική μίνι σειρά του History Channel που όταν προβλήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της καθολικού Πάσχα του 2013 κι έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης της καλωδιακής τηλεόρασης με πάνω από 13 εκατ. τηλεθεατές, ενώ γνώρισε ένα τηλεοπτικό sequel, το AD: The Bible Continues (που προβάλλεται αμέσως μετά από το ίδιο κανάλι) και το κινηματογραφικό spin off “Son of God” .  Όλα τα βασικά κεφάλαια της Βίβλου από την Κιβωτό του Νώε μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση σε μορφή docudrama (δηλαδή ντοκιμαντέρ αναμιγμένο με μυθοπλασία) με τη χρήση κομπάρσων, ειδικών εφέ και κειμένων από την τελευταία, αναθεωρημένη, έκδοση της Βίβλου – όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι δημιουργοί Mark Burnett και Roma Downey. Από τη «Γένεση» μέχρι την «Αποκάλυψη» όλα τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από μία λεπτομερή και άρτια αφήγηση. Οι πρώτες πέντε ώρες παρουσιάζουν ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ οι υπόλοιπες πέντε από την Καινή. Θα το δείτε, γιατί ήταν η πρώτη φρέσκια παραγωγή του είδους εδώ και δεκαετίες. Προβάλλεται βέβαια από τότε κάθε Μεγάλη Εβδομάδα και όπως φαίνεται θα συνεχίσει και για τα επόμενα 2000 χρόνια. (Καθημερινά από Μ. Δευτέρα, 7.30μ.μ., ΑΝΤ1)

 

A.D. THE BIBLE CONTINUES
Συνέχεια του «The Bible» (βλ. πιο πάνω) παραγωγής 2015 από τους ίδιους δημιουργούς Mark Burnett και Roma Downey και στο ίδιο docudrama φορμάτ, που εξερευνά τα γεγονότα που ακολούθησαν της Σταύρωσης του Χριστού. Οι διώξεις των πρώτων χριστιανών και η γέννηση μιας νέας θρησκείας. (Καθημερινά από Μ. Δευτέρα, 11.15μ.μ., ΑΝΤ1)

 

ΛΥΤΡΩΣΗ
Τηλεταινία σε σενάριο Μαρίας Αβρααμίδου παραγωγής 2010 που διαδραματίζεται το 1959, λίγο πριν από την Ανεξαρτησία, την περίοδο του Πάσχα. Παίζουν: Χριστίνα Παυλίδου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Άλκηστις Παυλίδου, Δημήτρης Ξύστρας, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Άντρια Ζένιου, Ελένη Καούλα, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιάννα Λευκάτη, Άννα Παπαγεωργίου, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Paul Stewart, Ανδρέας Χριστοφόρου Σκηνοθεσία: Δέσπω Καρπή, Κόριννα Αβρααμίδου. (Σε δύο μέρη, Μ. Τρίτη & Μ. Τετάρτη, 7.30μ.μ., ΡΙΚ1)

 Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ (APOSTLE PETER AND THE LAST SUPPER)
Λίγες μέρες πριν την εκτέλεσή του στη Ρώμη, ο Απόστολος Παύλος αναπολεί τον πολύτιμο χρόνο που μοιράστηκε με τον Ιησού, περιγράφοντας σε έναν από τους δεσμοφύλακές του τη ζωή, τη διδασκαλία και την απόλυτη θυσία του Δασκάλου του. Αμερικανική θρησκευτική ταινία του 2012, παραγωγή της ειδικευόμενης σε low budget χριστιανικά έπη Pure Flix, σε σκηνοθεσία Gabriel Sabloff με τους Robert Loggia, Bruce Marchiano, Laurence Fuller. (Μ. Τετάρτη, 9.10 μμ, OMEGA)

ΤΑ 16 ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο Alpha απέκτησε μόλις πέρσι τη δική του πασχαλινή μίνι σειρά (ένα trend που για κάποιο λόγο όλα τα κανάλια ακολουθούν ευλαβικά) με τα «16 γράμματα», μία δραματική, ερωτική ιστορία σε σενάριο Θέας Χριστοδουλίδου και σκηνοθεσία Κλείτου Κλείτου που περιστρέφεται γύρω από τον παράφορο έρωτα μεταξύ δύο νεαρών που ανατρέπει τις ζωές τόσο των ίδιων όσο και των γύρω τους. Παίζουν: Ανδρέας Τσέλεπος, Νίκη Δραγούμη, Αντρούλλα Ηρακλέους, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Θέα Χριστοδουλίδου, Γιάννης Κόκκινος, Έλενα Χατζηαυξέντη, Σώτος Φιλιππίδης, Ανδρέας Μελέκκης. (Σε δύο μέρη, Μ. Πέμπτη, 5.30μ.μ. & Μ. Παρασκευή, 5.40μ.μ., Alpha)

 
BEN HUR (2010)
Όχι το κλασικό έπος με τον Charlton Heston (όπως διευκρίνισε αρκετά αργά το Σίγμα και δεν προλάβαμε να το αλλάξουμε στον τηλεοπτικό οδηγό) αλλά η σαφώς κατώτερη και μόνο για να περάσει η ώρα (τέσσερις για την ακρίβεια) μίνι σειρά του 2010.  Ο Μπεν Χουρ απολαμβάνει μια άνετη ζωή στην Ιερουσαλήμ καθώς είναι γόνος πλούσιας εβραϊκής  οικογένειας, αλλά και αξιωματικός στο ρωμαϊκό στρατό. Όταν, μετά από χρόνια, ξανασυναντά τον Μεσσάλα, παιδικό του φίλο και τωρινό κυβερνήτη της πόλης, η χαρά των δύο ανδρών είναι μεγάλη όμως σύντομα θα τους χωρίσουν οι διαφορετικές απόψεις τους στην πολιτική. Πρωταγωνιστούν: Joseph Morgan, Stephen Campbell, Emily Vancamp, Kristin Kreuk κ.ά. (Σε δύο μέρη, Μ. Πέμπτη 4.45μ.μ. & Μ. Παρασκευή 5.15μ.μ., Σίγμα)

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΘΗ
Κυπριακή τηλεταινία παραγωγής 2010 σε σενάριο Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου και σκηνοθεσία Ανδρέα Γεωργίου (ναι, του γνωστού). Ο Λευτέρης είναι ερωτευμένος με τη Φωτεινή. Δεν μπορεί, όμως, να τη ζητήσει σε γάμο, μιας και προτεραιότητα έχει η ανύπαντρη και σαραντάρα αδερφή του Αννέτα. Η Φωτεινή στα δεκαεπτά της εξαναγκάστηκε σε ένα αρραβώνα. Τελικά, λόγω της αρνητικής της στάσης απέναντί του, ο αρραβωνιαστικός της φεύγει στην Αμερική και από τότε κανένας χωριανός δεν θέλησε να τη γυρέψει σε γάμο. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Δημητρίου, Πόπη Αβραάμ, Ανδρούλα Ηρακλέους, Τόνυ Δημητρίου, Έλενα Χριστοφή, Κούλης Νικολάου, Μαρία Ιωάννου, Φώτης Γεωργίδης κ.α. (Μ. Πέμπτη 3.40μ.μ., Σίγμα)

 

CLOSE TO JESUS
Ιταλική σειρά τηλεταινιών του 2000-2001 που διηγείται με λεπτομέρειες τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που βρέθηκαν πιο κοντά στον Ιησού: του Ιωσήφ, της Μαρίας της Μαγδαληνής, του Ιούδα και του Θωμά. Ο καθένας κινείται προς τη δική του μοίρα, με τη ζωή του γεμάτη αγωνία και θλίψη μέχρι το σημείο όπου μέσω του Ιησού βρίσκει επιτέλους νόημα. (Μ. Πέμπτη 11.15μ.μ., Μ. Παρασκευή 1.15μ.μ. & 10.15μ.μ., Σίγμα) 

 

SOLOMON AND SHEBA
Ακόμα ένα φαντασμαγορικό βιβλικό έπος από τη «χρυσή εποχή» του είδους (τότε που το Χόλιγουντ ανταγωνιζόταν την τηλεόραση με σινεμασκόπ υπερθεάματα), το «Solomon and Sheba» θα μείνει στην ιστορία για δύο λόγους: Ήταν το τελευταίο φιλμ ενός από τους πρωτεργάτες της σκηνοθεσίας Κινγκ Βίντορ και εκείνο που «σκότωσε» τον Tyrone Power, όταν ο 45χρονος σταρ που υποδυόταν τον Σολομώντα έπεσε νεκρός από ανακοπή καρδιάς κι ενώ είχε ολοκληρώσει το 75% των γυρισμάτων. Το στούντιο αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει όλες τις σκηνές του από την αρχή με τον Γιουλ Μπρίνερ (με μαλλιά) στη θέση του. Σαν έπος δεν είναι κακό, τεχνικά είναι χάρμα οφθαλμών (για τα στάνταρντ της εποχής τουλάχιστον) όμως είναι κομματάκι ανιαρό κυρίως εξαιτίας του σεναρίου που δεν αναπτύσσει όσο θα έπρεπε τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας. Παραγωγή: 1959. Σκηνοθεσία: Κινγκ Βίντορ. Παίζουν: Γιουλ Μπρίνερ, Τζίνα Λολομπριτζίτα, Τζορτζ Σάντερς. (Μ. Πέμπτη 3.15π.μ., Σίγμα)

 
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΧΑΡΙΤΙΝΗ
 Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Αβρααμίδου, βασισμένη σε ένα πραγματικό ανθρώπινο δράμα, που διαδραματίστηκε στη Βάσα Κοιλανίου, πριν από αρκετές δεκαετίες και ήρθε στο φως ξανά όταν βρέθηκαν μέσα σε μια στάμνα φυλαγμένα, τα ερωτικά γράμματα ενός νεαρού μισταρκού προς την πλουσιοκόρη του αφεντικού του. Παίζουν: Μαριάννα Σάντη, Χάρης Κκολός, Γιώργος Ζένιος, Λένια Σορόκου, Ανδρούλα Ηρακλέους , Νεόφυτος Νεοφύτου, Μαρία Μιχαήλ, Γιολάντα Χριστοδούλου, Γιώργος Μουσκοβίας. (Σε δύο μέρη, Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή 4.30μ.μ., ΑΝΤ1)

 

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑI ΠΑΥΛΟΣ (PETER AND PAUL)
Αμερικανική θρησκευτική ταινία παραγωγής 1981 που αvαφέρεται στη ζωή και τo έργo δύo κoρυφαίωv μoρφώv της Χριστιαvoσύvης, τωv Απoστόλωv Πέτρoυ και Παύλoυ. Πρόκειται για μια πoλυδάπαvη τηλεoπτική παραγωγή, στηv oπoία συμμετέχoυv διάσημα ovόματα της μικρής και μεγάλης oθόvης. (Σε δύο μέρη, Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή 5.00 μμ, ΑΝΤ1)

 

THE BIBLE: JACOB
Θρησκευτική τηλεταινία του 1994 σε σκηνοθεσία Peter Hall. Ο Ιακώβ, εξαπατώντας τον αδελφό του, κηρύσσεται πρωτότοκος και γίνεται ο νόμιμος διάδοχος του Αβραάμ και Ισαάκ. Όταν ο αδελφός του απειλεί ότι θα τον σκοτώσει, ο Ιακώβ καταφεύγει στον θείο του, ο οποίος όταν αντιλαμβάνεται τον έρωτα του Ιάκωβου με τη νεότερη κόρη του Ραχήλ, τον αναγκάζει να εργαστεί γι’ αυτόν επί 14 χρόνια μέχρι που τελικά του επιτρέπει να την παντρευτεί. Ο αδελφός του αναζητά τον Ιάκωβο αλλά όταν τελικά έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο τον συγχωρεί και τον αγκαλιάζει. Παίζουν: Μάθιου Μοτίν, Λάρα Φλιν Μπόιλ, Σον Μπέν. (Μ. Πέμπτη, 9.05 μμ, ΡΙΚ1)

 

 
IN THE BEGINNING
Ο Αβραάμ οδεύει προς τη Γη της Επαγγελίας, τη Γη που ο Θεός του υποσχέθηκε. Πίσω του βαδίζει ο λαός του πεινασμένος και ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες. Φροντισμένη τηλεοπτική παραγωγή του 2000,  βασισμένη σε ιστορίες από τα κεφάλαια Γένεση και Εξοδος της Βίβλου. Σκηνοθεσία: Κέβιν Κόνορ. Παίζουν: Μάρτιν Λαντάου, Ζακλίν Μπισέ, Μπιλ Κάμπελ, Νταϊάνα Ριγκ, Αλαν Μπέιτς, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Κρίστοφερ Λι. (Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή 00.50π.μ., ΑΝΤ1)

 
ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (THE PASSION OF THE CHRIST)
Οι τελευταίες ώρες του Ιησού Χριστού: η σύλληψη, η περιφορά του από το ιερατείο στον Πόντιο Πιλάτο και στον Ηρώδη, τα βασανιστήρια, η πορεία προς το Γολγοθά και η Σταύρωση. Ταινία-σοκ του 2004 που κατάφερε να συγκλονίσει το πολυπληθές κοινό αλλά και να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, κυρίως από εβραϊκές οργανώσεις. Ο Μελ Γκίμπσον καταγράφει τις δώδεκα τελευταίες ώρες του Ιησού (από τη σύλληψη έως τη Σταύρωση) απογυμνώνοντας την αφήγηση από οτιδήποτε πνευματικό και εστιάζοντας στον άνθρωπο Γιο του Θεού και τα σωματικά μαρτύρια στα οποία υποβάλλεται. Παίζουν: Τζέιμς Καβίζελ, Μόνικα Μπελούτσι, Μάγια Μόργκενστερν, Χρίστο Τζίνκοβ, Λούκα Λιονέλο. (Μ. Πέμπτη, 10.00μ.μ., Omega)
 

 
BIBLE: SOLOMON
Θρησκευτική τηλεταινία συμπαραγωγής Ιταλίας,  Γερμανίας και ΗΠΑ του 1997) σε σκηνοθεσία Ρότζερ Γιάνκ με τους Μπεν Κρος, Ανούκ Έιμ, Βιβίκα Α. Φοξ, Μαξ βο Σάιτου. Ο Βασιλιάς Δαβίδ, γέρος πια βρίσκεται ετοιμοθάνατος στο κρεβάτι και οι δύο γιοι του, Σολομών και Αδώνιας περιμένουν την απόφασή του, για το ποιος θα τον διαδεχθεί στον θρόνο. Ο φιλόδοξος Αδώνιας νιώθοντας μίσος για τον αδελφό του συνωμοτεί με ένα ακόλουθο του Δαβίδ, τον Ιωάβ για να ανέβει αυτός στον θρόνο. (Μ. Παρασκευή, 3.00μ.μ., ΡΙΚ1)

 

 
THE BIBLE: ESTHER
Θρησκευτική τηλεταινία του 1999 σε σκηνοθεσία Ράφαελ Μέρτες με τους Λουίζ Λομπάρτ, Φ. Μουράι Αμπραχάμ, Τζέργκεν Πρότσχνόου. Ο Αχασέουρους, Βασιλιάς των Περσών, του οποίου η αυτοκρατορία εκτείνεται από την Ινδία μέχρι την Αίγυπτο, μετά τη νίκη του κατά των Βαβυλωνίων διοργανώνει γιορτή για τα επινίκια. Ζητά από την όμορφη σύζυγό του Βαστή να επιδείξει τα κάλλη της στους καλεσμένους του, εκείνη αρνείται και εκείνος την εξορίζει. Ο Αχασέουρους ζητά να του φέρουν τις πιο όμορφες παρθένες από όλη την αυτοκρατορία για να διαλέξει την νέα του σύζυγο. Ανάμεσά τους είναι η πανέμορφη, εβραϊκής καταγωγής, Εσθήρ, που μαγεύει το Βασιλιά. Εκείνος την κάνει βασίλισσά του. (Μ. Παρασκευή, 9.05μ.μ., ΡΙΚ1)

Περιοδικό “TV Mania”, τεύχος 1324.