Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα με τη χαλάρωση των μέτρων αυξάνει την πίεση για επαναλειτουργία της Βουλής με φυσική παρουσία των βουλευτών στις επιτροπές και την Ολομέλεια.

Ιδιαίτερα μετά την απόφαση για άνοιγμα των σχολικών μονάδων, το άνοιγμα της Βουλής αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο. Αυτό το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι το κατά πόσο το υφιστάμενο κτήριο της Βουλής μπορεί να ικανοποιήσει τα πρωτόκολλα υγείας για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν και κατά πόσο θα αναζητηθεί άλλος μεγαλύτερος χώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται από τη διεύθυνση της Βουλής εσωτερικό σημείωμα στο οποίο θα καταγράφεται ένας οδικός άξονας για το πώς θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει το Νομοθετικό Σώμα, είτε σε επίπεδο Ολομέλειας, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων κατά πάσα πιθανότητα αρχές της ερχόμενης βδομάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Infographic: Σχεδόν οι μισοί ανάρρωσαν στην Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πιθανότερο σενάριο είναι όπως οι συνεδρίες της Ολομέλειας μεταφερθούν για προσωρινό διάστημα στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία, διότι κρίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος εκτός από την υποδομή που διαθέτει είναι και μεγαλύτερης έκτασης από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, άρα υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Ο ίδιος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ανάγκες λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά και των κοινοβουλευτικών επιτροπών εκτός κτηρίου της Βουλής, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Σε επιστολή του, ο Πρόεδρος της Βουλής ζητούσε διευκρινήσεις για το κατά πόσο με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος μπορούν οι συνεδριάσεις του Σώματος να πραγματοποιούνται εκτός κτηρίου της Βουλής σε περιπτώσεις  εκτάκτου ανάγκης, αλλά και κατά πόσο μπορεί η Βουλή να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης  ή/και να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Στην απάντηση του, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι μέσα από τις πρόνοιες του Συντάγματος δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική διάταξη με βάση την οποία να καθορίζεται οποιοσδήποτε συγκεκριμένος χώρος ή κτήριο στο οποίο να λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις της Βουλής. Όπως σημειώνει σχετικά ο Κώστας Κληρίδης, εμμέσως σχετικές πρόνοιες μπορούν να θεωρηθούν οι ακόλουθες:

> Το Άρθρο 75.1 του Συντάγματος που προνοεί ότι οι συνεδριάσεις της Βουλής είναι δημόσιες.
> Το Άρθρο 73.8 του Συντάγματος που προνοεί ότι οι αγορεύσεις των Μελών της Βουλής «γίνονται από του βήματος της Βουλής των Αντιπροσώπων…»

«Βέβαια η αναφορά ότι οι αγορεύσεις γίνονται από του βήματος της Βουλής μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα οι αγορεύσεις να γίνονται από οποιοδήποτε βήμα εντός του χώρου ή κτηρίου που θα κηρυχθεί ως έδρα της Βουλής, αφού και πάλιν θα θεωρείται ως «βήμα της Βουλής», όπου και αν αυτή εδρεύει, ή συνεδριάζει», σημειώνει ο Κώστας Κληρίδης.

Πέραν από την Ολομέλειας, λύσεις αναζητούνται και για τις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Όπως πληροφορούμαστε, η πρόθεση είναι για χρήση μόνο των δύο μεγάλων αιθουσών της Βουλής, δηλαδή της «Κερύνειας», που σύμφωνα με τις υγειονομικές υποδείξεις μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16 άτομα, αλλά και της αίθουσας «Λεμεσός» στην οποία μπορούν να συνεδριάζουν 12 άτομα. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και η αίθουσα της Ολομέλειας για συνεδρίες επιτροπών. Μέσα στον οδικό χάρτη επαναλειτουργίας της Βουλής θα μπορούσε να γίνονται συνεδριάσεις με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού καλεσμένων, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να μετέχουν είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στέλλοντας γραπτώς τις θέσεις τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα μπορούν παρακολουθούν τις συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βέβαια το θέμα της αλλαγής χώρου για τις εργασίες της Βουλής δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο θετικά απ’ όλους, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδοιασμοί κατά πόσο είναι εφικτό πρακτικά να γίνει αυτό και τι κίνδυνοι μπορεί να ελλοχεύουν σε σχέση με τη λειτουργία της Βουλής.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ως ιδέα έχει τεθεί και η αξιοποίηση του χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για τις συνεδρίες της Ολομέλειας, λόγω εγγύτητας του χώρου με το κτήριο της Βουλής. 

Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οπόταν θα καθοριστεί και το χρονικό πλαίσιο και ο τρόπος επαναλειτουργίας της Βουλής.

Θετικά τα κόμματα 

Την επαναλειτουργία της Βουλής και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα ζητά η πλειοψηφία των κομμάτων. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναμένουν το θετικό σινιάλο για την επιστροφή. 

Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, ανέφερε, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που ζητούσαν την άμεση τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε η Βουλή να μπορεί να συνεδριάζει κανονικότατα και βεβαίως με την κάλυψη και την έγκριση του υπέρτατου νόμου της Δημοκρατίας, του Συντάγματος μας». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε επικοινωνία μας, επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι η Βουλή πρέπει να επαναρχίσει τη λειτουργία της και ότι η επάνοδος στην κανονικότητα πρέπει να αφορά και τις συνεδρίες των επιτροπών και της Ολομέλειας. «Πιέζουμε για να επαναρχίσει η Βουλή τη λειτουργία της», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΔΗΣΥ στην τελευταία σύσκεψη αρχηγών που ήταν αρνητική στην επαναλειτουργία της Βουλής.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η θέση του κόμματος της είναι ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής, λαμβάνοντας πάντα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «επιβάλλεται να ανοίξει ξανά η Βουλή».

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι ήγγικεν η ώρα να ξεκινήσουν να επανέρχονται κανονικά οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, όπως επίσης και της Ολομέλειας του σώματος. 

Το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος παραμένει ανοικτό καθώς ζήτημα έκτακτης ανάγκης μπορεί να προκύψει ξανά.

Με την επάνοδο στην κανονική λειτουργία της Βουλής αναμένεται ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση, καθώς σε αυτό το σενάριο και στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης της Βουλής, δεν είναι αρνητικά ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε το ΔΗΚΟ, που είχαν εκφράσει προηγουμένως κάποιες επιφυλάξεις. 

2 χιλιάδες ευρώ η συνεδρία στο Φιλοξενία

Το σενάριο των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο, συνεπάγεται και ένα οικονομικό κόστος για τη Βουλή για την ενοικίαση του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κόστος χρήσης του χώρου θα ανέρχεται σε 2 χιλιάδες ευρώ για την κάθε συνεδρία του σώματος. Το συνολικό κόστος της χρήσης του χώρου, θα εξαρτηθεί από το χρόνο χρήσης του. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα είναι απαγορευτικό το συνολικό ποσό, συνεκτιμώντας το όφελος συνεδρίας σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Βουλής κανονικά ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Με επιστολή του το ΑΚΕΛ εισηγείται όπως αυτές παραταθούν μέχρι τέλος Ιουλίου προκειμένου να προχωρήσει το κοινοβουλευτικό έργο που έχει μείνει σε εκκρεμότητα λόγων των έκτακτων μέτρων περιορισμού της πανδημίας.