Γενικό μπάχαλο επικρατεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Πέρα από τις αντιδράσεις εκ μέρους γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αίσθηση προκαλούν οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις των επιστημόνων – συμβούλων της κυβέρνησης. Καταδεικνύεται ότι δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη θέση της επιστημονικής ομάδας και ενδοιασμοί ως προς τον χρόνο επιστροφής των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες. Εκείνο το οποίο καθίσταται ξεκάθαρο είναι ότι η απόφαση για επιστροφή των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες στις 21 Μαΐου ήταν καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και διαφορετική από τις συστάσεις των επιστημόνων. Πάντως, το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας υποχρεώθηκε χθες να δηλώσει ότι η απόφαση ανοίγματος των σχολείων είναι υπό την αίρεση της επιδημιολογικής πορείας, καθρεφτίζει το βάρος της πίεσης το οποίο αισθάνεται η κυβέρνηση από τις συσσωρευμένες αντιδράσεις.
 
Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να βάλει τα πράγματα σε τάξη, δηλώνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων κατά τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων περιλαμβανόταν στον οδικό χάρτη που έδωσαν οι επιστήμονες, αλλά τόνισε ότι η απόφαση για επιστροφή στα σχολεία τελεί υπό αίρεση και θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. 
 
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στο «Κανάλι 6» (δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα «Cyprus Times»), «ήταν μέσα στις εισηγήσεις της Επιστημονικής το άνοιγμα των σχολείων» και πρόσθεσε πως «στις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν όπως στη δεύτερη φάση υπό κάποιες προϋποθέσεις να ανοίξουν τα σχολεία». Τόνισε καταλήγοντας ότι «η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου είναι υπό αίρεση, καθώς πρέπει να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία για να γίνει αυτό». 
 
Των δηλώσεων του Υπουργού ακολούθησαν οι τοποθετήσεις επιστημόνων, ενώ αργά το απόγευμα και αφού γενικά επικράτησε σύγχυση, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση αναφέροντας ότι «στις εισηγήσεις που κατάθεσε στη Διϋπουργική Επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού περιλαμβάνεται και η θέση για σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, στη 2η φάση.
 
Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να καταθέσει παρατηρήσεις επί του προσχεδίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ημερομηνίας 27 Απριλίου 2020, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα εξαρτηθεί καθαρά από τους επιδημιολογικούς δείκτες και την αποτίμηση των δεδομένων άλλων χωρών στις οποίες έχουν ήδη επαναλειτουργήσει τα σχολεία. Σημειώνεται ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος προσέγγισης από τα κράτη – μέλη και, ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων που επικρατούν σε άλλες χώρες στις οποίες επαναλειτούργησαν τα σχολεία και είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο». 
 
Διαφέρουν οι θέσεις των επιστημόνων

Οι χθεσινές δηλώσεις των επιστημόνων, αποτυπώνουν την κατάσταση: 

Λεόντιος Κωστρίκκης: «Είχα εκπλαγεί όταν άκουσα την απόφαση, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι το άνοιγμα των σχολείων, των μικρών τάξεων, στις 21 του Μάη δεν ήταν στον οδικό χάρτη που έδωσε η επιδημιολογική μονάδα στην Πολιτεία. Αυτό έγινε με μια πολιτική απόφαση η οποία εξετάστηκε σε βάθος, απ’ ό,τι κατάλαβα, βασιζόμενη στην καλή επιδημιολογική εικόνα και το γεγονός ότι περίπου στις 21 του Μάη θα αρθούν περίπου όλα τα μέτρα». «Όσον αφορά την επιτροπή, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις διότι πρόκειται για μια επιτροπή 15 και πλέον ατόμων από διαφορετικές ειδικότητες, με διαφορετικές φιλοσοφίες. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις στο μέλλον θα γίνονται μόνο αφού αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση πριν από την κάθε φάση. Επομένως και για το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η επιστημονική ομάδα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα πριν από τη φάση αυτή και δώσει το πράσινο φως.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωτόκολλο Υγιεινής για σχολεία: Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη

Μαρία Κολιού: «Ήμασταν σύμφωνοι, αλλά όχι για όλες τις τάξεις. Η πρόταση θυμάμαι, ήταν για να ανοίξουν όλα τα Δημοτικά και η Γ’ Λυκείου. Δεν ήταν για να ανοίξουν και τα Γυμνάσια. Αυτό είναι καινούριο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα, γιατί γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα. Η πρόταση ήταν εξαρχής, να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, αλλά όχι τα Γυμνάσια. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή σίγουρα μέχρι να μάθουν τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν. Στο νηπιαγωγείο είναι πολύ δύσκολο να τα εκπαιδεύσεις τα παιδιά, δεν το συζητώ, αλλά στου Δημοτικού τα παιδιά, μπορεί να γίνει γιατί τα παιδιά τα απορροφούν αυτά τα πράγματα σαν βίωμα.» 

Ζωή Δωροθέα Πανά: «Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι η καλύτερη λύση. Απλά αυτή την περίοδο προσπαθούμε να δούμε ποιος θα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Εννοείται πως γνωρίζαμε ότι θα αρχίσουμε από την Γ’ Λυκείου. Καμία διχογνωμία δεν υπάρχει και το εξηγώ: Είμαστε όλοι ενωμένοι και η επιστημονική προσέγγιση είναι μια. Εννοείται πως απόψεις και διάλογοι υπάρχουν, διότι χωρίς διάλογο δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα. Άρα, λοιπόν, εάν κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης υπάρχουν απόψεις και αυτές αντιπροσωπεύουν ομάδες, δεν σημαίνει ότι είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Η ομάδα των επιστημόνων είναι σύσσωμη και υποστηρίζει επιστημονικά την κάθε υπουργική και πολιτική απόφαση. Θα την υποστηρίξουμε και θα είμαστε δίπλα τους.» 

Πέτρος Καραγιάννης: «Η θέση η δική μας ήταν στο δοκίμιο το οποίο ενεχειρήσαμε στον υπουργό Υγείας και πήγε στη Διυπουργική Επιτροπή και έλεγε ότι τα σχολεία ήσαν ένα από τα θέματα που μπορούσαν να συζητηθούν και να ανοίξουν κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο. Για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είτε ήταν ομόφωνη είτε όχι η σύσταση μας, τα πράγματα που γράφουμε κάτω είναι με συλλογικότητα, επομένως βρήκαμε τον μέσο όρο συμφωνίας. Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν διαφωνίες, αλλά υπήρχαν ενδοιασμοί. Οπότε συζητήσαμε πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ούτως ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, βάλαμε κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, απ’ εκεί και πέρα η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία πάρθηκε από το υπουργείο Παιδείας όπως και αναμένετο».