To Top
03:58 Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανασχηματισμός: Το πήρε πάνω του o Πρόεδρος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ανασχηματισμός: Το πήρε πάνω του o Πρόεδρος
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2019, 8:11 πμ
Πήρε πάνω του το θέμα του ανασχηματισμού, σηκώνοντας και το βάρος της ευθύνης για τις επιλογές του. Η επομένη της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού έφερε ποικίλες αντιδράσεις, τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άφησε αναπάντητες.
 
Την ίδια ώρα, αυτό που προκύπτει μέσα από τα όσα σχολιάζονται και διαρρέονται από το περιβάλλον του Προέδρου, είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε τις αποφάσεις του έχοντας θέσει τα δικά του κριτήρια. Αυτό εξηγεί και τις εκπλήξεις που έκρυβε η προχθεσινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού, πιάνοντας «αδιάβαστους» ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες για κάποιες από τις επιλογές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, αποτελούσαν προσωπικές επιλογές του Προέδρου, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του νέου κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας για μια αυστηρά προσωπική επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία δεν είχε γνωστοποιήσει καθόλου προηγουμένως. Όπως αναφέρουν πηγές από το Προεδρικό, ο Κυριάκος Κούσιος είναι άτομο της εμπιστοσύνης του Νίκου Αναστασιάδη, με τον οποίο συνδέονται χρόνια και ήταν επιθυμία του να τον αξιοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα, πιστεύοντας ότι μπορεί να συνδράμει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του. Ως γνωστό, το όνομα του ήταν υποψήφιο μέχρι την τελευταία στιγμή για υπουργοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
   
Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι ο νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, συνεπεία και της έντονης κριτικής που δέχεται από την αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να κλιμακώνεται στο πέρασμα του χρόνου. 
Προσωπική επιλογή του Προέδρου θεωρείται και ο Παναγιώτης Σεντώνας στη θέση του αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου. Πρόκειται για το νεαρότερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή τη στιγμή. Η θητεία ως προέδρου του ΟΝΕΚ κρίνεται επιτυχημένη, όπως η γενικότερη εμπλοκή του στα κοινά ως στέλεχος της Πρωτοπορίας. Ως υποψήφιους στις πρόσφατες ευρωεκλογές θεωρείται ότι πέρασε εξετάσεις, όπου και όποτε κλήθηκε να υποστηρίξει δημοσίως τις θέσεις του και τις θέσεις της παράταξης, υπερασπιζόμενος πολλές φορές και το κυβερνητικό έργο.

Η μετακίνηση του Πρόδρομου Προδρόμου θεωρείται επίσης προσωπική επιλογή του Προέδρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη κρούση έγινε πριν από 1-2 μήνες με τον τελευταίο λόγο να έμενε στον Πρόεδρο. Η σκέψη αυτή εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, επικρατώντας η άποψη ο Πρόδρομος Προδρόμου να παραμείνει στο πόστο του. Τις τελευταίες μέρες, το θέμα μετακίνησης του στο υπουργείο Παιδείας επανήλθε, με τον Πρόεδρο τελικά να παίρνει την απόφαση να του αναθέτει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Απ΄εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος κράτησε ισορροπίες τόσο στις σχέσεις με την Πινδάρου όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τις επιλογές Νίκου Νουρή για το υπουργείο Εσωτερικών και Γιάννη Καρούσου για το υπουργείο Μεταφορών. Για το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τη μετακίνηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη από το υπουργείο Εσωτερικών. Μία απόφαση την οποία ο Πρόεδρος είχε λάβει από καιρού, θέλοντας στην ουσία να αναθέσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας σε ένα άτομο της εμπιστοσύνης του και το οποίο είχε επίσης και την ανάλογη πείρα προκειμένου να διαχειριστεί τα καυτά ζητήματα του συγκεκριμένου υπουργείου.  
   
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει σήμερα στις 11:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά η τελετή παράδοσης–παραλαβής. Στις 11:45π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόδρομος Προδρόμου θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Κυριάκο Κούσιο και επίσης η Κλέλια Βασιλείου στον Παναγιώτη Σεντώνα. Στις 12:15μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παραδώσει στο Νίκο Νουρή, στις 12:45μ.μ. στο υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η Βασιλική Αναστασιάδου στον Γιάννη Καρούσο, στις 13:15 στο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ο Κώστας Χαμπιαούρης στον Πρόδρομο Προδρόμου και στις 13:45 στο υπουργείο Οικονομικών ο Χάρης Γεωργιάδης στον Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 
Συνεχίζονται οι επικρίσεις κομμάτων
 
Επικριτική ήταν χθες η τοποθέτηση του Δημοκρατικού Κόμματος και της Αλληλεγγύης στις επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη για τον ανασχηματισμό. Τον κατηγορούν για εξυπηρέτηση κομματικών και άλλων συμφερόντων. Το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ο ανασχηματισμός σκόπευε στην εξυπηρέτηση ισορροπιών, κομματικών, προσωπικών και άλλων. Σπεύδει, ωστόσο, να σημειώσει ότι θα κριθούν από το έργο τους και «κυρίως από τη βούληση για συνεννόηση, συνεργασία και προ–διαβούλευση, που θα επιδείξουν, καθώς η υλοποίηση πολλών από αυτά που η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, απαιτεί την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Η Αλληλεγγύη σημειώνει ότι είναι «εμφανές από τις ανακατατάξεις και τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης ότι επιχειρείται κομματικοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του 2021».
 

Η ΔΗΠΑ επισημαίνει πως «ανεξαρτήτως προσώπων και χωρίς χρονοτριβή, οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία».
 
Εκλογές σε Αγία Νάπα
 
Ο διορισμός του δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου, στη θέση του υπουργού Μεταφορών, δημιουργεί την ανάγκη για προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου δημάρχου. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η διεξαγωγή εκλογών θα πρέπει να γίνει εντός 45 ημερών από την ημέρα θα κενωθεί η έδρα του δημάρχου. Συνεπώς, σε περίπου 1,5 μήνα θα πρέπει να στηθούν κάλπες στο Δήμο της Αγίας Νάπας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη νέου δημάρχου Αγίας Νάπας είναι η 12η Ιανουαρίου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 30 Δεκεμβρίου και μέχρι την ανάδειξη του νέου δημάρχου, θα εκτελεί χρέη δημάρχου ο αντιδήμαρχος.
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...