«Κοντός ψαλμός αλληλούια»! Ο τρόπος λήψης της Θείας Κοινωνίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως ξεκαθαρίζει η Εκκλησία, η οποία επιμένει στη χρήση της ίδιας λαβίδας για όλους όσοι θα μεταλάβουν, ενώ παράλληλα, διευκρινίζει πως δεν είναι υποχρεωτική για κανένα ο οποίος έχει ενδοιασμούς. 
 
Διεμήνυσε δε, πως δεν δέχεται ούτε πλαστικά κουταλάκια όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του πρωτοκόλλου που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας ούτε άλλα υποκατάστατα, γι’ αυτό θα διατηρήσει ατόφια τη Θεία Κοινωνία, όπως λαμβανόταν διαμέσου των αιώνων. 
 
Αυτό που δέχεται η Εκκλησία είναι η σύνδεση του αριθμού των πιστών που θα εισέρχονται στις εκκλησίες με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε ναού (οκτώ τετραγωνικά μέτρα για κάθε πιστό). Αυτό που αλλάζει αφορά το αντίδωρο που θα δίνεται στους πιστούς αφού αυτό θα τοποθετείται πλέον σε σακουλάκι και οι πιστοί θα το παίρνουν από μόνοι τους από σημείο που θα βρίσκεται πλησίον της εξόδου της κάθε εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται το τελευταίο διάστημα για την προστασία των πιστών, αλλά και για να αισθάνονται πιο άνετα προσερχόμενοι στις εκκλησίες.
 
 
Με βάση τα ισχύοντα μέτρα, κάποια εκ των οποίων θα συνεχιστούν, θα υπάρχουν σημάνσεις αποστάσεων μεταξύ των πιστών, ώστε να αποτραπεί τυχόν μετάδοση του ιού. Ανάμεσα στα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνονται απολυμάνσεις εντός των εκκλησιών αλλά και των εικόνων.
 
Χθες ο διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Μιχάλης Σπύρου, δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «παρέλαβε και μελέτησε το πρωτόκολλο που στάληκε από το υπουργείο Υγείας και πως κατά βάση έκανε αποδεκτά τα μέτρα που προτάθηκαν, υποβάλλοντας κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες φαίνονται να έγιναν αποδεκτές.
 
Σχετικά με το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του τρόπο λήψης της Θείας Ευχαριστίας, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για θέμα πίστης το οποίο δεν τίθεται υπό συζήτηση ή υπό διαπραγμάτευση. Εξήγησε, ότι θα χορηγείται με την ίδια ασημένια λαβίδα όπως γινόταν ανέκαθεν. Υπέδειξε επίσης, πως η Θεία Ευχαριστία αποτελεί τον πυρήνα της Θείας Λειτουργίας και θα συνεχίσει λαμβάνεται όπως γινόταν μέσα από το πέρασμα των αιώνων».
 
 
Ως προς τους πιθανούς κινδύνους από την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες ανέφερε πως επιθυμία του Μακαριοτάτου είναι όπως ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προσβληθεί κανένας πιστός. 
 
Σημειώνεται, πως από τις 4 Μαΐου επιτρέπεται η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
 
Όπως είχε εξαγγελθεί, μετά την έκδοση νέου διατάγματος (επίκειται η έκδοση του) θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
 
Πώς θα δίνεται το αντίδωρο
 
Με οδηγίες του Αρχιεπισκόπου προς τους νεωκόρους, αυτοί να πλένουν τα χέρια τους, θα βάζουν αντισηπτικό και ακολούθως θα τοποθετούν το αντίδωρο σε διαφανές σακουλάκι, και αφού ευλογηθεί από τον ιερέα (κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας) θα τοποθετείται στην έξοδο από όπου θα το λαμβάνουν οι εξερχόμενοι πιστοί.
 
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι πιστοί δεν νιώθουν ακόμη έτοιμοι να προσέρχονται στις εκκλησίες όπως παλαιότερα, γι’ αυτό και η μέχρι σήμερα προσέλευση ήταν σχετικά περιορισμένη. Εκτιμάται ότι σταδιακά οι αριθμοί των προσερχομένων θα αυξάνονται.