To Top
18:56 Τετάρτη
29 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Φραστική στήριξη Μπορέλ, αλλά βλέπει Τσαβούσογλου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Φραστική στήριξη Μπορέλ, αλλά βλέπει Τσαβούσογλου
  05 Δεκεμβρίου 2019, 7:37 πμ  
Δηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης εισπράττει η Λευκωσία από τις Βρυξέλλες για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ε.Ε. συναντώνται με Τούρκους επισήμους, κόντρα στις ομόφωνες κοινοτικές πολιτικές κυρώσεις για αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ -διάδοχος της Φεντερίκα Μογκερίνι- επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Φ», συναντάται σήμερα στην Μπρατισλάβα με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε ότι η αποστολή Σχοινά-Γιόχανσον στην Άγκυρα αφορά στο μεταναστευτικό, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα προς συζήτηση με την Άγκυρα, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι το πρώτο ζήτημα, του μεταναστευτικού, ιεραρχείται ως σημαντικότερο από οτιδήποτε άλλο και γι’ αυτό άλλωστε κρίθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση αποστολής... 

Ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. εξέδωσε γραπτή δήλωση σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
   
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019», ανέφερε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος πάντως σήμερα θα συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου, παρά τις κυρώσεις για αναστολή των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων. Αναφορικά με τα μνημόνια κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, ο κ. Μπορέλ ζήτησε περαιτέρω «διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό τους», ζητώντας όπως το κείμενο κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μπορέλ, που τοποθετήθηκε χθες και ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής, ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Μπορέλ.
 
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προήδρευσε της πρώτης συνεδρίας του Κολεγίου Επιτρόπων, ανέφερε: «Έχουμε σοβαρά ζητήματα να συζητήσουμε με την Τουρκία. Νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία απαιτούν μια πολύ ειλικρινή συζήτηση. Είναι διπλής όψεως. Από τη μία πλευρά, έχουμε σοβαρά ζητήματα όσον αφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της γειτονίας και της ηρεμίας και της ακεραιότητας των γειτόνων. Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους εργαζόμαστε μαζί με την Τουρκία. Για παράδειγμα, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη μετανάστευση. Αυτός είναι ο λόγος, το θέμα της μετανάστευσης, για τον οποίο ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον θα ταξιδέψουν στην Τουρκία την Παρασκευή, για να συζητήσουν τα θέματα μετανάστευσης. Αλλά, παρόλα αυτά, είμαι απόλυτα ενήμερη για το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα θέματα όπου θα έχουμε μπροστά μας σοβαρές συζητήσεις», κατέληξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, η οποία μέσω της τοποθέτησής της κατέστησε σαφές τι ιεραρχεί ως σημαντικότερο και τι βάζει σε δεύτερη μοίρα...
 
Ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής, αναφέρθηκε σε «πρόβλημα» που προκύπτει από τις έκνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κύπρο, ενώ σημείωσε ότι το Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρο εισάγοντας την «πιθανότητα κυρώσεων» (the possibility of sanctions), παραπέμποντας προφανώς στη λευκή λίστα (empty annex) που θα πρέπει να συμπληρωθεί με ονόματα νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι εγκεκριμένες νομικές πράξεις. Ο κ. Βαρχελί σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει η Τουρκία τις έκνομες ενέργειές της. 
   
ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 
Το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το θέμα της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Τουρκίας -Λιβύης τέθηκε από τον υφυπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Γεράσιμο Θωμά, με την επισήμανση ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 
Ως Κύπρος εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος εξήγησε πως ενημέρωσε με αυτή την ευκαιρία το Σώμα για τις πρόσφατες κλιμακούμενες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από το μνημόνιο. «Πρέπει να σας πω, με ικανοποίηση, ότι η Επίτροπος (Κάντρι Σίμσον) εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα και την πεποίθηση ότι θα παρακολουθούν στενά αυτές τις τουρκικές παραβατικότητες». Αργότερα ο Κύπριος υπουργός ήταν ομιλητής σε σεμινάριο που διοργανώνει το Διατλαντικό Συμβούλιο AJC, με τίτλο «Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο: Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή συνεργασία», στο Club De Warande των Βρυξελλών.
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες    
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...