To Top
00:36 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω τουρκικών ενεργειών
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω τουρκικών ενεργειών
  07 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Η προσπάθεια της Τουρκίας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, παίζοντας ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι, οδηγεί φέρνει εκ νέου χαμηλό βαρομετρικό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εντός της ίδιας της Λιβύης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι στις τουρκικές κινήσεις. Στην Αθήνα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης προκαλώντας αντιδράσεις σε Τρίπολη και Άγκυρα. 
 
Η Τουρκία κατάφερε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη και να την αναγκάσει (λόγω ανάγκης σε στρατιωτικό υλικό) να προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου για οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. Ενέργεια που πυροδότησε σειρά αρνητικών εξελίξεων. 
 
Χθες το πρωί το ελληνικό ΥΠΕΞ υλοποίησε την προειδοποίηση που είχε δώσει προς τον Λίβυο πρέσβη και του δόθηκε εντολή για να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες. Σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας, μετά τη δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρέσβη, ανέφερε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
   
Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.
 
Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι, πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.
 
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης –ο οποίος την Τετάρτη θα είναι στην Αθήνα– προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
   
Η απόφαση της Αθήνας προκάλεσε την αντίδραση της Λιβύης. Ο ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Σιγιάλα, δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη.
 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε τις εξελίξεις να περάσουν και με παρέμβασή του καταδίκασε την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η πράξη αυτή «δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας». 
 
Προειδοποίηση Μητσοτάκη
 
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».
   
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε. 
 
Τζέφρι Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο
 
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
 
Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι: «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή.»
 
Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι βλέπει την Ελλάδα ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
 
Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται τη συμπόνια που οι Έλληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτή την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί. 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...