To Top
01:02 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακό: Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κυπριακό: Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας
  08 Δεκεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Θα μπορούσε να ξενίσει το γεγονός ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία εξήλθε της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου χωρίς να κάνει ένα σχόλιο ή να πει κάτι για το Κυπριακό. Κι αν δεν έσκαζε η πληροφορία για την προσφυγή στη Χάγη το πιο σίγουρο είναι πως η εν λόγω συνεδρία θα περνούσε απαρατήρητη μετά το βράδυ της Τετάρτης. 
 
Η πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν άκουσε κάτι περισσότερο απ’ όσα γνώριζε μέχρι και την Τετάρτη, όσον αφορά τη συνάντηση των Τριών στο Βερολίνο. Επιβεβαιώθηκε και κατά έναν επίσημο τρόπο ότι το Κυπριακό μπαίνει στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο. 
 
Αυτό ήταν πολύ καλά γνωστό και είχε γραφεί κατ’ επανάληψη από διάφορες πλευρές και είχε επίσης γραφεί και λεχθεί από όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο ότι υπήρξε προσγείωση στην πραγματικότητα και από εκείνο το κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας που για δικούς της λόγους επέμενε ότι μπορούσε να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν προσπάθειες για συνομιλίες στο Κυπριακό. 
   
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στο Κυπριακό και τα οποία είναι πολύ ξεκάθαρα για όλους:
 
Πρώτον, ο Γενικός Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση που είχε με τους δύο ηγέτες στο Βερολίνου το έθεσε κατά τρόπο ξεκάθαρο: Η Τουρκία δεν θέλει σύντομα διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 
Δεύτερον, είναι κοινά παραδεκτό από όλους –σε Κύπρο και Ηνωμένα Έθνη– πως έως και τις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε μια άτυπη πενταμερή. 
Τρίτον, η Τουρκία εκτός από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα επικαλείται και τις εξελίξεις στη Βρετανία και το Brexit. Είναι εμφανές ότι χρησιμοποιεί διάφορες εξελίξεις προκειμένου να σπρώξει τα πράγματα πάρα πέρα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να ξενίσει κάποιους εάν σε μεταγενέστερο στάδιο επικαλεστεί τις εκλογές στις ΗΠΑ.
 
Θα πρέπει, παράλληλα, να καταγραφούν αυτή την στιγμή και οι θέσεις των πέντε εμπλεκομένων μερών που κάποια στιγμή θα κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών σε μια άτυπη πενταμερή. Κι αν τα πράγματα καρποφορήσουν, όπως όλοι ελπίζουν, να προχωρήσουν σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο:
 
Ελληνοκυπριακή πλευρά: Η επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως είχε εκφραστεί τόσο πριν όσο και μετά το Βερολίνο, είναι πως παραμένει έτοιμη για να πάει ακόμα και σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία πριν από μια νέα διάσκεψη προκειμένου αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία τής αφαιρεί την όποια πίεση δεχόταν μέχρι πρόσφατα για να ενδώσει στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς σ’ ότι αφορά τα θέματα πολιτικής ισότητας. Το να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών στο επόμενο διάστημα θεωρείται δύσκολο, αν και της προσφέρεται η ευκαιρία να παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι ετοιμότητας για συνομιλίες. 
 
Τουρκοκυπριακή πλευρά: Ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε και έστειλε μηνύματα ότι θέλει να πάνε τουλάχιστον μέχρι το επόμενο στάδιο, δηλαδή την άτυπη πενταμερή. Δηλαδή, να συνεχίσουν οι δύο πλευρές να κρατούν ζωντανή τη διαδικασία. Αυτό δεν είναι εκτός πραγματικότητας πλην όμως δεν αναμένεται, εάν ακολουθηθεί κάτι ανάλογο, να υπάρξει αποτέλεσμα. Θα διατηρηθεί εν ζωή η διαδικασία μέχρι την ώρα που πραγματοποιηθεί άτυπη διάσκεψη. Οι «εκλογές» του ερχόμενου Απριλίου είναι καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία των εξελίξεων. Και αυτό δεν θα έχει να κάνει μόνο με το ποιος θα είναι ο επόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης αλλά και με το ποια θέση θα ακολουθήσει το σύνολο της τουρκικής πλευράς (σε κατεχόμενα και Άγκυρα). 
   
Τουρκία: Από το Κραν Μοντανά και μετά καθορίζει τον οδικό χάρτη στο Κυπριακό. Όλα τα βήματα και η πορεία των εξελίξεων ήταν στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη βάση των στόχων και επιδιώξεων της Τουρκίας. Η τακτική αυτή συνέβαλε στο να γίνει αντιληπτό ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη (κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά το έλεγε χρόνια τώρα) το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας και πόσο επηρεάζει τις εξελίξεις. Η παραδοχή Γκουτέρες ότι η Τουρκία δεν θέλει συνέχιση διαπραγματεύσεων (είτε το είπε κατ’ αυτό τον τρόπο είτε το άφησε να εννοηθεί) είναι ένα σαφές δείγμα ότι όλοι αντιλαμβάνονται τις πραγματικότητες. Γι’ αυτό και οι ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται όταν και εφόσον η Τουρκία κρίνει πως τη δεδομένη στιγμή τη συμφέρει να υπάρξουν εξελίξεις. Οι προτεραιότητες της αυτή την περίοδο είναι άλλες και κυρίως κινούνται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Οι κινήσεις της Τουρκίας ευρύτερα έχουν αντίκτυπο και στο Κυπριακό γιατί μια από τις στοχεύσεις της Άγκυρας είναι να οδηγήσει όλα τα θέματα (συνομιλίες, ενεργειακά κλπ) στο ίδιο τραπέζι για ένα ευρύτερο «πάρε-δώσε».
 
Βρετανία: Οι προτεραιότητες του Λονδίνου αυτή τη στιγμή είναι άλλες. Είναι οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης και το μεγάλο ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λογική λέει πως δεν έχει χρόνο για να τρέχει για άλλα ζητήματα όπως π.χ. το Κυπριακό. Με αφορμή και την τουρκική προσέγγιση, ότι δηλαδή ότι ούτε οι Βρετανοί θέλουν ή έχουν χρόνο για μια άτυπη πενταμερή στο Κυπριακό, η Λευκωσία –όπως αναφέρουν πληροφορίες μας– απευθύνθηκε στο Λονδίνο αναζητώντας απαντήσεις σ’ αυτό το θέμα. Η απάντηση που έλαβε η Λευκωσία είναι πως η βρετανική πλευρά δεν έχει πρόβλημα και ούτε θεωρεί εμπόδιο τις εσωτερικές της εξελίξεις για να πάει σε μια άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. 
 
Ελλάδα: Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε από νωρίς το μήνυμα (έμμεσα ή άμεσα δεν έχει σημασία) πως δεν θέλει να συρθεί σε μια πενταμερή. Αν και στα πρώτα στάδια φάνηκε ως μια υπερβολή ή μια προσπάθεια να σταλούν κάποια αρνητικά μηνύματα, εντούτοις στην πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνεται η απροθυμία της Αθήνας να εμπλακεί σε μια, τύπου Κραν Μοντανά, διάσκεψη για το Κυπριακό. Αυτό δεν έχει να κάνει με ότι η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού, αλλά πηγάζει από την πιεστική προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να λύσει σειρά ζητημάτων που έχει στην ατζέντα της. Το κύριο ζήτημα που την αφορά και επηρεάζει ως ένα βαθμό και την εξωτερικής της πολιτική είναι το μεταναστευτικό. Ξέρει πως η Άγκυρα κρατά ένα ισχυρό όπλο το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με την Τουρκία κι αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο παρελθόν. Θα συνεχίσει να κινείται υποστηρικτικά στο Κυπριακό και όταν και άμα έρθει η πενταμερής τότε θα κινηθεί αναλόγως. Το ερωτηματικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το πόσο ψηλά μπαίνει το Κυπριακό στην ελλαδική ατζέντα στη διάρκεια διμερών και άλλων επαφών με εμπλεκόμενες χώρες. 
 
Υπό αυτά τα δεδομένα το Κυπριακό δεν προβλέπεται να δείξει ουσιαστική κινητικότητα στο εγγύς μέλλον. Αυτό που θα ενδιαφέρει είναι το πώς τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν να κρατήσουν ζωντανή τη διαδικασία. Στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ίσως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εξελίξεων. Η πλέον ρεαλιστική αναφορά που θα μπορούσε να λεχθεί αυτή τη στιγμή για το Κυπριακό είναι πως στην πραγματικότητα κανείς δεν βιάζεται σήμερα.
   
Διαβουλεύσεις με τη Λουτ
 
Η Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζει να διαβουλεύεται με τα δύο μέρη και μετά την συνάντηση των Τριών στο Βερολίνο προκειμένου να καθοριστεί το πώς θα συνεχίσουν οι επαφές μέχρι και την άνοιξη. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κάποιο μήνυμα για νέα κάθοδό της το νησί. Εξάλλου, δεν έχει προκύψει κάτι νεότερο στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από την τριμερή. 
 
Δεν αποκλείεται η Τζέιν Χολ Λουτ να εμφανιστεί μέσα στο ερχόμενο μήνα, αφού δεν υπάρχουν πιεστικές εξελίξεις. 
 
Εξάλλου εντός Ιανουαρίου θα ανοίξει και πάλι μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στα Ηνωμένα Έθνη όλοι θα θέλουν να υπάρξει καταγραφή μιας εξέλιξης για να περάσει εύκολα τα ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.
 
Τα δύο στρατόπεδα 
 
Στα κατεχόμενα εισέρχονται πλέον σε μια προεκλογική περίοδο της οποίας ένα από τα βασικά θέματα θα είναι το Κυπριακό και κυρίως η πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά τον ερχόμενο Απρίλιο. 
 
Ήδη, σχηματίζονται τα δύο χωριστά στρατόπεδα που θα αντιπαραταχθούν στον άξονα του Κυπριακού. Από τη μια είναι η τουρκοκυπριακή αριστερά όπως θα εκφράζεται από τους Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν η οποία θα κινηθεί στο ήδη γνωστό μοτίβο προτάσσοντας τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό. 
 
Στην άλλη πλευρά θα βρίσκεται η τουρκοκυπριακή δεξιά με εκφραστές τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι. Θέση τους είναι πως το κεφάλαιο «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» έχει κλείσει και θα πρέπει να ψάξουν για μιαν άλλης μορφής διαδικασία. 
 
Αυτό που αμφότεροι θέλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι το Κυπριακό να πάει σε μιαν άλλης μορφής διαδικασία δηλαδή να συζητηθούν όλες οι μορφές λύσεις. Στόχος, που το θέλει και η Τουρκία, είναι να πάνε σε μια διαπραγμάτευση όπου θα φανεί ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν λύση και να προχωρήσει ο καθένας τον δρόμο του. 
 
Η τουρκοκυπριακή αριστερά βλέπει μέσα από τη λύση ΔΔΟ όχι μόνο διατήρηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά και ενίσχυσή τους στο μάξιμουμ δυνατό. 
 
Σ’ ότι αφορά την τουρκοκυπριακή δεξιά, η προσέγγιση της μπορεί να παραπέμπει σε μια λύση όπου οι δύο κοινότητες θα ζουν χωριστά, αλλά την ίδια ώρα θέλει να διατηρήσει τα όσα θεωρεί ως κεκτημένα για τους Τουρκοκύπριους. Εν ολίγοις, θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...