To Top
01:58 Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Φοβίζει η αδιαφορία της ΕΕ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Φοβίζει η αδιαφορία της ΕΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2019, 11:40 πμ
Λευκωσία και Αθήνα αναγκάζονται για πολλοστή φορά σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σπρώξουν τους εταίρους τους να δουν την ευρύτερη εικόνα και να αντιληφθούν πως τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει την Ευρώπη. Η σημερινή δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας αναγκάζονται, πέραν των άλλων, να αντιμετωπίσουν μια σχετική αδιαφορία που υπάρχει εντός της ΕΕ από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι οποίοι προσπαθούν να μείνουν μακριά και να αποφύγουν να πάρουν θέση στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή όπως διαμορφώνεται μετά το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των μεταξύ τους υδάτινων συνόρων. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν και από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια. 
 
 
Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στο εναρκτήριο μέρος του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερωθούν από τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοσέπ Μπορέλ, για τις τελευταίες εξελίξεις σε τρέχοντα θέματα όπως, η κατάσταση στη Λιβύη, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάσταση σε Ιράν, Βολιβία και Αρκτικό Κύκλο.
 
Οι ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Υπουργικής Συνάντησης και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης εντός του 2020, καθώς και της διαδικασίας διαμόρφωσης της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανασκοπήσουν την πολιτική και τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους ενίσχυσης της εμπλοκής της Ένωσης. 
 
Οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθούν με άτυπο γεύμα εργασίας, στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου.
 
Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Γιοσέπ Μπορέλ, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ με φιλοξενούμενους τον υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας. Ενώπιον του Γ. Μπορέλ, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», βρίσκεται επιστολή του ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη με την οποία τον ενημερώνει για τις πάρα πέρα ενέργειες που προτίθεται να κάνει η Κύπρος όσον αφορά στη λήψη νομικών μέτρων κατά όσων εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Για την Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο. Αυτό επανέλαβε και χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. «Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα».
 
«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ τις τελευταίες μέρες, υπέγραψε το κείμενο. Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».
 
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπενθύμισε δε πως θέση κατά της Τουρκίας έχουν λάβει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.
 
Αιχμές από την αντιπολίτευση 
 
Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για τη στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στα ενεργειακά. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «η Κύπρος έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την περιφερειακή συνεργασία με όλα τα κράτη της περιοχής, να καλλιεργεί αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, που να προάγουν την ειρήνη, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των λαών της περιοχής. Αυτό όμως απέχει πόρρω από τις αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις που συστηματικά καλλιεργεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι οι τριμερείς συνεργασίες ή οι στρατιωτικές συνεργασίες με Ισραήλ και ΗΠΑ θα θωρακίσουν την ΑΟΖ ή ότι κατέστη η Κύπρος ‘’γεωπολιτικός άρχοντας της Μεσογείου’’. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική». 
 
Οι Οικολόγοι χαιρετίζουν την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνουν πως η επιστολή Χριστοδουλίδη προς Μπορέλ που δημοσίευσε ο Φ «ήταν η αναμενόμενη προ πολλού ολοκλήρωση μιας προετοιμασίας που κράτησε πολλές βδομάδες. Χρειάζονται βέβαια να γίνουν πολλά άλλα διαβήματα».
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...