To Top
12:58 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο Δένδιας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο Δένδιας
  09 Δεκεμβρίου 2019, 6:18 μμ  
Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: “Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

Συνέχισε δε λέγοντας: "Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου", επεσήμανε.
 

"Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", σημείωσε.

"Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο", σημείωσε. "Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ.Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας", τόνισε. "Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ.Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: "Δεν είπα ότι το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ήταν `παράνομο`, δεν το είπα αυτό. Είπα ότι μας προκαλεί ανησυχία" σημείωσε. Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση σήμερα,έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα" είπε, προσθέτοντας ότι θα "μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά".

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι "η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο".

Παρέμβαση Ν. Χριστοδουλίδη: Καταδίκασε την υπογραφή του «μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης»

Την υπογραφή του `μνημονίου` μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης "που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση", καταδίκασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Χριστοδουλίδης με παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΕΥ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα-Κύπρο για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός τόνισε ότι "η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης".

Επιπλέον επεσήμανε ότι "οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις".

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Σε δεύτερη παρέμβασή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι "η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενεργώντας με γνώμονα την πλήρη εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μακριά από πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών". 
 
Ακολούθως, παρεμβαίνοντας επί της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ στον καθορισμό της προσέγγισης της ΕΕ για την περιοχή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στρατηγική άλλων διεθνών δρώντων στην Αφρική".
 
Σημειώνεται τέλος ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της νέας Κομισιόν στην εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξαν επίσης, απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO καθώς και για θέματα της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...