To Top
06:00 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επανέλαβαν εαυτούς στο Κυπριακό οι πολιτικοί ηγέτες
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Επανέλαβαν εαυτούς στο Κυπριακό οι πολιτικοί ηγέτες
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2019, 9:23 πμ
Επανέλαβαν εαυτούς στο Κυπριακό και από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων οι πολιτικοί ηγέτες, αφού είπαν και χθες όσα έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό βρέθηκε στο στόχαστρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων αφού μόνο ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε υποστηρικτικά. Κοινή διαπίστωση όλων είναι πως την ευθύνη για το αδιέξοδο πρώτα και κύρια τη φέρει η Τουρκία. Απ’ εκεί και πέρα καταγράφηκαν και λάθη που έγιναν από ελληνοκυπριακής πλευράς. Από τα όσα λέχθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων για το Κυπριακό ξεχωρίσαμε τα πιο κάτω: 
 
Αβ. Νεοφύτου: Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ ξεκίνησε την ομιλία του από το Κυπριακό ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη από το Κραν Μοντανά και μετά. Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΠτΔ είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό οποιαδήποτε στιγμή. Εκείνη, είπε, που επιδιώκει αυτή τη στιγμή την αναβολή των εξελίξεων είναι η τουρκική πλευρά, επικαλούμενη διάφορες εξελίξεις όπως οι ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλη. Σημείωσε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου επαναβεβαιώθηκε η ενεργή εμπλοκή του ΓΓ στις μελλοντικές εξελίξεις και «πετύχαμε τη διατήρηση του πλαισίου των κεκτημένων του Κραν Μοντανά, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδεσμευτεί από το πλαίσιο». Επιβεβαιώθηκε, επίσης, αυτό που είχε συμφωνήσει από τον περασμένο Αύγουστο ως πλαίσιο των όρων αναφοράς. Δηλαδή, την κοινή Διακήρυξη της 14ης Φεβρουαρίου 2014, τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και το πλαίσιο των 6 σημείων που είχε καταθέσει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντανά. Και επαναβεβαιώθηκε με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, το πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991. Τέλος σ’ ό,τι αφορά τη συνέχεια υπέδειξε πως «η Άγκυρα έχει άλλες προτεραιότητες». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπρώχνει στα άκρα η Άγκυρα
 
Α. Κυπριανού: Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ προειδοποίησε πως «η κλεψύδρα αδειάζει» και υπάρχει κίνδυνος να «χάσουμε οριστικά τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο». Ο Άντρος Κυπριανού ξεκίνησε και αυτός την ομιλία του με αναφορά το Κυπριακό στρέφοντας από την αρχή τα πυρά του κατά του Νίκου Αναστασιάδη: «Αντί να διδάσκεται από τα λάθη του, αντί να καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική επίτευξης του στόχου της λύσης, δυστυχώς αυτοσχεδιάζει. Λειτουργεί με παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και τακτικισμούς. Ως αποτέλεσμα το Κυπριακό οδηγήθηκε σε επικίνδυνη τελμάτωση». Συνεχίζοντας ο Α. Κυπριανού είπε πως «στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο επαναβεβαιώθηκε και ενώπιον του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι ο στόχος λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», και «επαναλήφθηκε ότι οι όροι αναφοράς θα αποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 30ής του Ιούνη». Όλα αυτά, είπε, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φλέρταραν με άλλες ιδέες, του κ. Αναστασιάδη συμπεριλαμβανομένου. Σημείωσε τέλος πως είναι ανησυχητικό γεγονός ότι δεν έγινε εφικτό να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και το ότι τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τοποθετείται μετά τις εκλογές στην τ/κ κοινότητα. 
 
Ν. Παπαδόπουλος: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στη δική του αναφορά στο Κυπριακό κατέγραψε σειρά διαπιστώσεων. Μια από τις διαπιστώσεις του Ν. Παπαδόπουλου είναι πως «το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας», ωστόσο «η ελληνοκυπριακή κοινότητα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένη στην αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων εντεκάμισι χρόνων». Μεταξύ των επιπτώσεων αυτής της πολιτικής είναι και το ότι «ανέχεται ή ενθαρρύνει την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Παπαδόπουλος είπε ότι η αποτυχία εξεύρεση λύσης και η απογοήτευση ανάμεσα στον λαό οδηγεί σε δύο τάσεις. Από τη μια «είναι αυτοί που θέλουν να τελειώνουμε με το Κυπριακό και να δεχθούμε την όποια λύση», και από την άλλη «είναι εκείνοι που υποστηρίζουν να ξεκινήσουμε να συζητάμε λύσεις δύο κρατών ή/και συνομοσπονδίας».
 
Μ. Σιζόπουλος: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, στο Κραν Μοντανά η στάση της Τουρκίας δεν επέτρεψε τη λύση «όμως δεν της καταλογίστηκαν ευθύνες όπως ήταν οι φρούδες ελπίδες όσων στήριζαν αυτή τη διαδικασία». Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως «παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά». Είπε επίσης ότι η πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο «δημιουργεί προβληματισμό» γιατί η ανακοίνωση του ΓΓ ΟΗΕ «για ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία αποτελεί παγίδα». Τέλος, υπογράμμισε πως «οι ευθύνες όλων όσων επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης διαδικασίας (στο Κυπριακό) είναι τεράστιες».
   
Γ. Περδίκης: Ο πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασε την αντίθεση του κινήματός του «στη βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης». Ο Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε πως ήταν λάθος «ότι έγινε αποδεκτή η διαδικασία των πενταμερών διασκέψεων» και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να την εγκαταλείψει αμέσως». Υπέδειξε πως η διεθνής πτυχή του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθεί σε μια διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ και των χωρών της περιοχής. 
 
Γ. Λιλλήκας: Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε πως «φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε θετική εξέλιξη ένα άνευ ουσίας και στόχου δείπνο» και «να ικανοποιούμαστε γιατί ο ΓΓ ΟΗΕ παραπέμπει κάπου στο μέλλον για μιαν άτυπη πενταμερή, όπως το είχε απαιτήσει η Άγκυρα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Λιλλήκας σημείωσε πως «ενόσω εμείς παθητικά θα αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή, η Τουρκία θα δημιουργεί νέα τετελεσμένα, αυτή τη φορά στην Αμμοχωστο κι αργότερα στη νεκρή ζώνη». 
 
Μ. Γιωργάλλας: Από πλευράς Αλληλεγγύης ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως «έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε τους ερασιτεχνισμούς» και «το Εθνικό Συμβούλιο να σοβαρευτεί και νηφάλια και συλλογικά να ανασκοπήσει την πορεία του Κυπριακού και να εντοπίσει τους κινδύνους, τις απειλές, τις ευκαιρίες, τις δυνάμεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα για την Κύπρο και στη βάση αυτών των δεδομένων να παρθούν αποφάσεις για τις ενέργειες που επιβάλλονται». 
 
Χρ. Χρίστου: Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, οδηγούμαστε σε μια νέα πενταμερή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι στιγμές που περνά η πατρίδα είναι κρίσιμες. Ο Χρίστος Χρίστου εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αφεθεί στην τουρκική πλευρά, η οποία χωρίς να ασκήσει βία, επιβάλλει τετελεσμένα, όπως η συμφωνία για καθορισμό θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με τη Λιβύη. 
 
Ενεργειακά και περιφερειακές συνεργασίες
 
Από τις τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας δεν παρέλειψαν αναφορές για τα ενεργειακά, τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις συνεργασίες της Κύπρου με γειτονικές χώρες. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως η Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ενώ, παράλληλα γνωστοποιούνται τα όσα παράνομα πράττει η Τουρκία στην ΑΟΖ. 
 
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας καταδεικνύουν ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα». Υπέδειξε ότι είναι ευσεβοποθισμός να πιστεύουμε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία είναι εφικτή πριν από τη λύση του Κυπριακού. Μίλησε για παραμύθιασμα του λαού από όσους υποστήριζαν πως η Κύπρος είχε θωρακιστεί με τις συμμαχίες που συνήψε, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τις επιθέσεις που δέχθηκε το ΑΚΕΛ λόγω της κριτικής που ασκούσε στα ενεργειακά. 
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι υποστηρίζει «την ενίσχυση των συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Αυτές οι συνεργασίες, είπε, μπορούν και θα πρέπει να επεκταθούν και στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη επιθετικότητα της Τουρκίας.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας τόνισε πως «οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν είναι σπασμωδικές ή μεμονωμένες πράξεις. Είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Δεν θα τερματίσει τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε και θα αρκεστεί σε αυτές. Η πρόσφατη Συμφωνία που η Τουρκία έχει συνάψει με τη Λιβύη, αυτό αποδεικνύει. Σ’ αυτή την πρόκληση μια είναι η απάντηση: η ταυτόχρονη υπογραφή συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, και την Αίγυπτο με την Ελλάδα».
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων καταδίκασε «τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα σχέδια για εποικισμό της Αμμοχώστου» και σημείωσε πως «η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η στάση των μεγάλων δυνάμεων έναντι των Κούρδων πρέπει να μας προβληματίσουν». 
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, υπέδειξε πως «η Λευκωσία μαζί με την Αθήνα παρακολουθούν αμήχανες τις κινήσεις της Άγκυρας, χωρίς σχέδιο, χωρίς δύναμη και ξεχασμένες από όλους και τον ΟΗΕ και τους Ευρωπαίους και τους ισχυρούς».
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...