To Top
03:11 Παρασκευή
24 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη η αντιπαράθεση Κύπρου- Τουρκίας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη η αντιπαράθεση Κύπρου- Τουρκίας
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 10:39 πμ
Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ένα θέμα που αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Η κατεύθυνση προς την οποία η Λευκωσία μπορεί πλέον να κινηθεί είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία ελπίζει να εξασφαλίσει τη μάξιμουμ δυνατή στήριξη. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυπριακή πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε και πλέον θα αναμένει τα αποτελέσματα. 

Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε πως ο Διεθνής Οργανισμός δεν θα εμπλακεί για να διευθετήσει την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, σε σχέση με την εξερεύνηση των υπεράκτιων πηγών υδρογονανθράκων. Σε δηλώσεις της στο «Σπούτνικ», η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σημείωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη «το αφήνουν στα δικαστήρια για να το επιλύσουν». 

Η Ελ. Σπέχαρ είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και στο φόρουμ «Μεσογειακοί Διάλογοι». Στο περιθώριο του συνεδρίου προέβη σε δηλώσεις στο «Σπούτνικ»: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο. Το αφήνουμε για την ώρα στα δικαστήρια και το αφήνουμε σε άλλους, δεν εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα ή στις αποστολές του για να εμπλακούν». 
 
Οι δηλώσεις της ειδικής αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έγιναν λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταχωρήσει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Το γεγονός ότι η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δεν θέλει να πάρει θέση σ’ ένα θέμα το οποίο σύμφωνα με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» είναι κάτι που μπορεί να τύχει πολλών ερμηνειών.
 
 
Η κυπριακή Κυβέρνηση έδειξε εδώ και καιρό πως ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ελπίζοντας ότι απ’ εκεί θα αντλήσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κούσιο, «στη γλώσσα της διπλωματίας μπορούν να λεχθούν πολλά. Σημασία έχει ότι υπάρχει ευήκοον ους από τους εταίρους μας στην ΕΕ, υπάρχει συνδυασμένη πολιτική και συνδυασμένες ενέργειες από την Ελλάδα και την Κύπρο, διότι το θέμα αφορά και τις δύο χώρες και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο του οποίου θα έχει σειρά επαφών θέτοντας το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή. Απ’ εκεί και πέρα, όπως δήλωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (μιλώντας στο ΡΙΚ), «η προετοιμασία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα ή ενέργειες που πρέπει να ληφθούν». Κάτι που σημαίνει πως πλέον δεν έχουν μείνει άλλες κινήσεις να γίνουν από κυπριακής πλευράς και η Λευκωσία θα περιμένει να δει ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ενεργειών της. 

* Για Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, μεταξύ άλλων, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η Κλιματική Αλλαγή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου.
 
Οι δύο ηγέτες δεν είχαν χρόνο για τη δεξίωση των ΗΕ
 
Χωρίς την παρουσία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η δεξίωση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι ότι δεν θα μπορούσαν να παραστούν. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρώτος ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα παραστεί λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του. Μετά την εξέλιξη αυτή και ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να μην πάει στο Λήδρα Πάλας, αφού δεν θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί που ήταν για τον ίδιο το ζητούμενο από την παρουσία στη συγκεκριμένη εκδήλωση. 
 

Από τα κατεχόμενα, νεότερη ανακοίνωση της «προεδρίας», που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί «λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του δεν μπορεί να συμμετάσχει στην (αποψινή) εκδήλωση». Στο μεταξύ, μέσω του λογαριασμού της «προεδρίας» στο Facebook, κοινοποιήθηκε ότι σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, ο κ. Ακιντζί θα συμμετάσχει σε διακαναλική συνέντευξη για τη συνάντηση στο Βερολίνο και το τι ακολούθησε.

Μετά την εξέλιξη αυτή από την Προεδρία της Δημοκρατίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι και ο Νίκος Αναστασιάδης θα μετέβαινε στη δεξίωση της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ως λόγος το «βεβαρημένο πρόγραμμα» του Νίκου Αναστασιάδη. 

Στη συνέχεια επανήλθαν από το Προεδρικό με διευκρινίσεις μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυριάκου Κούσιου, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στην εκδήλωση όταν πληροφορήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα παρευρισκόταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες, προστίθεται, όταν ενημερώθηκε η Προεδρία της Δημοκρατίας ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν θα παρευρισκόταν τελικά στην εκδήλωση, εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων που έχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα παραστεί και ο ίδιος για να εκπληρώσει το δικό του ανειλημμένο βεβαρημένο πρόγραμμα.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...