To Top
12:51 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αδειάζουν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Αδειάζουν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου 2019, 7:14 πμ

«Ουσιαστικά κλειστό» εκλαμβάνεται το λεκτικό των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., διά του οποίου τα κράτη-μέλη αδειάζουν το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση και διαμηνύοντας, ότι δεν είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και ότι «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», κάτι που συνεπώς καθιστά σαφές ότι είναι ανυπόστατο. 

Το προσχέδιο, το οποίο ο «Φ» δημοσίευσε χθες στο σύνολό του, εκτιμάται ότι «αντανακλά τις απαιτούμενες ισορροπίες» και σύμφωνα με έγκυρη κοινοτική πηγή «δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί», όταν θα τεθεί προς «τυπική έγκριση» ενώπιον των ηγετών των κρατών-μελών. Η ίδια έγκυρη πηγή μάς ανέφερε ότι, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου», η εν λόγω παράγραφος θα εγκριθεί χωρίς καμιά απολύτως τροποποίηση, ούτως ώστε να μην ανατραπεί η ισορροπία του κειμένου, κάτι που όπως αποκαλύψαμε, ζήτησε και η Φινλανδική Προεδρία από τα κράτη-μέλη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Παραβίαση διεθνούς δικαίου η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί προς συζήτηση απόψε, στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του Προέδρου Αναστασιάδη. Επίσημος της Ε.Ε. που μίλησε χθες στα ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι «πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους» τους ηγέτες της Ε.Ε. η αναφορά που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων, σημειώνοντας ότι έγιναν ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις επί του προκειμένου και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που παραπέμπει σε μια «εικόνα γενικής αποδοχής». 

Πέραν του μείζονος ζητήματος του μνημονίου συναντίληψης Ε.Ε.-Τουρκίας, η παράγραφος των Συμπερασμάτων υπενθυμίζει και συνεπώς συντηρεί τις αποφάσεις που οδήγησαν στη λήψη πολιτικών μέτρων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα εγκαθίδρυσαν-μέσω νομικών πράξεων-και καθεστώς στοχευμένων μέτρων. Η υπόμνηση των αποφάσεων αυτών, λειτουργεί εκ των πραγμάτων υποστηρικτικά στη προσπάθεια της Λευκωσίας για τη συγκεκριμενοποίηση ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΕ: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων, η οποία αναμένεται, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου» να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του, της 22ας Μαρτίου, 20ης Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου, αναφορικά με τη Τουρκία. Το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
 
Επόμενα βήματα με ερωτηματικά 

Σημαίνοντες κοινοτικοί κύκλοι που μίλησαν στον «Φ», επεσήμαναν ότι τα επόμενα βήματα, μετά την αναμενόμενη έγκριση της παραγράφου των Συμπερασμάτων για τη Τουρκία, χαρακτηρίζονται από δύο ερωτηματικά. Από τη μια, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει στο ορατό ενδεχόμενο η Τουρκία να μη συμμορφωθεί με τις θέσεις της Ε.Ε, η οποία όπως προκύπτει από τα δρομολογούμενα συμπεράσματα, θεωρεί ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη προσκρούει στο διεθνές δίκαιο. Και κατά πόσον δηλαδή θα επιδιωχθεί από την Αθήνα ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, κάτι που ήδη φωτογράφησε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. 

Από την άλλη, το δεύτερο ερωτηματικό, αφορά στην αξιολόγηση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε., διαδικασία που σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν δεν έχει ολοκληρωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες. 

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...