To Top
02:56 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Aπεταξάμην τις εγγυήσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Aπεταξάμην τις εγγυήσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2019, 7:46 πμ
Με ένα ηχηρό μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας επέλεξε ο Μουσταφά Ακιντζί να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων στο Κυπριακό. Η κάθετη διαφοροποίησή του στο θέμα των εγγυήσεων και η θέση ότι αυτές δεν μπορεί να έχουν ισχύ στο μέλλον αποτελεί μια πρώτη κίνηση υποψηφιότητας στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη στα κατεχόμενα. Σε συνέντευξή του σε τρία τηλεοπτικά κανάλια των κατεχομένων ο Μουσταφά Ακιντζί απέφυγε να πει ευθέως τι θα πράξει, υποδεικνύοντας πως ο ίδιος δεν είναι «αναποφάσιστος». 
 
Σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τα στοιχεία που βρίσκονται στο πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά. Το συγκεκριμένο θέμα, είπε, είναι από αυτά που δεν έχουν καθορισθεί, ξεκαθαρίσει κι έχει συζητηθεί πολύ. Λέχθηκε, ανέφερε, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, το πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρεται σε μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις. «Αυτό δεν το λέει, αλλά ο ΓΓ μίλησε για μια νέα ρύθμιση».
 
 Οι εγγυήσεις, είπε, εγγυούνταν το καθεστώς που ιδρύθηκε το 1960 και όχι αυτό που κάποιοι θεωρούν πως ήταν εγγύηση της τ/κ κοινότητας. Το καθεστώς του 1960, συνέχισε, κατέλυσε η ελληνική χούντα με εδώ συνεργάτες της διενεργώντας το πραξικόπημα και για να μη γίνει προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα, η Τουρκία προχώρησε στην παρέμβαση χρησιμοποιώντας το παρεμβατικό δικαίωμα, όπως είπε ο κ. Ακιντζί.
 
 «Στις συμφωνίες εγγυήσεων το παρεμβατικό δικαίωμα δόθηκε για να διορθωθεί το καθεστώς που καταλύθηκε. Πρακτικά υπάρχει τέτοιος κίνδυνος τώρα; Όχι, τουλάχιστον στο προβλεπόμενο μέλλον». Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό δόθηκε όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα και τη Βρετανία. «Το καθεστώς του ’60 δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να ιδρύσουμε μια ομοσπονδία, όχι να ξαναζωντανέψουμε το σύστημα του ‘60». Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι πολύ φυσιολογικό να δημιουργηθεί μια νέα ρύθμιση σε αυτό το ζήτημα.
 
Στο θέμα αυτό, συνέχισε, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δημιουργήθηκε ένας διάλογος με τη γενική γραμματεία του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Κραν Μοντανά. «Η Τουρκία μετέφερε μια σειρά από μηνύματα όσον αφορά στο τι μπορούσε να κάνει, στο θέμα του στρατού και των εγγυήσεων, στο θέμα της ασφάλειας».
 
 Για τον ίδιο, συνέχισε, υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία: η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια και ο «λαός» δεν πρόκειται να δεχθεί ένα σύστημα που δεν θα του παρέχει ασφάλεια, αλλά το πώς θα γίνει αυτό πρέπει να συζητηθεί. «Μπαίνουμε στο 2020, δεν ζούμε στο 1960. Δεν πρέπει να φοβόμαστε όταν συζητούμε αυτά τα θέματα. Κάποιοι το κάνουν θέμα ταμπού, λένε “ο Ακιντζί τα συζήτησε αυτά, μας κατέστρεψε¨. Όχι φίλε μου, όλα συζητούνται, θα εργαστούμε για να γίνει το καλύτερο».
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνει θετικά τα όσα ο Μουσταφά Ακιντζί είπε για το θέμα των εγγυήσεων. Υποδεικνύει ωστόσο την ίδια ώρα πως όλα αυτά για να έχουν βάση και να μη θεωρηθούν ως προεκλογικές κινήσεις θα πρέπει να λεχθούν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ «οι διακυμάνσεις (παλινωδίες) που εκπήγαζαν από τον κ. Αναστασιάδη έχουν αρθεί με την επιβεβαίωση ότι στόχος της λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Αυτή τη σύγχυση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, ως τ/κ πλευρά ήμασταν πολύ σταθερή. Επικυρώνοντας αυτό γίνεται αναφορά και στην απόφαση 716 του ΣΑ του ΟΗΕ. Ήταν ένα ψήφισμα που υπήρχε αλλά στην παρουσία του ΓΓ είναι ένα στοιχείο που εγώ και ο κ. Αναστασιάδης επικυρώσαμε. Είναι ένα ψήφισμα που αφορά στην  αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις αποφάσεις και σε όλα τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Στην ερώτηση εάν μπορεί να λεχθεί ότι η πολιτική ισότητα θεωρείται εγγυημένη, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε «σίγουρα. Με την επιβεβαίωση και του πλαισίου της 30ής Ιουνίου, στη δήλωση της μισής σελίδας επικυρώνεται και η εκ περιτροπής προεδρία 2:1. 
 
Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε το πώς θα γίνει αυτή η πενταμερής λέγοντας ότι θα είναι οι 5 πλευρές και τα ΗΕ και όταν η άτυπη αυτή πενταμερής πετύχει, στην επίσημη πενταμερή που θα ακολουθήσει θα μετέχει και η ΕΕ, «όπως στο Κραν Μοντανά. Σε ένα διπλανό τραπέζι η ΕΕ θα είναι παρατηρητής, δεν βλέπω δυσκολία σε αυτό, ούτε η Τουρκία».
 
Ο στόχος της στρατηγικής συμφωνίας είναι επίσης σημαντικό στοιχείο της δήλωσης του Βερολίνου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας επίσης τις αναφορές στην αίσθηση του επείγοντος, πως η διαδικασία θα είναι διαφορετική, σταδιοποιημένη, επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία.
 
Οζερσάι: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ομοσπονδία
 
Είναι μια συλλογική και ιστορική ευθύνη να διερωτηθούμε για τη ρίζα των αιτιών που οι διαπραγματεύσεις είναι ανεπιτυχείς εδώ και 51 χρόνια, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σήμερα στη «βουλή» κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Οζερσάι είπε ότι ως ένας διαπραγματευτής που πίστευε στον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και μετείχε για χρόνια σε διαπραγματεύσεις, δεν σκέφτεται ότι η ομοσπονδία είναι ένα κακό μοντέλο, ωστόσο «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες στην Κύπρο για την ίδρυση και τη βιωσιμότητά του».
 
Πρέπει, συνέχισε, να συζητηθούν διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.
Σημείωσε δε ότι στον κόσμο υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ομοσπονδιών και πρόσθεσε ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο οι συνθήκες για μια ομοσπονδιακή λύση είναι το θέμα της εμπιστοσύνης, ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί την εξουσία και τον φυσικό πλούτο με τους Τ/Κ και πως στην Κύπρο δεν υπάρχει μια ομοσπονδιακή κουλτούρα.
 
Υποστήριξε επίσης ότι οι Ε/Κ δεν βλέπουν ζεστά το θέμα της λύσης, επειδή τους έχει δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να εκμεταλλεύονται μονομερώς –όπως είπε– το φυσικό αέριο. Υπεύθυνη γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι η Διεθνής Κοινότητα.
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...