To Top
22:24 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ράπισμα Ε.Ε. στην Τουρκία με ουρά -Ακολουθούν πρακτικά μέτρα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ράπισμα Ε.Ε. στην Τουρκία με ουρά -Ακολουθούν πρακτικά μέτρα
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 2:17 μμ
Διπλό ράπισμα εισέπραξε η Άγκυρα από την Ε.Ε., η οποία για πρώτη φορά πήρε ομόφωνα θέση επί του ανυπόστατου μνημονίου συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό πεδίο για συγκεκριμενοποίηση των στοχευμένων μέτρων κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Την ίδια ώρα, πάντως, ο ηγέτης της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αν και προσυπέγραψε τα Συμπεράσματα κατά της Τουρκίας, στη συνέχεια δήλωσε ότι κυρώσεις κατά της Άγκυρας και για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων δεν πρόκειται να υπάρξουν. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση στη Σύνοδο ήταν ήπια για την Τουρκία και ότι ο ίδιος ανέφερε στους ομολόγους του από την Ελλάδα και την Κύπρο ότι πρέπει μόνοι τους να εξεύρουν τα εργαλεία για να χειριστούν το ζήτημα με την Άγκυρα (βλέπε άλλη στήλη)... 
 
Ειδικότερα, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε ομόφωνα σε μια παράγραφο Συμπερασμάτων, με δύο βασικά στοιχεία:
 
1. Σημειώνει ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη», θέση η οποία ικανοποιεί την Αθήνα που εξασφαλίζει ισχυρή φραστική στήριξη επί των θέσεών της. Ωστόσο, τα Συμπεράσματα της Ε.Ε. δεν αγγίζουν καν το ορατό ενδεχόμενο η Άγκυρα να μη συμμορφωθεί με τις εν λόγω επισημάνσεις και αντίθετα να επιλέξει να κλιμακώσει τις ενέργειές της, κάτι που θα έπρεπε πιθανότατα να προβλεφθεί και εκ των πραγμάτων αποτελεί το αδύνατο σημείο τής κατά τα λοιπά θετικής αναφοράς που εξασφάλισε η Αθήνα στα Συμπεράσματα. 
 
2. Επαναλαμβάνει τις αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε., περιλαμβανομένων και εκείνων στις 17-18 Οκτωβρίου, «αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», φράση η οποία περιλήφθηκε, όπως πληροφορούμαστε, κατόπιν παρέμβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο των ηγετών. Η πιο πάνω αναφορά στο σύνολό της, περιλαμβανομένης δηλαδή της παραπομπής στα προηγούμενα Συμπεράσματα, συντηρεί τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις και συνεπώς αφήνει ανοικτό τον δρόμο στην προσπάθεια για συγκεκριμενοποίηση των στοχευμένων μέτρων με ονόματα νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων, κάτι πάντως που δεν είναι εύκολη υπόθεση. 
 
Με δήλωσή του στο Tweeter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Εκφράζω την πλήρη εκτίμησή μου για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη συλλογική αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κοινή θέση της Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε κάποια διεθνή ζητήματα απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και ειδικά το ζήτημα της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και την Ελλάδα και θεωρούμε σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον διάλογο με τη σημαντική αυτή χώρα, γνωρίζουμε ότι ειδικά για το Μεταναστευτικό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή συνεργασία, αλλά γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης».
 
Η παράγραφος που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναφορικά με την Τουρκία επισημαίνει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τα προηγούμενα Συμπεράσματά του, της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επιβεβαιώνει τα Συμπεράσματά του στις 17-18 Οκτωβρίου, αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
 
 
Μαχαιριά Μπορίσοφ σε Ελλάδα – Κύπρο
 
Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι η συζήτηση για την Τουρκία στο δείπνο ήταν ήπια και ότι δεν υπήρξαν αναφορές περί κυρώσεων, καλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο να τα βγάλουν μόνες τους πέρα με την Άγκυρα... Ανέφερε ότι στο δείπνο οι ηγέτες μίλησαν «πολύ πιο ήπια για την Τουρκία» και ότι στο επίκεντρο των τοποθετήσεών τους ήταν η συνέχιση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Ο κ. Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μιλά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ούτε και για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων. «Το αντίθετο» είπε, παραπέμποντας στην ανάγκη συνέχισης της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και στον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει στήριξη προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο, αλλά ότι έχει αναφέρει στους ομολόγους του από τις δύο χώρες «να εξεύρουν εργαλεία και να διαχειριστούν μόνοι τους το ζήτημα» με την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.... 
   
«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι «έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...