To Top
14:26 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Shopping list στην Ε.Ε. από Τσαβούσογλου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Shopping list στην Ε.Ε. από Τσαβούσογλου
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκεμβρίου 2019, 9:30 πμ

Λίστα απαιτήσεων κατέθεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί, στο πλαίσιο συνάντησης των δύο στη Γενεύη, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Προσφυγικού Φόρουμ (Global Refugee Forum). Παράλληλα, η Κομισιόν πλέον κινείται σύσσωμη στον δρόμο που χάραξε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για υψηλές πολιτικές συναντήσεις, εν μέσω της απόφασης των «28» για αναστολή όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, λόγω των έκνομων ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον νέο Επίτροπο Διεύρυνσης όπως η Ε.Ε. κάνει πράξη την «υπόσχεση» που, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται στην ευρωτουρκική δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέπεμψε στην «επανενεργοποίηση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της υποψήφιας χώρας και στην προώθηση πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων (σ.σ. εκ των έξι που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009), ενώ φρόντισε να υποδείξει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται από την Ε.Ε. εταίρος αποκλειστικά και μόνο για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδιώκει κρίση και ακύρωση του EastMed η Άγκυρα

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Βαρχελί «αξιολογήθηκαν προσπάθειες που θα αναληφθούν από κοινού (σ.σ. μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας) για ένα περισσότερο θετικό περιβάλλον, στη νέα περίοδο» που διανύουμε, μετά την αλλαγή προσώπων στην ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Ο Ούγγρος Επίτροπος, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι είχε μια «ανοικτή συζήτηση» με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας και πρόσθεσε ότι στην ατζέντα ήταν η στήριξη της Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Τουρκία και η εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, δύο ζητήματα επί των οποίων η Κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Παράλληλα, ο Επίτροπος Διεύρυνσης επεσήμανε την «ανάγκη διάνοιξης καναλιών επικοινωνίας» Ε.Ε. – Τουρκίας, κάτι που καθιστά σαφές ότι η νέα Κομισιόν παραμερίζει και παρακάμπτει την ομόφωνη απόφαση των «28» για αναστολή των υψηλών ευρωτουρκικών πολιτικών διαλόγων, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέμα που απουσίαζε από τη δήλωση του Όλιβερ Βαρχελί, όπως βεβαίως και από αυτήν που συνόδευσε την αποστολή Σχοινά στην Τουρκία. 

Άλλωστε, ο κ. Βαρχελί έχει «πολιτικό άλλοθι», ακολουθώντας απλώς τον δρόμο που χάραξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δρομολόγησε επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, γεγονός που παρέχει πλέον τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση Ερντογάν να επαναφέρει «λίστα απαιτήσεων» στο τραπέζι της Ε.Ε., διεκδικώντας ανταλλάγματα σε όλα τα επίπεδα, εν μέσω των κυρώσεων που έχει υποστεί λόγω κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σφίγγει τον κλοιό η Άγκυρα

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», κατά τις επαφές Σχοινά στην Άγκυρα, πέντε μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν, η Κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι αναμένει νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για το Προσφυγικό, ως αντάλλαγμα για την αμφιλεγόμενη συνεργασία της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σχοινάς εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική αυτή. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ενώ τα κράτη-μέλη συζητούσαν το ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ενώ η Άγκυρα συμπεριφερόταν ως ο δερβέναγας της Μεσογείου και του Αιγαίου, ο κ. Σχοινάς εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που είχαν προβλεφθεί στα πρώτα δύο πακέτα στήριξης της Ε.Ε. προς την Τουρκία για το Μεταναστευτικό, έχουν ενεργοποιηθεί στο σύνολό τους... Παράλληλα, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι «η Ε.Ε. συνεχίζει να τιμά τις δεσμεύσεις της και να στηρίζει την υποψήφια χώρα και εταίρο Τουρκία, στη φιλοξενία του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στον κόσμο».

Επικρίσεις Ερντογάν προς Βρυξέλλες

Σημειώνεται ότι χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στο Παγκόσμιο Προσφυγικό Φόρουμ του ΟΗΕ, στη Γενεύη, έχοντας μάλιστα και ρόλο συμπροέδρου. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι από τα 6 συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στην Τουρκία για τα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες έχει εκταμιεύσει μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διέθεσε απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Αναζητούνται ηγέτες να αντισταθούν στην τουρκική επεκτατικότητα

Tα τουρκικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας –από την Κύπρο μέχρι τη Ροζάβα της Συρίας– ήταν στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Bernard Kouchner και τον Κύπριο ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D). 

Ο Κώστας Μαυρίδης υπέδειξε ότι ως ΕΕ έχουμε τις αρχές και τους κανόνες δικαίου, καθώς και πολύ δυνατά μέσα άσκησης πίεσης (όπως οι εμπορικές κυρώσεις), αλλά αναζητούμε ανάλογη ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία θα θέσει υπεράνω και να προασπιστεί το συμφέρον της ΕΕ και της ανθρωπότητας απέναντι στη νεο-οθωμανική τουρκική πολιτική. 

Ο κ. Μαυρίδης στην εισήγησή του επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ροζάβα, αναλύοντάς το βάσει του προσχεδιασμένου τουρκικού επεκτατισμού, εξηγώντας τις πολιτικές που ακολουθεί συστηματικά και μακροπρόθεσμα βήμα-βήμα η Τουρκία, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και τονίζοντας ότι στις πολιτικές της περιλαμβάνονται παντός είδους εγκλήματα. Ως καλύτερο παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε την περίπτωση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, που αποτελεί μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Όπως εξήγησε, η ενεργοποίηση της υλοποίησης του τουρκικού σχεδιασμού ξεκινά με μια αφορμή και, στη συνέχεια, η Τουρκία εισβάλλει με χρήση συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος και ακολούθως προχωρεί στη διάπραξη ωμών εγκλημάτων εναντίον του γηγενούς πληθυσμού με στόχο την εθνοκάθαρση. Τέτοια εγκλήματα περιλαμβάνουν μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, βομβαρδισμούς με χρήση απαγορευμένων όπλων κατά μάχιμου και άμαχου πληθυσμού, έτσι που ο γηγενής πληθυσμός να οδηγείται στη φυγή για να γλυτώσει. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, όσο τέτοια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, θα επαναλαμβάνονται με την ίδια μεθοδικότητα και φρικαλεότητα, υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις της Κάρλα Ντελ Πόντε (πρώην Γενική Εισαγγελέας Ελβετίας και ερευνήτρια του ΟΗΕ), η οποία αναφερόμενη στην τουρκική εισβολή στη Ροζάβα είχε δηλώσει ότι θα πρέπει ο Ερντογάν να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...