To Top
07:02 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στόχος των τουρκικών drones Ισραήλ - Αίγυπτος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στόχος των τουρκικών drones Ισραήλ - Αίγυπτος
  18 Δεκεμβρίου 2019, 7:36 πμ  

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» θέτει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση Ερντογάν, με τις κινήσεις της το τελευταίο διάστημα να αποκαλύπτουν τις επεκτατικές βλέψεις της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι τουρκικές κινήσεις απασχολούν έντονα και άλλες χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες παρακολουθούν στενά τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα. Η μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο σε συνδυασμό με την πρόθεση δημιουργίας ναυτικής βάση στο παλιό λιμάνι στο Μπογάζι Τρικώμου αποκαλύπτουν το γενικότερο πλαίσιο προθέσεων της Άγκυρας. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται πλέον είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου και παρακολουθήσεων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων της και νοτιότερα της κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή εντός της περιοχής που εμπίπτει στην ΑΟΖ γειτονικών χωρών και πιο συγκεκριμένα του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Δύο χώρες με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενές σχέσεις στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών που έχουν υπογραφεί και τις οποίες η Τουρκία θέλει να ακυρώσει, μέσω των ενεργειών της. Αυτό εξηγεί τη δημιουργία βάσης drones στα κατεχόμενα καθώς με τις τεχνικές δυνατότητές τους δεν υπήρχε λόγος δημιουργίας βάσης στα κατεχόμενα για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ. 
 

Πέραν των drones, στους τουρκικούς σχεδιασμούς μπαίνει και η δημιουργία ναυτικής βάσης, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», σε ναυτική βάση θα μετατραπεί το παλιό λιμάνι στο κατεχόμενο Μπογάζι Τρικώμου το οποίο χρησιμοποιείτο για εμπόριο χαρουπιού. Η εφημερίδα επικαλείται αλληλογραφία από τον τουρκικό κατοχικό στρατό στα κατεχόμενα και το κατοχικό καθεστώς σε ερώτηση για το θέμα του στελέχους του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ.

Η «Χαβαντίς» είχε εγείρει το θέμα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 29 Οκτωβρίου με τίτλο «Στην καρδιά του τουρισμού ναυτική βάση», με αφορμή ερώτηση Ακάνσοϊ προς τις κατοχικές αρχές κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες για τη χρήση της συγκεκριμένης περιοχής ως βάσης και αν θα δημιουργηθεί εκεί αποθήκη πυρομαχικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαβαντίς: Τουρκική ναυτική βάση στα κατεχόμενα (εικόνα)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην απάντησή του το «υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος» γράφει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση επί του θέματος. Η απάντηση στην ερώτηση Ακάνσοϊ, σημειώνει η εφημερίδα, στάληκε από τη διοίκηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, προς το γραφείο του «πρωθυπουργού», στην οποία αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή «προγραμματίζεται νέο κτήριο αρχηγείο και νέες βάσεις. Σημειώνεται ότι εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις και αποφαίνονται ότι στο υφιστάμενο έργο δεν έχει προγραμματιστεί αποθήκη πυρομαχικών.

Η «Χαβαντίς» σημειώνει ότι σύμφωνα με το σχέδιο αρχιτεκτονικής ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου – Τρικώμου – Άγιου Σέργιου που συζητείται αυτές τις ημέρες στα κατεχόμενα, ο συγκεκριμένος χώρος φαίνεται ως χώρος πρασίνου. Σημειώνεται επίσης ότι κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει παραλιακό μέτωπο για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός ανέγερσης διώροφων ή τετραώροφων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο αθέατος κίνδυνος των τουρκικών drones

Η πρόθεση δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης, όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα, φανερώνει την πρόθεση της Τουρκίας για επέκταση των θαλάσσιων παράνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων της και σε περιοχές πέραν της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό ενισχύεται και από τις γενικότερες κινήσεις της Τουρκίας η οποία επιχειρεί τη δημιουργία γενικότερης κρίσης και αποσταθεροποιήσεων προσβλέποντας με αυτό τον τρόπο να επανέλθει στο παιχνίδι του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της περιοχής. 

Η τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» φιλοξένησε δηλώσεις του Γιουτζέλ Βουράλ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο παράνομο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου. «Βλέπουμε το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση εδώ μιας πολεμικής αεροπορικής βάσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόκειται για πολεμική προετοιμασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για ένα βήμα που έχει αφήσει έξω τη λεγόμενη βουλή και την «προεδρία» στα κατεχόμενα, ενώ η κοινωνία των πολιτών είναι αντιμέτωπη με τετελεσμένα.

Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι σαν να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, υποστήριξε ο κ. Βουράλ, υποστηρίζοντας ότι αν λάβουμε υπόψη πως η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, φαίνεται ότι η Τουρκία ανοίγει νέα μέτωπα με τη Δύση και δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά στους Τουρκοκύπριους και τα δικά τους δικαιώματα ή συμφέροντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γενί Ντουζέν: Κέντρο ελέγχου πτήσεων drone στο Λευκόνοικο

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ 
  
Στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου υπάρχει μια ομάδα ειδικών για την παρακολούθηση των πτήσεων των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (IHA), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, που αναδημοσιεύει και δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι με τις οποίες είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτής της ομάδας. Όπως αναφέρεται στο δημοσιεύματα, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον τουρκικό στρατό φωτογραφίες από το κέντρο ελέγχου πτήσεων των ΙΗΑ που έχει στηθεί στο κτήριο διοίκησης στο εν λόγω αεροδρόμιο, τους σταθμούς ελέγχου και του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που προσγειώθηκε χθες.

Η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι υπήρχε κίνηση με διάφορα οχήματα που μπαινοέβγαιναν στο αεροδρόμιο από την Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα. Στο αεροδρόμιο προχθές έδωσε το «παρών» του και ο λεγόμενος δήμαρχος Λευκονοίκου, ο οποίος μίλησε με αξιωματούχους του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, όπως και δημοσιογράφοι.

Η τ/κ εφημερίδα σημειώνει ότι η είδηση για την πτήση του ΙΗΑ στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου μεταδόθηκε ως έκτακτη από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και την τουρκική κρατική τηλεόραση, TRT.

«Κατηγορώ» από Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς

Η μεταφορά των drones στα κατεχόμενα προκάλεσε αντιδράσεις των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν με κριτικό πνεύμα τις κινήσεις της Τουρκίας. Με τα όπλα δεν γίνεται ειρήνη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ενώ η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο βήμα το οποίο καταδικάζουν και ζητούν να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι δύο συντεχνίες των εκπαιδευτικών εξέδωσαν γραπτές ανακοινώσεις μετά την πρώτη προσγείωση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου.

Ο Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, αυτή έχει υποστεί εισβολές και πολέμους εδώ και αιώνες και εξαιτίας αυτού έχουν υποφέρει όλοι οι Κύπριοι, προσθέτοντας ότι το αντίτιμο προς όφελος του ιμπεριαλισμού το πληρώνουν οι Κύπριοι με το αίμα, τις ζωές, τα δάκρυα και με προσφυγοποίηση.

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση του ΑΚΡ, ο κ. Ελτζίλ ανέφερε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο του σουνίτικου Ισλάμ και αφού ο κ. Ερντογάν και το κόμμα του δεν κατάφεραν να είναι επιτυχείς στην πολιτική τους στη Συρία και το Ιράκ, για να κρύψουν την κακή πορεία της οικονομίας, προσπαθούν τώρα να εξωθήσουν σε πόλεμο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο.

Το θεωρούν, είπε, ως μια ανοικτή απειλή απέναντι σε όσους θέλουν ειρήνη στην Κύπρο από πλευράς Τουρκίας που φέρει ως αιτιολογία τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό με τους Ε/κ, μετατρέποντας το αεροδρόμιο Λευκονοίκου σε πολεμική βάση, με την αντίληψη που οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σαν εφαλτήριο επιθέσεων.

Η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ, μίλησε για λάθος πολιτικές που δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά και της περιοχής. Κάλεσε δε να αναλάβουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο νησί, στο πλαίσιο που έχει καθορίσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, και να απαλλαγεί η Κύπρος από βάσεις και όπλα.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...