To Top
21:26 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε ρυθμούς «εκλογικούς» τα κατεχόμενα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Σε ρυθμούς «εκλογικούς» τα κατεχόμενα
  24 Δεκεμβρίου 2019, 9:35 πμ  
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν σπεύδει να στήσει σκηνικό που να ευνοήσει τη δική του υποψηφιότητα, η οποία θα είναι, όπως όλα δείχνουν, βασικά απέναντι στον Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο βασικά διεκδικούν ψήφους από την ίδια κολυμβήθρα στην αναμέτρηση του προσεχούς Απριλίου για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.
 
Ο Ερχιουρμάν τόνισε ότι η λεγόμενη προεδρία δεν είναι παρά το πολιτικό τους παράθυρο για τον έξω κόσμο. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ανέφερε ότι η θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι αποδεχτή από τα Ηνωμένα Εθνη και παρέχει την ευχέρεια σε όποιον την κατέχει για επαφές με τον έξω κόσμο. Σε ερώτηση για τον ρόλο του ηγέτη, είπε πως σημαντικότερη είναι η αποστολή του στις συνομιλίες στο Κυπριακό.
 
Ο Ερχιουρμάν ανέδειξε ως πρωταρχικό του στόχο, αν «εκλεγεί», τη διασφάλιση πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε, είναι σημαντικό να υπάρξει διάλογος και επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη και την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και τη Βρετανία και την Ελλάδα. Υπέδειξε πως είναι σημαντικό η πενταμερής να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Τόνισε ότι για τον ίδιο το ζήτημα είναι ο διάλογος, αλλά η διαπραγμάτευση κατά τρόπο συστηματικό κατά τρόπο που να οδηγήσει σε ρύθμιση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επιχειρηματολόγησε ότι αυτός ο λόγος καθιστά αναγκαίο τη διατήρηση σταθερών σχέσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.
 
Ο Ερχιουρμάν επέκρινε τα μέτρα που εξήγγειλε η συνεργασία Τατάρ – Οζερσάι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ότι όλα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Κράτησε αποστάσεις από την απόφαση για μετατροπή του κατεχόμενου αεροδρομίου του Λευκονοίκου σε βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σταθούν στα δικά τους πόδια σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη δημοκρατία και να «αυτοδιοικούνται», και οι σχέσεις με την Τουρκία να οικοδομηθούν σε σωστή διάσταση. Επέκρινε επίσης την κίνηση της «κυβέρνησης συνασπισμού» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
 
Τόνισε ότι παρ’ όλον που το ΡΤΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είχε καμία πληροφόρηση για το θέμα της εγκατάστασης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είναι ο πρώτος που εξήγγειλε υποψηφιότητα για τις λεγόμενες προεδρικές του Απριλίου. Κι αυτό έγινε μετά από απόφαση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Ομόφωνη ήταν η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ερχιουρμάν είπε ότι το ΡΤΚ τάσσεται πάντοτε υπέρ της ειρήνης και της λύσης του Κυπριακού. Αν η λύση δεν εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό, δεν θα είναι εύκολο να αποτραπούν εξελίξεις που θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή, με την εξίσωση να γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη.
 
 Το στάτους κβο πρέπει να τελειώσει, συνέχισε ο κ. Ερχιουρμάν, αναφέροντας ότι λειτουργεί εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και όσων κατοικούν στο νησί, ενώ κερδισμένες από αυτό δεν βγαίνουν ούτε και οι χώρες της περιοχής.
 
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, είπε, και τάχθηκε υπέρ μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Θέλουμε διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε λύση, είπε ο ηγέτης του ΡΤΚ, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν μόνο τα θέματα στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία. Οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν πολλά για να αποδείξουν ότι είναι ισότιμοι με τις άλλες κοινότητες, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...