To Top
23:16 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Την Πέμπτη, πρώτες διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Την Πέμπτη, πρώτες διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  15 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Διαβουλεύσεις με τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναμένεται ότι θα έχει αύριο το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της απόφαση που θα λάβει το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η συνάντηση με τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου 2020.
 
Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και πολιτική προϊστάμενο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020. Όπως η ίδια η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει, αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για σειρά επαφών με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.
   
Τρίτος και σημαντικός σταθμός στο καλεντάρι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η 30ή Ιανουαρίου. Το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου αναμένεται η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ούτε και ενστάσεις από πλευράς των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Την περασμένη εβδομάδα είχε σταλεί προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μια έκθεση στην οποία επιχειρείται να μοιραστεί το καρπούζι στη μέση, ακόμα και σε εμφανείς παραβιάσεις που έγιναν από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος.
 
Για παράδειγμα, οι παραβιάσεις του στάτους κβο στα Στροβίλια, η οποία χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικού καθεστώτος, σημειώνονται στην έκθεση. Ωστόσο, μόνο η κατασκευή του νέου σημείου ελέγχου καταλογίζεται στις τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Οι άλλες παραβιάσεις αναφέρονται αόριστα. Επίσης, καταγράφεται και η κατασκευή στην οδό Λήδρας για την οποία είχαν γίνει διαβήματα από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης.
 
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η υπερστελέχωση των φυλακίων στα κατεχόμενα. Αυτό, σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οφείλεται σε μη εξουσιοδοτημένες γεωργικές εργασίες, και όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, προκαλεί την αντίδραση του κατοχικού στρατού ο οποίος προβαίνει σε απειλές για σύλληψη των γεωργών.
   
Σ’ ότι αφορά τις δραστηριότητες εγγύς ή εντός της νεκρής ζώνης σημειώνεται η αύξηση του παράνομου κυνηγίου. Οι κυνηγοί κινούνται στις περιοχές αυτές με στρατιωτική στολή, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για πρόκληση επεισοδίου. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι πλευρές δεν αντιμετωπίζουν τα εν λόγω περιστατικά.
 
Ένα από τα σημεία της έκθεσης που θα απασχολήσουν τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω υδρογονανθράκων. Τα ενεργειακά καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο κεφάλαιο των εξελίξεων, όπου σημειώνεται ότι την περίοδο που καλύπτει η έκθεση υπήρξε αύξηση των εντάσεων. Επίσης καταγράφονται και οι προτάσεις αλλά και οι διαφορές των δύο πλευρών στα θέματα των υδρογονανθράκων.
 
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (όπως είναι το αναμενόμενο) και μέσα από το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη. Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Μουσταφά Ακιντζί είχε εκφράσει την ελπίδα η έκθεση να συμπεριλάβει την πρότασή του για τους υδρογονάνθρακες.
 
Από την άλλη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών συμπερίληψη στην έκθεση των ανακοινώσεων από τουρκικής πλευράς για δημιουργία δύο βάσεων στα κατεχόμενα. Η έκθεση ήταν ήδη έτοιμη όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομιλούσε στο Προεδρικό με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.
 
Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται πως οι διαβουλεύσεις της Τζέιν Χολ Λουτ συνεχίζονται με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας στους όρους αναφοράς, εντούτοις δεν προβλέπεται στο εγγύς μέλλον κάποια επίσκεψή της στην περιοχή. Τα γεγονότα όπως διαδραματίζονται και με τους πρωταγωνιστές να έχουν άλλες προτεραιότητες από το Κυπριακό, μια επίσκεψη της Λουτ αυτή την στιγμή δεν θα προσφέρει οτιδήποτε και ούτε θα αλλάξει τα δεδομένα. Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιεί επαφές με εκπροσώπους των μερών στη Νέα Υόρκη.
 
Ένα άλλο από τα σημεία της έκθεσης που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι αποφεύγεται να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στη μη καταβολή από μέρους της Τουρκίας του ποσού που της αναλογεί για οικονομική στήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο ότι το έλλειμμα της ειρηνευτικής δύναμης ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν γίνεται οποιαδήποτε νύξη στη μη καταβολή της τουρκικής εισφοράς.
 
Περαιτέρω, γίνεται αναφορά για δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού, εκθειάζεται η πρόταση που προωθήθηκε από την Ειρηνευτική Δύναμη και σημειώνεται πως δεν έγινε κατορθωτό να συμφωνηθεί η σύνθεσή του.

Στο μεταξύ χθες κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών,  με αριθμό S/2020/23, η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνέλθει σε επίσημη συνεδρίαση, την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, για να υιοθετήσει το ψήφισμα που θα ανανεώνει την εξάμηνη θητείας της UNFICYP, η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσιο το κείμενο.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...