To Top
09:12 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στην ΚΔ το τιμολόγιο για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στην ΚΔ το τιμολόγιο για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου 2020, 7:38 πμ

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που καλείται κάθε χρόνο ουσιαστικά να πληρώσει το τιμολόγιο της διατήρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η Λευκωσία καλύπτει ετησίως το ένα τρίτο του κόστους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο ανέρχεται στα 50,8 εκατομμύρια δολάρια ή 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Το τιμολόγιο που φτάνει στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είναι στα 17,1 εκατομμύρια δολάρια (15,3 εκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 33,7% του συνόλου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση που έχει στείλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις παραγράφους 52 και 53 καταγράφεται η οικονομική πτυχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: «52. Η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμα 73/314, διέθεσε το ποσό των $50,8 εκατομμυρίων (45,6 εκατομμύρια ευρώ) για τη συντήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών εισφορών του ενός τρίτου του καθαρού κόστους της Δύναμης, που ισούται με 17,1 εκατομμύρια δολάρια (15,3 εκατ. ευρώ), από την κυβέρνηση της Κύπρου και την εθελοντική εισφορά των $6,5 εκατ. (5,8 εκατ. ευρώ) από την κυβέρνηση της Ελλάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Πέμπτη, πρώτες διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

»53. Έως τις 19 Δεκεμβρίου 2019, οι απλήρωτες υπολογιζόμενες εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανερχόταν στα $17,9 εκατ. (16,1 εκατ. ευρώ). Το συνολικό ποσό που εκκρεμεί για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ειρηνευτικών αποστολών μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία ήταν $3.142,0 εκατ. (2.818,7 εκατ. ευρώ)». 

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών γίνεται αναφορά σε εθελοντική εισφορά, εκ των πραγμάτων και η ανάγκη να διατηρηθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως παροχέας ασφάλειας στο νησί, η κάλυψη του συγκεκριμένου ποσού κάθε χρόνο καθίσταται αναγκαία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην έκθεση γίνεται γενική αναφορά σε απλήρωτες εισφορές αλλά δεν αναφέρεται οτιδήποτε που σχετίζεται με την Τουρκία, η οποία αρνείται να καλύψει το ποσό που της αντιστοιχεί. Αντίθετα, Κύπρος και Ελλάδα καλύπτουν περίπου το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιόδοξος ο ΠτΔ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επαφές Ελίζαμπεθ Σπέχαρ 

Επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλη του Κογκρέσου πραγματοποιεί η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Την Τρίτη είχε συνάντηση με τους συμπροέδρους της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάρολιν Μαλόνι και Κώστα Μπιλιράκη.

Σε κοινή δήλωση, που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές Μαλόνι και Μπιλιράκης τονίζουν πως, στη συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ, ένα θεμελιώδες στοιχείο παραμένει άκρως σαφές: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο. Και επισημαίνουν ότι οι ίδιοι και η Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου υποστηρίζουν σθεναρά τον συνεχιζόμενο διάλογο μέσω του ΟΗΕ ως έναν τρόπο ειρήνευσης.

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει το ΣΑ ΟΗΕ την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει συνάντηση με τις χώρες που συμμετέχουν με προσωπικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα μέλη του Σ.Α. η έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Συνολικά 861 στελέχη 

Η συνολική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε προσωπικό ανέρχεται στα 861 άτομα, εκ των οποίων τα 795 καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες και 66 εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος συνεισφορέας σε προσωπικό και ακολουθούν Σλοβακία και Αργεντινή. Το βρετανικό απόσπασμα αποτελείται από 257 στρατιωτικούς. Η συμμετοχή της Σλοβακίας είναι στα 246 άτομα, 241 στρατιωτικοί και 5 αστυνομικοί. Η Αργεντινή έχει μια στρατιωτική δύναμη 243 ατόμων. 

Συνολικά 16 χώρες συμμετέχουν στη στρατιωτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Εκτός από τις τρεις, οι άλλες 13 χώρες είναι: Αυστραλία 2, Αυστρία 3, Βραζιλία 2, Καναδάς 1, Χιλή 12, Γκάνα 1, Ουγγαρία 12, Ινδία 1, Πακιστάν 2, Παραγουάη 12, Ρωσία 2, Σερβία 3 και Ουκρανία 1. 

Δεκαπέντε χώρες συμμετέχουν στην αστυνομική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πέραν της Σλοβακίας, οι άλλες χώρες είναι: Βοσνία-Ερζεγοβίνη 6, Βουλγαρία 3, Κίνα 4, Ιορδανία 3, Ινδία 5, Ιρλανδία 12, Ιταλία 4, Λιθουανία 1, Μαυροβούνιο 1, Ρουμανία 5, Ρωσία 6, Σερβία 2, Σουηδία 2 και Ουκρανία 7. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...