To Top
00:53 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Eνεργειακή συνεργασία: Kαι η Γαλλία στο Φόρουμ των «7»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Eνεργειακή συνεργασία: Kαι η Γαλλία στο Φόρουμ των «7»
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2020, 9:08 πμ
Διεθνή διάσταση και ισχύ λαμβάνει το Φόρουμ των επτά χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για την Ενέργεια το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες της 3ης Υπουργικής Συνόδου χθες στο Κάιρο και μετατρέπεται πλέον σε έναν περιφερειακό οργανισμό. Το Φόρουμ των επτά μεσογειακών χωρών για την ενέργεια ισχυροποιείται με τη συμμετοχή της Γαλλίας –ζήτησε επίσημα συμμετοχή σε αυτό– και την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών με το καθεστώς του μόνιμου παρατηρητή. Την επιθυμία της Ουάσινγκτον μετέφερε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον. 
 
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα του χθεσινού Φόρουμ το οποίο ολοκληρώθηκε με την Κοινή Διακήρυξη των υπουργών Ενέργειας και άλλων εκπροσώπων των επτά χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, στέλλει ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Τέθηκαν, παράλληλα, οι πρώτες γερές βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να στέλλουν μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας, για να μπουν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου. 
 
 
Μέσα από το κείμενο της κοινής διακήρυξή τους, οι υπουργοί και εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης τονίζουν τον σεβασμό τους προς το διεθνές δίκαιο, στη βάση του οποίου θα συνεργαστούν για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Μία διακρατική συνεργασία της οποίας, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της κοινής διακήρυξης, το καταστατικό του EMGF θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη δημιουργία διαρθρωμένου διαλόγου για το φυσικό αέριο και μιας κοινής ατζέντας για τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών και περιφερειακών πολιτικών αερίου με κοινό όραμα την ευημερία των χωρών της περιοχής. Σημειώνεται ακόμα ότι συμφωνήθηκε όπως εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2020 πραγματοποιηθεί νέα Υπουργική Σύνοδος. 
 
Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Μόλλα χαρακτήρισε ως ιστορική στιγμή για τη συνεργασία των λαών των χωρών της Μεσογείου και την υπογραφή του καταστατικού για τη δημιουργία του East Med Gas Forum. Πρόκειται, όπως είπε, για έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας. Η Υπουργική Σύνοδος για την Ενέργεια συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, με δημιοσιογράφους από όλο τον κόσμο να καλύπτουν το γεγονός. Όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός, μέσω του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκοί νόμοι έχουν γίνει σεβαστοί στη δημιουργία του οργανισμού αυτού. Εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση και ικανοποίηση τόσο για την αίτηση της Γαλλίας να συμμετέχει όσο και για την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ. Ο κ. Μόλλα εξήγησε ότι μέσω αυτού του κολοσσιαίου προγράμματος θα εξασφαλιστεί φτηνότερη μεταφορά φυσικού αερίου, με μειωμένη τιμή κόστους κατ’ επέκταση για τους λαούς που θα το χρησιμοποιήσουν. Ανακοίνωσε ότι η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
 
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής. Ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών του αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο, ως ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μπορούν να συμβάλλουν για το καλό των λαών της περιοχής οι συνεργασίες μεταξύ των χωρών. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στις προοπτικές εξεύρεσης και άλλων πόρων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε, ανέφερε, «την ευκαιρία να δούμε μία παρουσίαση την οποία χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, από συμβούλους τους οποίους προσέλαβε, η οποία μας κατέδειξε και το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής και ποιες είναι οι προβλέψεις τα επόμενα είκοσι χρόνια, ουσιαστικά μέχρι το 2040, και ποιοι είναι οι τρόποι που θα μπορούσαν οι χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου». Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το East Med Gas Forum θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ, η οποία διασφαλίστηκε για τις ανάγκες του Φόρουμ, αλλά τυγχάνει επίσης και της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας.
 
Για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου» μίλησε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων. Επεσήμανε όμως με σημασία το γεγονός ότι όλα θα πρέπει να αποφασίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.
 
Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής, προσέθεσε με τη σειρά του ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας.
 
Σημειώνεται ότι το καταστατικό, το οποίο μονογραφήθηκε χθες, θα τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και κανονισμούς, προτού επικυρωθεί επίσημα με τις υπογραφές των επτά ιδρυτικών μελών.
 
ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
 
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Έλληνας ομόλογός του Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στην Υπουργική Διάσκεψη του East Med Gas Forum για τις τουρκικές προκλήσεις. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι με τον υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας ενημέρωσαν για τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τόνισαν και δημοσίως το γεγονός ότι συνεργασίες όπως η χθεσινή, με τη μονογραφή, είναι τα παραδείγματα που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι χώρες της περιοχής, για να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα και προκλήσεις.
 
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στη δική του τοποθέτηση μίλησε για τον ρόλο της Τουρκίας και είπε ότι θα θέλαμε φυσικά τη συνεργασία της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. «Και, προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και το περιβόητο μνημόνιο μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σάρατζ, με το οποίο αποφασίστηκε να καθοριστούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, την ώρα που δεν έχουν κοινά σύνορα» ανέφερε.
 
Χαιρετίζουν τα κόμματα το αποτέλεσμα του EMGF
 
Σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής χαρακτηρίζουν τη μονογραφή του καταστατικού για το East Med Gas Forum (EMGF) τα κόμματα. 
 
ΔΗΣΥ: Επισημαίνει ότι το καταστατικό του East Med Gas Forum, αποτελεί το επόμενο έμπρακτο βήμα στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ανατολικής Μεσογείου, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει. Όπως σημειώνει η Κύπρος, μαζί με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Παλαιστινιακή Αρχή, προτάσσουν έναν ενιαίο σκοπό ο οποίος είναι η βιώσιμη αγορά αερίου στην περιοχή μας. Τονίζεται ακόμα ότι η συμφωνία δίνει προστιθέμενη αξία και στις προσπάθειες αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας. 
ΑΚΕΛ: Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι ορθά στέλνεται το μήνυμα ότι αυτές οι συνεργασίες είναι ανοικτές σε όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Θέση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, ήταν και είναι ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας πρέπει να εντάσσονται στον πρώτιστο στόχο που είναι η λύση αρχών στο Κυπριακό.
ΔΗΚΟ: Θεωρεί ως θετική εξέλιξη τη σύγκληση της διάσκεψης του Καΐρου, East Med Gas Forum, η οποία, όπως σημειώνει, θέτει τις βάσεις για την ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζει ότι η ενεργός συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας εδραιώνει τη θέση της στην περιοχή, δημιουργεί συμμαχίες και συνεργασίες και ενισχύει την οντότητά της, έναντι των προκλητικών απειλών της Τουρκίας.
ΕΔΕΚ: Χαιρέτισε τη χθεσινή συνάντηση στην Αίγυπτο η οποία, όπως αναφέρει, εντάσσεται στο πλαίσιο προτάσεων που η ΕΔΕΚ κατέθεσε από το 2017 στο Εθνικό Συμβούλιο με κοινοποίηση και στην ελληνική Κυβέρνηση και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οικολόγοι: Σημειώνουν ότι αποτελεί θετική εξέλιξη, που όμως δεν πρέπει η σημασία της να υπερτονίζεται. Εκφράζουν την ελπίδα μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας πλατφόρμας διαλόγου, να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου 
ΔΗΠΑ: Αναφέρει ότι η υπογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum, αποτελεί ακόμα μια σημαντική εξέλιξη, με την οποία θωρακίζονται περαιτέρω τα στρατηγικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων.
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...