To Top
16:00 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η ενέργεια μοιράζει παιχνίδι
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Η ενέργεια μοιράζει παιχνίδι
  18 Ιανουαρίου 2020, 9:33 πμ  

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ καθορίζουν το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της περιοχής, το οποίο επισφραγίζεται με την αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε ένα περιφερειακό οργανισμό για την ενέργεια. Αυτό που προκύπτει την επομένη της Υπουργικής Διάσκεψης στο Κάιρο και τις καθοριστικές εξελίξεις με την πρόθεση ενεργούς συμμετοχής της Γαλλίας, τη μόνιμη παρουσία ως παρατηρητή των ΗΠΑ αλλά και τη χρηματοδότηση με μισό εκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ, είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Οργανισμού ο οποίος παράλληλα αποτελεί και μία πολιτική συμμαχία κρατών.

Σε αυτή την εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο και θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας της να αποτελεί μέρος των εξελίξεων. Σε αυτό, καθοριστικός παράγοντας ήταν και είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και στο γειτονικό Ισραήλ. Γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για μια διακρατική συνεργασία για την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου. Ένα γεγονός το οποίο όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επισημαίνεται και στη μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης στο Κάιρο την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντονμέζ: Νέα γεώτρηση Γιαβούζ στο «Λευκωσία 1»

Σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και δεν προαποκλείεται κανένας. Μια θέση με την οποία απαντά στην Άγκυρα η οποία αναφέρεται σε προσπάθεια απομόνωσης της από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό το οποίο προτάσσεται από πλευράς Λευκωσίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, είναι η ανάγκη σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του δικαίου της θάλασσας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαιρέτισε την ίδρυση του Φόρουμ για την ενέργεια. «Η ίδρυση του EMGF από την Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, το επίσημο αίτημα για συμμετοχή και της Γαλλίας και η στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενισχύουν όχι μόνο τη συνεργασία αλλά και την κοινή επιδίωξη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στο ΡΙΚ. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του Διεθνούς Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι θα τύχει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μισό εκατομμύριο ευρώ, για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μελέτη που παρουσιάστηκε και η οποία, όσον αφορά το κομμάτι των ενεργειακών υποδομών, εισηγείται μεταξύ άλλων τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eνεργειακή συνεργασία: Kαι η Γαλλία στο Φόρουμ των «7»

Σχετικά με τα περί αποκλεισμού της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως το φόρουμ δεν αποκλείει κανέναν και δεν δημιουργήθηκε για να στραφεί εναντίον κανενός. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο αλληλοσεβασμός που δείχνουν οι χώρες, έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ενέργειες της Τουρκίας.  

Σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας  Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι μήνυμα κατά του αναχρονισμού κάποιων η συνεργασία στο πλαίσιο του East Med Gas.

«Επτά χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποφασίζουν να κάνουν το φυσικό αέριο και γενικότερα την ενέργεια, καταλύτη για τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό είναι ένα μήνυμα για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ένα μήνυμα, δηλαδή, να εγκαταλείψουν ενδεχομένως αναχρονιστικές ιδέες που υπάρχουν και να προχωρήσουν σε αυτή τη συνεργασία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

«Η Τουρκία να δείξει σεβασμό»

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας σε δηλώσεις του εστίασε στις τουρκικές προκλήσεις και στην τοποθέτηση στην οποία προχώρησε ενώπιον της Υπουργικής Διάσκεψης του Καΐρου.«Στη δική μου τοποθέτηση, αναφέρθηκα στον ρόλο της Τουρκίας και είπα ότι θα θέλαμε φυσικά τη συνεργασία της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και, προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και το περιβόητο μνημόνιο μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σάρατζ, με το οποίο αποφασίστηκε να καθοριστούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας την ώρα που δεν έχουν κοινά σύνορα».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα της Υπουργικής Διάσκεψης, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει, από τη μια, σε μία ευρύτερη συμμαχία διαλόγου, συνεργασίας και νομιμότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και, από την άλλη πλευρά, ενισχύει τη γεωστρατηγική της θέση συνολικά, αλλά και ειδικότερα ως προς τα ενεργειακά θέματα.

Πολυδιάστατη η ενεργειακή πολιτική της Αθήνας

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει μία πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική. Αναφέρθηκε στην υπογραφή κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται, και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Επεσήμανε ακόμα την υπογραφή για τον αγωγό EastMed μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο και στο Φόρουμ για την Ενέργεια στο Κάιρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Φόρουμ γίνεται ένας μόνιμος οργανισμός για το φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...