To Top
19:07 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παράθυρο στον κόσμο μέσω της «προεδρίας»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Παράθυρο στον κόσμο μέσω της «προεδρίας»
  18 Ιανουαρίου 2020, 9:42 πμ  
Μια φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά στο παρελθόν από τον Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ προτάσσει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, προκειμένου να καταφέρει το κατοχικό καθεστώς να βγει προς τα έξω και να έχει διεθνείς επαφές. Αυτό που προτείνει ο Τ. Ερχιουρμάν κινείται στη λογική της εκμετάλλευσης της θέσης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που γίνεται αποδεκτή στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ώστε να πραγματοποιούνται διεθνείς συναντήσεις και να προωθούνται οι θέσεις του κατοχικού καθεστώτος. 
 
Οι δηλώσεις του ηγέτη του ΡΤΚ αναφέρθηκαν στους τρεις πυλώνες που ο ίδιος θέτει ως υποψήφιος για τις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που έχει ο «πρόεδρος» του κατοχικού καθεστώτος προκειμένου από τη μια να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος θα τον αναβαθμίσει και από την άλλη να στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία επιλέγει να ρίχνει την προσοχή της προς την κατεύθυνση της «κυβέρνησης» παρά της «προεδρίας». 
 
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν στοχεύει σε αναβάθμιση του ρόλου του «προέδρου» ώστε να μην ασχολείται μόνο με το Κυπριακό. Σήμερα ο «πρόεδρος» ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας περιορίζεται μόνο στα καθήκοντα του συνομιλητή στο Κυπριακό. Αν και η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ Ακιντζί και Ερντογάν, προσπαθεί να ψαλιδίσει ακόμα περισσότερο κι αυτό τον ρόλο. 
 
Ωστόσο ο Ερχιουρμάν υποδεικνύει πως λόγω του ότι ο εκάστοτε «πρόεδρος» γίνεται αποδεκτός ως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο για προώθηση θεμάτων πέραν του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι το «αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας» είναι το σημαντικότερο παράθυρο των Τουρκοκυπρίων προς τον έξω κόσμο και έχει το πλεονέκτημα να φέρει το καθεστώς του ηγέτη της κοινότητας στα Ηνωμένα Έθνη.
 
Ο ηγέτης του αριστερού ΡΤΚ σημείωσε πως η «προεδρία της δημοκρατίας» γίνεται αποδεχτή ως συνομιλητής διεθνώς και επομένως πρέπει να ενεργοποιείται σε θέματα που δεν γίνονται δεχτοί ως συνομιλητές το «υπουργείο τουρισμού», το «υπουργείο εξωτερικών» ή η «πρωθυπουργία», όπως για παράδειγμα στους τομείς του αθλητισμού ή του τουρισμού. Σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, «ο πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο». Υπέδειξε ότι «ο τουρκοκυπριακός «λαός» πρέπει να αποκτήσει δικαίωμα λόγου, αν θέλει να είναι «υποκείμενο» στις εξελίξεις στην περιοχή, στην οποία άρχισαν να διεκδικούν δικαιώματα χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιταλία». Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να υλοποιηθεί η διπλωματία της επιστήμης και του αθλητισμού. 
 
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε μιαν πιο ενεργή εξωτερική πολιτική χρησιμοποιώντας πιο αποτελεσματικά αυτό το καθεστώς», ισχυρίστηκε εκφράζοντας την άποψη ότι κατά τις συναντήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη με ξένους πρέσβεις και εκπροσώπους διαφόρων χωρών πρέπει να αναφέρονται και οι «δίκαιες απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας παράλληλα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Υπέδειξε ακόμα ότι πρέπει συνεχώς να μελετούνται τα θέματα του απευθείας εμπορίου, των απευθείας πτήσεων, του Βαρωσιού και της συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερχιουρμάν είπε εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πενταμερής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της φόρμουλας της ομοσπονδίας που υπάρχει στο τραπέζι μέχρι σήμερα». Εφόσον, είπε, θέλουμε να λυθεί μιαν ώρα αρχύτερα και να φτάσουμε στον στόχο μιαν ώρα αρχύτερα, πρέπει να επικεντρωθούμε στη φόρμουλα που υπάρχει στο τραπέζι. Προχωρώντας ανέφερε ότι «πλέον δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο με μια διαδικασία που δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει ανοικτό τέλος. Εμείς θέσαμε επί τάπητος ένα μοντέλο οράματος με τρεις πυλώνες και το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια, αυτό το όραμα πρέπει να είναι κοινό όραμα ολόκληρου του τουρκοκυπριακού λαού, κατά την άποψή μου».  
 
Υποστηρίζουν Οζερσάι!
 
Η πρακτική του να βγαίνει ένα κόμμα και να υποστηρίζει τον μέχρι πρόσφατα ηγέτη του επειδή έφυγε και δηλώνει ανεξάρτητος υποψήφιος είναι γενικό φαινόμενο. Έτσι σ’ αυτά τα πλαίσια το Κόμμα του Λαού αποφάσισε ότι στηρίζει τον Κουντρέτ Οζερσάι. 
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, η κεντρική επιτροπή του Κόμματος του Λαού ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την «ανεξάρτητη υποψηφιότητα» του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του ΗΡ, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. 
 
Τη θέση του Οζερσάι ανέλαβε ο Γενάλ Σενίν. Σε δηλώσεις του ο Γ. Σενίν είπε ότι στο Κόμμα του Λαού έχουν τις ίδιες απόψεις και συμμερίζονται το όρμα του Κουντρέτ Οζερσάι τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια, καθώς και τις σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία. 
 
Έρευνες για τη βλάβη στον αγωγό

Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνες προκειμένου να εντοπίσει τη βλάβη που προέκυψε στον αγωγό μεταφοράς νερού από τα τουρκικά παράλια προς τα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, η διοίκηση υποβρυχίων διασώσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ξεκίνησε έρευνες για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που υπήρξε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην έρευνα συμμετέχει το σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Ισίν (TCG Isin). Το τουρκικό σκάφος έχει αγκυροβολήσει ανοικτά της Κερύνειας.  

Η διοίκηση υποβρυχίων διασώσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην Κωνσταντινούπολη, στο Τούντζελι και την Κερύνεια. 

Την περασμένη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε έκρηξη στον αγωγό μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων που μεταφέρει νερό από τη Μερσίνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε σε σημείο του αγωγού που βρίσκεται σε απόσταση πέντε περίπου ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Πέραν από το συγκεκριμένο σημείο αποφασίστηκε να διεξαχθούν έρευνες και σε άλλα τμήματα του αγωγού. 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...