To Top
19:22 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στον πάγο το Κυπριακό και από ΟΗΕ λόγω «εκλογών»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στον πάγο το Κυπριακό και από ΟΗΕ λόγω «εκλογών»
  22 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  
«Ο ρόλος των ηγετών παραμένει κρίσιμος και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων είναι επίσης κλειδί στο να φτάσουμε σε λύση» τόνισε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά τη χθεσινή ενημέρωση –κεκλεισμένων των θυρών– των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο προέβη σε δήλωση, επαναλαμβάνοντας την ικανοποίησή της για την «ομόφωνη και ισχυρή υποστήριξη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο για την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. 
 
Στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν έκανε καμία αναφορά, σημειώνοντας μόνο ότι ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «το περιβάλλον των αυξανόμενων εντάσεων που υπάρχει στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Όπως ο ΓΓ υπογράμμισε στην έκθεσή του, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Ο ΓΓ επανέλαβε το κάλεσμα για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης και αποπυροδότηση της έντασης».
 
Η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για την πρόσφατη έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας ειδική μνεία σε «σφυγμομετρήσεις της κυπριακής κοινής γνώμης που δείχνουν ότι και στις δύο κοινότητες υπάρχει υψηλή επιθυμία για συνολική διευθέτηση. Αλλά την ίδια στιγμή», όπως είπε, «υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός για το αν ακόμη είναι δυνατή». Η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση τα τελευταία δύο χρόνια».
   
Στη συνέχεια, μίλησε για τη συνάντηση του ΓΓ με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι «ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν από κοινού με τον ΓΓ από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, τον Ιούλιο του 2017, κι από αυτή την άποψη ήταν σημαντικό. Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν, παρουσία του ΓΓ, τη δέσμευσή τους σε συνολική συμφωνία εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του 716 (1991)». Επίσης, αναφέρθηκε «στην προτροπή του ΓΓ προς τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της προσεχούς περιόδου, ώστε να επιδείξουν με πειστικότητα ότι, επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή η φορά θα είναι όντως διαφορετική».
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Τουρκία για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Σπέχαρ υποστήριξε ότι «δεν επηρεάζει την αμεροληψία». Σε άλλη ερώτηση, αν διανύουμε «περίοδο αναμονής» μέχρι τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, επανέλαβε «τη δέσμευση των ηγετών σε συνάντηση 5+1 στην κατάλληλη φάση», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως όλα τα μέρη ενδιαφέρονται να γίνει αυτή η συνάντηση στην κατάλληλη στιγμή».
 
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία θα παρουσιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα προτείνεται η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για προσθαφαιρέσεις. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έγκριση του ψηφίσματος έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.
 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ 

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε πως ήταν για δύο μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα όπου συνομίλησε με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου. «Συνεχίζουν να παραμένουν πολύ υποστηρικτικοί στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, και στις δύο αποστολές – των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρωσική πρεσβεία: Διαψεύδει τα περί αναγνώρισης ψευδοκράτους

Καμία κίνηση από ΟΗΕ έως τις «εκλογές» στις υπό κατοχή περιοχές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η γενική εικόνα που μετέφερε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος -κεκλεισμένων των θυρών- τη Δευτέρα, ήταν ότι δεν αναμένεται κάποια κίνηση από πλευράς του ΟΗΕ μέχρι τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο επανέλαβε ότι λόγω των «εκλογών» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν προγραμματίζεται επίσκεψη της κ. Λουτ στην περιοχή, όπως φέρεται να είπε.

Όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Σπέχαρ μίλησε με βάση το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα. Οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΣΑ που έλαβαν τον λόγο ή υπέβαλαν ερωτήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ένταση στην περιοχή, αλλά απέφυγαν να στοχοποιήσουν την Τουρκία, ενώ ορισμένοι τόνισαν την ανάγκη να αποφεύγεται οποιαδήποτε ενέργεια που είναι εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Για τη συνάντηση που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο, αντιπρόσωποι μονίμων και μη μονίμων μελών του Σώματος, ρώτησαν την κ. Σπέχαρ για την πορεία που θα ακολουθηθεί και τι σχεδιάζεται. Όπως είπε, δεν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά στην ουσία άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και ότι η προσπάθεια μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα θα εξαρτηθεί από τον «καθοριστικό ρόλο» των ηγετών και τη συμβολή των εγγυητριών δυνάμεων. Αναφορά έκανε και στην προοπτική πραγματοποίησης διάσκεψης, όπως καταγράφεται στην έκθεση του κ. Γκουτέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η κ. Σπέχαρ μίλησε και για την αναφορά του ΓΓ ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της δημιουργίας μηχανισμού για απευθείας επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο. Όπως φέρεται να επεσήμανε, οι προσπάθειες για αυτό το ζήτημα συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές θεωρούν ότι δεν είναι και η καλύτερη συγκυρία για τη δημιουργία τέτοιων μηχανισμών.

Πάντως, αυτό το θέμα, αλλά και άλλες «ενοχλητικές αναφορές» φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος και αναμένεται να αποτελέσουν αιτία παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μέσα στις επόμενες μέρες. Όπως συνηθίζεται, θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο σχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάζουν οι Βρετανοί. 

Η συνεδρίαση του ΣΑ για την έγκριση του ψηφίσματος, με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.

  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...