To Top
19:23 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Εισβάλλει κι εκβιάζει η Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Εισβάλλει κι εκβιάζει η Τουρκία
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου 2020, 10:12 πμ
Πρώτα εισέβαλε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε σημείο όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες και, εν συνεχεία, προσπαθεί σε διπλωματικό επίπεδο να τοποθετήσει τις απαιτήσεις της στο τραπέζι των συνομιλιών. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μουσταφά Ακιντζί προέβαλαν χθες την ανάγκη διαλόγου. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τόσο η Κύπρος (μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) όσο και η Ελλάδα (αμερικανικό ΥΠΕΞ) έλαβαν ισχυρά μηνύματα στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. 
 
Τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά και την ενημέρωση από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τα μέλη του Σώματος αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε σχέση με το κεφάλαιο της ενέργειας. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΣΑ του ΟΗΕ παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε και θέμα των υδρογονανθράκων. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους. 
 
Ο Βρετανός αντιπρόσωπος σημείωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αναφέρεται στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ. Την επίσημη θέση της ΕΕ επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υποστηρικτικές για την Κύπρο ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς Ρωσίας και Κίνας. 
 
Πλήρης ικανοποίηση και στην Αθήνα για τις τοποθετήσεις και τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσινγκτον σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ως ισχυρό μήνυμα θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα. «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο» τονίζει η επιστολή.
 
Η Τουρκία μετά την αποστολή του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και σε σημείο που σύμφωνα με αποκάλυψη του «Φ» έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο, προσπαθεί να οδηγήσει το θέμα σε διάλογο και να κερδίσει και διπλωματικά κάποιους πόντους. Εμφανώς η στόχευση της Τουρκίας δεν είναι η επίλυση του θέματος που η ίδια δημιουργεί με τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να φέρει τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζοντας πως αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. 
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται σε δύο περιοχές. Η πρώτη είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως είπε, και είναι σε οικόπεδα τα οποία συμπίπτουν με περιοχές για τις οποίες «έδωσε άδειες ο ελληνοκυπριακός τομέας» (όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία). Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως γι’ αυτά δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα συζήτησης. 
 
Αναφερόμενος στο «Γιαβούζ» και την παρουσία του στο οικόπεδο 8, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε έτοιμος για συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους: «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». 
 
Με εμφανή στόχο να πιέσει ώστε τα ενεργειακά να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επικαλέστηκε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις από πλευράς Ελληνοκυπρίων.
 
Διάλογο προς αντιμετώπιση των αντιπαραθέσεων που έχουν προκύψει στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνει και ο Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Ξεκαθαρίζει η Ιταλία 
 
Αβάσιμες χαρακτηρίζει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τις φήμες ότι η Ιταλία δήθεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στα ανοικτά της Λιβύης, στα πλαίσια του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης.
 
«Αυτό που η Ιταλία λέει εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία, η οποία θα αξιοποιηθεί μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων κρατών. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών θα πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Υποστηρικτική απόφαση υπουργικού Σαουδικής Αραβίας 
 
Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας με χθεσινή του απόφαση εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του Βασιλείου προς την Κύπρο και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Αλ Αραμπίγια, σε σχετική του είδηση αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την Τρίτη την πλήρη υποστήριξή του στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα σ’ όλη την επικράτειά της.  Το σαουδαραβικό πρακτορείο Αλ Αραμπίγια σημειώνει περαιτέρω: «Μετά τη συνεδρία, της οποίας προήδρευσε ο βασιλιάς Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ, ο υπουργός Ενημέρωσης δήλωσε πως το Βασίλειο παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με μεγάλο ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο εκφράζει τις ανησυχίες του για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».  
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...