To Top
05:46 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Νέα κόντρα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για μεταναστευτικό και μέτρα κυβέρνησης
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Νέα κόντρα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για μεταναστευτικό και μέτρα κυβέρνησης
  27 Ιανουαρίου 2020, 5:21 μμ  
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το μεταναστευτικό ζήτημα. Το κόμμα της Δεξιάς έκανε λόγο για «μηδενισμό», ενώ προηγουμένως το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Υπουργό Εσωτερικών για «δηλώσεις οι οποίες προάγουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό».
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στο ότι «όπως έκανε γνωστό μετά τις επαφές που είχε στο Ζάγκρεμπ ο Υπουργός των Εσωτερικών με ομολόγους του της ΕΕ, διαφοροποιείται η μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου, με συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Το οποίο μετεξελίσσεται σε μείζον θέμα για τις μικρές δυνατότητες που έχει η χώρα μας».
 
Σημειώσε  ότι «ανάμεσα στα μέτρα που διεκδίκησε η Κυπριακή Δημοκρατία στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ δεσπόζουν:
• η συγκρότηση καταλόγου ασφαλών χωρών, (δηλαδή χωρών που δεν είναι εμπόλεμες και μπορούν να δεχτούν πίσω υπηκόους τους),
• η ενεργοποίηση μηχανισμών επιστροφής σε τρίτες χώρες, από τη Frontex,
• η παροχή τεχνικής υποστήριξης για τα υπό δημιουργία κλειστά κέντρα. Κάτι που είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εκεί θα εξετάζεται το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο και ποιοι όχι και με τη βοήθεια της Frontex θα επιστρέφουν ασφαλείς στην πατρίδα τους».
 
Ακολούθως έριξε το γάντι στο ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι «και ενώ γίνεται αυτή η προσπάθεια, για ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, το ΑΚΕΛ βρήκε άλλη μια ευκαιρία για μηδενισμό. Υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά προάγουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Ενώ ανησυχούν, δήθεν, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να εμποδίσει τις αιτήσεις ασύλου. Καλά θα κάνει το ΑΚΕΛ όσο κι αν αποστρέφεται την Ευρώπη, να εξετάζει και το τι λένε οι Υπ. Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αναγνωρίζουν το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Κύπρος. Σε καμία περίπτωση η Κύπρος μας και εμείς δεν αρνηθήκαμε την ευθύνη διαχείρισης που μας αναλογεί ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ στο μεταναστευτικό. Και παίρνουμε μέτρα όπως κάνουν όλες οι χώρες. Αλλά το ΑΚΕΛ κάνει άστοχη πολιτική επικοινωνία και στο μεταναστευτικό, χάνοντας το νόημα των λέξεων όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που τις βάζει σαν ταμπέλα για να κάνει εντύπωση. Και η κακόβουλη αντιπολίτευση πρέπει να έχει τα όριά της».
 
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε «βέλη» κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας πως «για ακόμη μια φορά ακούμε δηλώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, οι οποίες προάγουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Οι δηλώσεις αποτελούν έκφραση της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».
 
Τόνισε ότι «ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μέτρα που προχωρεί να λάβει η κυβέρνηση για να εμποδίσει τις αιτήσεις ασύλου. Μέτρα τα οποία παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος αλλά και τον ίδιο τον ορισμό του πρόσφυγα και το δικαίωμά του να αιτηθεί άσυλο. Ο Υπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα μέτρο για γρήγορη εξέταση αιτήσεων από την Υπηρεσία Ασύλου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση πέραν των 2-3 χρόνων.
 Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, εκτάκτου ανάγκης όπως ο ίδιος ανέφερε, η κυβέρνηση δεν έχει επιδιώξει τη διαβούλευση για την ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης του ζητήματος των προσφύγων και αιτητών ασύλου».
 
Κατέληξε πως «το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέσα όμως από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση για να επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επείγει η λήψη μέτρων για αποτελεσματική προστασία, αξιοπρεπή  διαβίωση και ισότιμη ένταξη τους αξιοποιώντας τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα».
 
Πηγή: philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...