Οι υποσχέσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου τρέχουν παράλληλα με τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η Κυβέρνηση, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό, υπόσχεται ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει έτοιμο σχέδιο για μια εθνική στρατηγική. 
 
Στα 46 χρόνια ύπαρξης του προσφυγικού ζητήματος στην Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολή το 1974, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων (συνοικισμοί, τουρκοκυπριακές περιουσίες, περιουσίες στα κατεχόμενα κ.τ.λ.) ήταν αποσπασματικές. Τώρα, η Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπόσχεται στους πρόσφυγες ότι θα αντιμετωπίσει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων. 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε μετά τη σύσκεψη –υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη– πως η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής για το προσφυγικό, η οποία να αντιμετωπίσει ολιστικά το σύνολο των προβλημάτων. 
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, με την ολοκλήρωση της μελέτης, την οποία διεξάγει αυτή ο Φορέας και αφού αυτή τεθεί ενώπιον του υπουργείου Εσωτερικών, το αρμόδιο υπουργείο έχει αναλάβει την υποχρέωση να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, μαζί με την ΠΕΠ, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα της μελέτης, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων, πρόσθεσε ο Νίκος Νουρής.
 
 
Είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στα πολλά προβλήματα που ο προσφυγικός κόσμος αντιμετωπίζει, έχει εκπονήσει σωρεία σχεδίων. «Έχουμε προχωρήσει στην παραχώρηση πάρα πολλών ωφελημάτων και κινήτρων. Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να συνυπολογιστούν, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που ονόμασα προηγούμενα “εθνική στρατηγική αντιμετώπισης των προσφυγικών προβλημάτων”».
 
Για το κατά πόσο η μελέτη αφορά στις περιουσίες των προσφύγων στα κατεχόμενα και στη βοήθεια που έχει πάρει κάθε πρόσφυγας, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ενώπιον μας ολοκληρωμένη τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία και παραμέτρους που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων για τη χάραξη πολιτικής».
 
Σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή, αυτό που θέλει η Κυβέρνηση είναι «η οποία εθνική στρατηγική, στην οποία θα καταλήξουμε, να είναι μια στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίσει τον κάθε πρόσφυγα αξιοπρεπώς», συνέχισε ο κ. Νουρής. «Δεν θέλουμε ούτε να είναι ευτελής, ούτε ακριβώς να θίγει την αξιοπρέπεια αυτών των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 46 χρόνια».
 
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της μελέτης είπε ότι είναι σε πολύ καταληκτικό στάδιο, με την πληροφόρηση να λέει ότι θα είναι ενώπιον του υπουργείου Εσωτερικών στις επόμενες λίγες εβδομάδες.