ΠΑΡΑΤΗΡΗΜΕΝΟ –πια– και επαναλαμβανόμενο: Όποτε μεσολαβεί αργία και δεν κυκλοφορεί ο ημερήσιος Τύπος, πεθυμιέται! Οι καθημερινοί γραφιάδες –παλαιάς κοπής– πρέπει να… (παρα)κρατούν ένα θέμα για την περίσταση, καθώς η επικαιρότητα τρέχει σαν τον μεταδοτικό ιό της Κίνας.
Από –προ εικοσαημέρου– το… (παρα)κρατηθέν δημοσίευμα, κάτω από τον τίτλο:
«Ο λαϊκισμός ενισχύει τις πωλήσεις εφημερίδων – Τραμπ, Μπολσονάρο και Τζόνσον στρέφουν πολλούς και πάλι στον έντυπο Τύπο».
Με βάση το δημοσίευμα: Τριάντα ένα δευτερόλεπτα διαρκεί το τηλεοπτικό διαφημιστικό της εφημερίδας New York Times, στο οποίο αναφέρεται: «Η αλήθεια είναι σκληρή, δύσκολη να ανακαλυφθεί και σημαντικότερη όσο ποτέ». Αποτελεί κομμάτι μιας επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας, η οποία στην εποχή των fake-news απαντά ότι η δημοσιογραφία είναι εργαλείο πολιτικής αντίστασης και εγγυητής της ελευθερίας της άποψης.
Από την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην Προεδρία, οι εφημερίδες New York Times και Washing Post, καθώς και η βρετανική The Guardian και το περιοδικό The Economist ζουν ένα είδος αναγέννησης. Ομοίως και στη Βραζιλία, όπου οι πωλήσεις του αντικυβερνητικού Τύπου έχουν εκτοξευθεί μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Z. Μπολσονάρο.
Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για «επίδραση Τραμπ», εννοώντας προφανώς ότι ο λαϊκισμός και η αυθαίρετη ερμηνεία γεγονότων και στοιχείων οδηγούν πολλούς στην αναζήτηση μιας πιο εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.
Στη Βρετανία ο Πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον απείλησε το BBC με κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους. Εφημερίδες με επικριτική στάση στην κυβερνητική πολιτική, όπως η Guardian, βγαίνουν κερδισμένες. Η βρετανική εφημερίδα δεν κατόρθωσε όμως μόνο να αυξήσει τους συνδρομητές της. Παράλληλα, συγκεντρώνει με επιτυχία χρήματα για τη στήριξη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας με σύνθημα «Η αλλαγή είναι εφικτή. Η ελπίδα είναι εξουσία».