Μια νέα εξ ανάγκης θεώρηση των πραγμάτων σε δύσκολες εποχές

Αυτές τις μέρες μένουμε σπίτι. Για την Κύπρο τού αύριο, για τα παιδιά μας, για τους γονείς και τους φίλους μας. Μένουμε σπίτι! Όσο και να το παλεύετε, να το σκέφτεστε, να σας βασανίζει, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε, ούτε να το αφήσετε πίσω σας. Γι’ αυτό, επειδή όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό φαίνεται πως θα πάρει καιρό ακόμη, το «Μένουμε σπίτι» είναι μια ευκαιρία για να ασχοληθούμε με τόσα πράγματα, που τόσο καιρό δεν είχαμε το χρόνο, γιατί πάντα ήμασταν πολυάσχολοι, πνιγμένοι στη δουλειά ή, ακόμη, επειδή δεν ξέραμε ότι υπήρχαν!

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να δούμε την απομόνωση λόγω COVID-19 ως μια ευκαιρία για να αναδιπλωθούμε, να ασχοληθούμε με πολλά και διάφορα που μέχρι τώρα αφήναμε στη μέση, μια πρόκληση για καλύτερη οργάνωση, ένα συμμάζεμα δουλειών και ενδιαφερόντων, ακόμη και συναισθημάτων.

 

 

Αν, λοιπόν, εξ ανάγκης έμεινες σπίτι δοκίμασε:

Κάμε μια γενική εκκαθάριση, αρχίζοντας από την ντουλάπα, το γραφείο, τα χαρτικά, την αποθήκη και μετά σε μια γενική καθαριότητα.

Πάρε σφουγγαρίστρα και πανί και καθάρισε εκεί που κανένα μάτι δεν είδε ότι υπάρχει ακαθαρσία.

Ρίξε το στο μαγείρεμα. Άνοιξε βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και ξεσήκωσε ιδέες. Ακόμη κι αν δεν… το έχεις, μια δοκιμή θα σε πείσει.

Καθάρισε τον κήπο, εάν βέβαια είσαι από τους τυχερούς που έχεις κήπο και αυλή. Βγάλε τα χόρτα, καλλιέργησε, πότισε, φύτεψε. Κάθε μπουμπούκι και σπόρος σου δίνει δύναμη και ελπίδα για το αύριο.

Βάλε τάξη στη βιβλιοθήκη σου. Ξεχώρισε τα βιβλία ανά κατηγορία, μάζεψε εκείνα που έχεις διπλά -πόσες φορές αλήθεια την έπαθες-, και χάρισέ τα! Κάθε βιβλίο που χαρίζεις, δίνεις ανοίγεις παράθυρο στη γνώση.

 

 
Νέες συνήθειες
Αλλάζεις βέβαια και συνήθειες! Παραγγέλλεις τα ψώνια σου ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, κάνεις τον καναπέ σου γραφείο ή χρησιμοποιείς εκείνο το  γραφείο που είχες πάντοτε αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσεις – έλεγες, πως δεν είχες χρόνο. Συναντάς τους φίλους σου και την οικογένειά σου διαδικτυακά μέσω skype ή zoom, μιλάς μαζί τους στο viber ή στο messenger, δεν χάνεστε! Ενισχύετε τη φιλία σας, ανταλλάζετε απόψεις, κάνετε σχέδια για το αύριο. Γιατί όλο αυτό, κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Κι όταν τελειώσει, σίγουρα θα βγει κάτι το καλό, το θετικό, το ελπιδοφόρο. Μένουμε λοιπόν όλοι στο σπίτι μας, με τα παιδιά ή τα σκυλιά μας, μόνοι ή με την οικογένειά μας, γιατί πρέπει, επιβάλλεται, είναι σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με λιγότερο πόνο και απώλειες. Με χαμόγελα, αισιοδοξία και δημιουργικότητα!
 
Περιοδικό “Down Town”, τεύχος 693.