To Top
09:13 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Νικόλας: Το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Νικόλας: Το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2020, 2:46 μμ
Στέλλει ξεκάθαρο μήνυμα προς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι το ΔΗΚΟ θα είναι ο ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού και πως καμιά αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του. Με την προεκλογική για τις βουλευτικές εκλογές να τρέχει, διαμηνύει προς όσους θέλουν να είναι εκτελετική εξουσία, πως το κόμμα του θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, καθορίζει τον ρόλο που έχει το κόμμα του, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο πολιτικό σκηνικό και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προαποκλείονται με κανέναν συνεργασίες, φτάνει να υπάρχει η διάθεση για συνεργασία.
 
Μία δήλωση με την οποία για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει άνοιγμα συνεργασίας και προς τα δύο μεγάλα κόμματα δηλώνοντας ότι υπάρχουν παραδείγματα συνεργασίας με όλους. Καταγράφει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, καθιστώντας τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ δεδομένη. Φροντίζει μάλιστα να προειδοποιήσει πως η αλαζονική συμπεριφορά των δύο να αποκλείσουν το ΔΗΚΟ από το debate, έρχεται σε αντίφαση με την ανάγκη τους για συνεργασία μαζί τους.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σχολιάζει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και σχολιάζει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ.
 
- Είδατε ή όχι τελικά το debate του προέδρου του ΔΗΣΥ και του γ.γ. του ΑΚΕΛ και γιατί;
 
- Δεν το είδα την ώρα που πραγματοποιήθηκε, καθώς εκείνη την ώρα είχα άλλες προκαθορισμένες υποχρεώσεις στο Κόμμα. Όμως, παρακολούθησα αργότερα κάποια εκτεταμένα αποσπάσματα, τα οποία ήταν αρκετά για να επιβεβαιώσω την αρχική πρόβλεψή μου: Οι Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησαν να στήσουν ένα debate «στα μέτρα τους», αποκλείοντας το ΔΗΚΟ, για να αντιπαρατεθούν επί των ερειπίων της αποτυχημένης πολιτικής που από κοινού στηρίζουν στο Κυπριακό και επί των πολλών λαθών εσωτερικής διακυβέρνησης, για τα οποία ευθύνονται και οι δύο, διαδοχικά, τα τελευταία 12 χρόνια, με στόχο να συσπειρώσουν τα στενά κομματικά ακροατήριά τους. Όμως, το μόνο που ανέδειξαν, ουσιαστικά, με αυτό το debate, είναι ότι χωρίς το ΔΗΚΟ, ούτε γόνιμη συζήτηση μπορεί να γίνει, ούτε ωφέλιμη διακυβέρνηση μπορεί να υπάρξει.
 
- Η τηλεμαχία των δύο ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα ξεκαθάρισμα των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού ενόψει της συνέχειας… Πώς το σχολιάζετε;
 
- Αυτό που ξεκαθάρισε, ανεξάρτητα από την πρόθεση των δύο να συσπειρώσουν τους σκληρούς κομματικούς τους πυρήνες, είναι ότι μόνο ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ μπορεί να διασφαλίσει τη διαφορετική και αποτελεσματική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Θα προσέθετα, μάλιστα, ότι σφάλλει όποιος περιφρονεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ στο παρόν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ στα χρόνια που έρχονται.
 
- Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης επισκιάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις των υπόλοιπων κομμάτων, ή μήπως τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταφέρνετε να εκφράζετε ουσιαστικές παρεμβάσεις στον πολιτικό διάλογο; Υπάρχει έντονα αυτή η άποψη…
 
- Στον βαθμό που αφορά το ΔΗΚΟ, η άποψη αυτή είναι λανθασμένη. Όπως γνωρίζετε, το κόμμα μας ξεχωρίζει για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του και τις λύσεις που προτείνει για σημαντικά προβλήματα. Είναι το ΔΗΚΟ που στηρίζει καθοριστικά τη λειτουργία του Κράτους. Αν δεν υπήρχε το ΔΗΚΟ και η υπεύθυνη διαχρονική στάση του, ούτε προϋπολογισμούς θα είχε το κράτος, ούτε θα εφαρμόζονταν μια σειρά από μέτρα και μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαία, κυρίως μετά τη χρεοκοπία του 2013. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι είναι χάρη στην υπεύθυνη στάση του ΔΗΚΟ που έχουν λυθεί προβλήματα που οφείλονταν ακριβώς στις εμμονές ή στα λάθη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Επομένως, η αλαζονική απόφαση των δύο τους να αποκλείσουν το ΔΗΚΟ, έρχεται σε αντίφαση με την αποδεδειγμένη ανάγκη των δύο τους να συνεργάζονται με το ΔΗΚΟ. Από κει και πέρα, δεν θεωρώ ότι ένα debate «κομμένο-ραμμένο» στα μέτρα τους είναι αρκετό για να επισκιάσει σωστές παρεμβάσεις ή προτάσεις οποιουδήποτε άλλου κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να επισκιάσει τη δράση και το έργο του ΔΗΚΟ. Άλλωστε, η κοινωνία που αγωνιά για το μέλλον της, δεν αναζητεί την ελπίδα μέσα από ένα debate, αλλά μέσα από πολιτικό λόγο με τεκμηρίωση και μέσα από δράση με προοπτική. Ένα τέτοιο πολιτικό λόγο διατυπώνουμε εμείς, ως ΔΗΚΟ και μια τέτοια δράση αναπτύσσουμε καθημερινά.
 
- Είναι γεγονός πάντως ότι η ιδέα δημιουργίας ενός ενδιάμεσου πόλου όχι μόνο έχει αποτύχει άλλα υπάρχουν και έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που αποκλείουν και την όποια προοπτική για νέα προσπάθεια συνεργασίας…
 
- Το ΔΗΚΟ είναι ο ενδιάμεσος πόλος, είναι η κατεξοχήν κεντρώα δύναμη του τόπου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα. Και αυτό, δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την πολιτική ιστορία του τόπου και την 44χρονη συνεχή και πετυχημένη παρουσία και δράση του Κόμματος, αλλά επιβεβαιώνεται και από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή διακυβέρνησης χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα. Με δεδομένο επομένως το ότι η Κύπρος χρειάζεται αλλαγή διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι η κοινωνία ζητά αλλαγή διακυβέρνησης, εμείς καλούμε όσους διαφωνούν με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, όσους διαπιστώνουν την αποτυχία των τελευταίων χρόνων στο Κυπριακό, όσους οργίζονται με τα συνεχή σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, όσους θέλουν ανάπτυξη για όλους, αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και συγκεκριμένη στρατηγική στο Κυπριακό, να στηρίξουν το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του 2021 και να μας δώσουν τη δύναμη να πετύχουμε αυτά που η κοινωνία ζητά. Και να είστε βέβαιος, ότι το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση.
 
- Δεν εκλεγήκατε Πρόεδρος γιατί δεν το πιστέψατε, δήλωσε μόλις την περασμένη βδομάδα στον «Φ» η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους. Για το 2023 το πιστεύετε;
 
- Προφανώς δεν συμμερίζομαι το σχόλιο της αγαπητής φίλης, Ελένης Θεοχάρους. Και ούτε θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια συζήτηση, την οποία τη θεωρώ άκαιρη, σε ό,τι αφορά το 2023.
 
- Επανέρχεται συχνά το θέμα της προοπτικής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει μια δική σας υποψηφιότητα;
 
- Όπως είπα, θεωρώ πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και ανούσια και άσκοπη τη συζήτηση για προβάδισμα ή αποκλεισμό του οποιουδήποτε. Αυτό που έχει αξία και σημασία, είναι να ανταποκριθούμε υπεύθυνα στην απαίτηση του πλειοψηφικού ρεύματος που ζητά αλλαγή διακυβέρνησης. Και η αλλαγή αυτή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ.
 
- Θα στηρίζατε εσείς τον Άντρο Κυπριανού ή άλλο υποψήφιο από τον χώρο του ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
 
- Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές του 2023, εν έτει 2020.
 
- Συνεργασία επί ποίων αρχών μπορεί να υπάρξει με το ΑΚΕΛ, όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες και στο Κυπριακό και σε θέματα Οικονομίας; Τουλάχιστον με τον ΔΗΣΥ τα βρίσκετε περισσότερο στα της Οικονομίας…
 
- Συνεργασία μπορεί να υπάρξει με οποιοδήποτε κόμμα έχει τη διάθεση και τη θέληση να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ. Με σεβασμό στις διαφορετικές θέσεις που αναπόφευκτα υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικά κόμματα και με στόχο τη σύνθεση και τη συνεννόηση, επί κοινών συγκλίσεων και στόχων. Μπορώ να σκεφτώ αρκετά παραδείγματα συνεννόησης του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ, μπορώ να σκεφτώ και αρκετά παραδείγματα συνεννόησης του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, μπορώ να σκεφτώ και αρκετά παραδείγματα συνεννόησης του ΔΗΚΟ με άλλα κόμματα. Και σίγουρα, μπορώ να ισχυριστώ πως στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, είναι η στάση του ΔΗΚΟ που διασφάλισε την επιτυχία αυτών των συνεννοήσεων.
 
«Δεν υπάρχει καμιά σημαδεμένη τράπουλα»
 
- Υποβόσκει κρίση στο ΔΗΚΟ, λένε οι πληροφορίες. Οι διαφωνίες υπάρχουν και είναι έντονες επί πολλών θεμάτων… Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Προκοπίου και Άγγελος Βότση διαχώρισαν με κοινή δήλωσή τους τη θέση τους για το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση εργασίας. Την πρωτοβουλία τους, στηρίζουν και άλλα στελέχη… Τι απαντάτε;
 
- Δεν υποβόσκει κρίση στο ΔΗΚΟ. Ούτε και θεωρώ ότι εκφράζονται διαφωνίες για το οποιοδήποτε θέμα με σκοπό την πρόκληση εσωκομματικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΗΚΟ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, με σεβασμό στις διαφορετικές θέσεις και αποδεδειγμένη διάθεση για σύνθεση και ανταλλαγή απόψεων. Ούτε μονολιθικό κόμμα είμαστε, ούτε ολοκληρωτικό.
 
- Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΚΟ, Αλέκος Τρυφωνίδης, μίλησε για σημαδεμένη τράπουλα σε συνέντευξή του στον «Φ». Δεν πρέπει κάποιοι να προεξοφλούν από τώρα εκλογή στις βουλευτικές, δήλωσε. Προωθείτε συγκεκριμένα άτομα για εκλογή στα βουλευτικά έδρανα;
 
- Όχι. Και όποιος διαδίδει κάτι τέτοιο, υποτιμά την αντίληψη, την κρίση και την ελεύθερη σκέψη του κόσμου του ΔΗΚΟ.
 
«Εμπλοκή Γενικού Εισαγγελέα για ΜΕΔ των ΠΕΠ»
 
- «Όλα στο φως» και διενέργεια ελέγχων από ξένο Οίκο για ΜΕΔ των ΠΕΠ λέει ο ΔΗΣΥ. Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή;
 
- Συμφωνούμε, επί της αρχής, με κάθε πρόταση υπέρ της πλήρους διαφάνειας. Ειδικά για ένα θέμα που αφορά Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και αγγίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής κοινωνίας, που είναι τα ΜΕΔ. Επαναλαμβάνω ότι, δεν είναι μεμπτό να έχει κάποιος ΜΕΔ. Μεμπτό είναι, εάν κάποιο ΠΕΠ έλαβε δάνειο χωρίς να πληροί τα κριτήρια, με αποτέλεσμα αυτό το δάνειο να εξελιχθεί σε ΜΕΔ, ή αν κάποιο ΠΕΠ πέτυχε ευνοϊκή αναδιάρθρωση, ή ακόμα και διαγραφή δανείου, χωρίς να τη δικαιούται. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι στην όλη διερεύνηση πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, καθώς είναι ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορεί να λάβει καταθέσεις από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού ένας ιδιωτικός οίκος έχει περιορισμένες δυνατότητες διερεύνησης και δεν θα μπορέσει να επιτελέσει πλήρως το έργο που καλείται να επιτελέσει.
 
- Θέσατε όρους στήριξης των μεταρρυθμίσεων στον Πρόεδρο στην πρόσφατη συνάντησή σας. Νομοθετική ρύθμιση για τα προεδρικά ταξίδια και θέλετε να συζητηθεί και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή. Ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου και πώς προχωρείτε;
 
- Αρχίζω απ’ το τελευταίο, λέγοντας ότι διατύπωσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας για τα προεδρικά ταξίδια, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο για την αντίδρασή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον διαπίστωση όλων ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη διακρίνεται πλέον μόνο για σκάνδαλα και λάθη. Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο ΔΗΣΥ, έχουν βαρύτατες ευθύνες για την απαξίωση των θεσμών, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, αφού είτε συμμετέχουν, είτε τα καλύπτουν, είτε στηρίζουν αυτούς που τα διαπράττουν. Επομένως, οφείλουν πρώτα και κύρια να αναγνωρίσουν αυτές τις ευθύνες τους και, κυρίως, οφείλουν να λάβουν μέτρα διόρθωσης αυτής της κατάστασης, η οποία, δυστυχώς, πλήττει το κύρος της χώρας και των θεσμών, αλλά, επιπρόσθετα, πληγώνει και τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν πρωτοφανή περιστατικά διαπλοκής και διαφθοράς. Από κει και πέρα, η φιλοσοφία του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, είναι πως κρίνουμε και θα κρίνουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές καθ’ αυτές. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, άλλωστε, είναι που στηρίζουμε τη λειτουργία του κράτους, όποτε χρειάστηκε, παρά το γεγονός ότι αποδοκιμάζουμε και κατακρίνουμε την πολιτική, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Δεν θέλουμε να μας πει κάποιος «ευχαριστώ» για την υπευθυνότητά μας, όμως, απαιτούμε σεβασμό.    
 
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σκέψη διχοτόμησης»
 
- Έφτασαν και κοντά σας πληροφορίες περί ανάθεσης μελέτης από τον Πρόεδρο για διχοτόμηση της ΑΟΖ; Δεν θεωρείτε ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ότι πρέπει να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες  και να μην αφήνονται να αιωρούνται σκιές;
 
- Όχι, δεν έφτασαν σε μένα πληροφορίες περί ανάθεσης τέτοιας μελέτης. Ναι, είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα, το οποίο να σας θυμίσω άνοιξε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 2 Ιανουαρίου 2018, όταν με τη δήλωσή του εκείνη τη μέρα ουσιαστικά διχοτόμησε ο ίδιος την ΑΟΖ. Και είναι ένα θέμα το οποίο, σε συνδυασμό με σειρά δημοσιευμάτων περί σκέψεων ή συζητήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για «λύση δύο κρατών», προκαλούν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία, αλλά και στη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και, ασφαλώς, είναι αντίθετες με πάγιες και ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως ΔΗΚΟ είμαστε με σαφήνεια και συνέπεια αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη, ή ιδέα, για διχοτόμηση. Και αυτό αφορά, τόσο το έδαφος, όσο και την ΑΟΖ. 
 
- Μιλήσατε πρόσφατα για θωράκιση της ΑΟΖ με πολεμικό ναυτικό. Πιστεύετε ότι η πρόταση αυτή είναι υλοποιήσιμη; Έχει η Κύπρος τις δυνατότητες να αποκτήσει πολεμικές ναυτικές δυνάμεις αποτρεπτικές για την Τουρκία να προβαίνει στις έκνομες ενέργειές της;
 
- Προφανώς και το πιστεύω. Και αναφέρομαι ασφαλώς σε δυνάμεις άμυνας και αποτροπής. Και για να γίνω πιο κατανοητός, θα σας «μεταφέρω» πρώτα στην ξηρά: Έχει η Κύπρος τη δύναμη να πολεμήσει και να νικήσει την Τουρκία στην ξηρά; Η απάντηση είναι ότι η ανισορροπία δυνάμεων είναι εμφανώς υπέρ της Τουρκίας. Όμως, διαθέτουμε Εθνική Φρουρά, όλα αυτά τα χρόνια, την οποία εξοπλίζουμε –και καλά κάνουμε– προκειμένου να μπορεί να ενεργεί αμυντικά και αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα. Στέλνουμε, δηλαδή, το μήνυμα ότι, ούτε η «πράσινη γραμμή», ούτε η ελεύθερη Κύπρος είναι «ξέφραγο αμπέλι» και ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει περαιτέρω επέκταση, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα για αυτήν. Ε, λοιπόν, το ίδιο ισχύει, και πρέπει να ισχύσει, και για τη θάλασσα, από τη στιγμή που η κυπριακή ΑΟΖ έχει πλέον ενεργειακή και γεωπολιτική αξία και από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να επεκταθεί σε αυτή. Οφείλουμε επομένως, να δημιουργήσουμε και στη θάλασσα μια στοιχειώδη δύναμη άμυνας και αποτροπής, τονίζω τις λέξεις «άμυνα» και «αποτροπή», όπως δημιουργήσαμε και συντηρούμε στην ξηρά. Όποιος θεωρεί αχρείαστη ή αναποτελεσματική αυτή την εισήγηση, ουσιαστικά λέει στον κυπριακό λαό ότι θεωρεί αχρείαστη και αναποτελεσματική την Εθνική Φρουρά. Την οποία, ο κυπριακός Ελληνισμός, ορθώς, στηρίζει με χρήματα, χρόνο και κόπο, εδώ και δεκαετίες. Είναι, άλλωστε, αδιανόητο, μια χώρα που διαθέτει φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, να μην έχει τα στοιχειώδη μέσα προστασίας αυτής της ΑΟΖ. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή η χώρα είναι ένα ημικατεχόμενο νησί, σε μια τόσο πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη.
 
  Φρίξος Δαλίτης      Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...