Τα μέτρα, οι οδηγίες και τα διατάγματα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού που επικρατεί στη χώρα αλλάζουν συνεχώς, με τις αρμόδιες υπηρεσίες στηρίζονται στην ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να συμμορφωθούν παραμένοντας στο σπίτι. Ωστόσο, μεγάλο κενό στην ενημέρωση παρατηρείται σε ότι αφορά την ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρίες που ζουν στη χώρα μας.
 
Το philenews, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει προσβάσιμο υλικό το οποίο αφορά την ενημέρωση ατόμων με αναπηρίες, διαπίστωσε πως αυτή γίνεται μόνο από τα οικεία τους πρόσωπα για τις εξελίξεις και σε αρκετές περιπτώσεις αποσπασματικά.  
 
Μεγάλο μέρος της ενημέρωσης των Ατόμων με Αναπηρίες, επίσης στηρίχθηκε σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες ή ακόμη και μέσω των οργανώσεων και των συνδέσμων τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσβάσιμη ενημέρωση από πλευράς του κράτους.
 
Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Χριστάκη Νικολαϊδη, ο ίδιος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του συνόλου των Ατόμων με Αναπηρίες, οι οποίοι για άλλη μία φορά έμειναν εκτός της ενημέρωσης, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Υπογράμμισε ακόμη πως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσβάσιμο ενημερωτικό υλικό για την ενημέρωση των ΑμΕΑ ούτε στη νοηματική γλώσσα για κωφά άτομα, ούτε σε braille για άτομα με οπτικές αναπηρίες, ούτε easy to read υλικό για πρόσωπα με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες.
 
Μάλιστα, σε ότι αφορά τους φροντιστές ατόμων με αναπηρίες, οι στις πλείστες των περιπτώσεων, είναι μετανάστες, διάφοροι σύνδεσμοι και οργανώσεις ΑμΕΑ με δική τους πρωτοβουλία, προχώρησαν σε διαμοιρασμό προ-συμπληρωμένων εντύπων για τις μετακινήσεις τους από και προς φαρμακεία και υπεραγορές επεξηγώντας τις διαδικασίες. Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό αφού τα μέτρα αναθεωρούνται συνεχώς.
 
Από την πλευρά του ο κ. Νικολαϊδης, τόνισε ότι τα Άτομα με Αναπηρίες, δεν εντάσσονται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβάλλει ότι σε περιόδους κρίσεων θα πρέπει να προστατεύονται τα ΑμΕΑ. 
 
Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως από το Υπουργείο Εσωτερικών στους τηλεοπτικούς σταθμούς εστάλη βίντεο το οποίο ετοίμασε η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας στη νοηματική γλώσσα με πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Πέραν τούτου, στις 6 υπάρχει, δια νόμου, δελτίο ειδήσεων σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στη νοηματική, ενώ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ2. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, κατήγγειλε ότι η Αστυνομία σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας, εξάντλησε την αυστηρότητα της στην τήρηση των μέτρων σε άτομο το οποίο αντιμετωπίζει νοητικές αναπηρίες εκδίδοντας εξώδικο 300 ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που το νομοσχέδιο για την αύξηση του προστίμου μόλις σήμερα εγκρίθηκε από το υπουργικό και απαιτεί ψήφιση από τη Βουλή. 
Όπως αναφέρει, το πρόσωπο αυτό, καθ’ οδόν προς υποκατάστημα τράπεζας το πρωί της Τρίτης προκειμένου να εισπράξει το αναπηρικό του επίδομα, ανακόπηκε για έλεγχο χωρίς να κατέχει έγκριση για κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση.
 
Σύμφωνα με την κ. Κουκουμα, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εμφανείς αναπηρίες, εντούτοις οι αστυνομικοί επέμειναν να εκδώσουν εξώδικη καταγγελία.