To Top
09:13 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ε.Ε.: Τελεσίγραφο στην Άγκυρα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ε.Ε.: Τελεσίγραφο στην Άγκυρα
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου 2020, 8:59 πμ

Τελεσίγραφο με καταληκτική προθεσμία τον Δεκέμβριο 2020 απέστειλε η Ε.Ε. προς την Τουρκία, καλώντας την υποψήφια χώρα να συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις και, κυρίως, με την υποχρέωσή της για ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με «όλα τα κράτη-μέλη», περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν, χθες, τυπικά και χωρίς συζήτηση, από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει την εν λόγω υποχρέωση, τότε θα τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων, κατά την επόμενη αναθεώρηση του καταλόγου, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τον Φεβρουάριο 2021. 

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» στην κυριακάτικη έκδοση, η Τουρκία θα παραμείνει μέχρι τότε στην «γκρίζα λίστα». Αυτή άλλωστε ήταν η σολομώντειος λύση που δόθηκε, ως αποτέλεσμα σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της Κομισιόν, η οποία ήθελε να αθωώσει την Άγκυρα –μετά από γραπτές δεσμεύσεις αορίστου περιεχομένου του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας–, και της Λευκωσίας που υποδείκνυε ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα η υποψήφια χώρα θα έπρεπε να έχει ήδη τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων. 

Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου παρείχε η Αυστρία, η οποία επίσης είναι θύμα της άρνησης της Τουρκίας να ανταλλάξει φορολογικά στοιχεία.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται τέσσερις ακόμη χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Οι εν λόγω τέσσερις χώρες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στην γκρίζα λίστα. Η Γερμανία, μάλιστα, με γραπτή μονομερή δήλωση που τοποθέτησε χθες στα πρακτικά της συνεδρίας του ECOFIN, κάλεσε την Άγκυρα να αξιοποιήσει τη συμβιβαστική λύση που δόθηκε και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Την εν λόγω δήλωση προσυπέγραψε και η Αυστρία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα διαμήνυσε ήδη ότι «θα» εφαρμόσει το αυτόματο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων με όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που δυστυχώς δεν ενόχλησε την Κομισιόν, η οποία είχε μάλιστα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνες και στη Λευκωσία! Η Κομισιόν πρότεινε όπως η Τουρκία αφαιρεθεί και από την γκρίζα λίστα και όπως εξασφαλίσει λευκό φύλλο πορείας, προβάλλοντας τον προκλητικότατο ισχυρισμό ότι ευθύνη έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία που δεν έχει επισήμως κοινοποιήσει διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών επί φορολογικών θεμάτων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκτός η Τουρκία από φορολογική «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο, όπως είχαμε αποκαλύψει, εκδήλωσε παρέμβαση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, μέσω του Διπλωματικού του Γραφείου, έδωσε σαφείς οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Νίκο Αιμιλίου. Ο κ. Αιμιλίου υπέδειξε προς την Κομισιόν ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε από μέρους της Κύπρου κοινοποίηση μέσω του ΟΟΣΑ σχετίζεται με το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει την Κύπρο και δεν της επιτρέπει καν να καταστεί μέλος του εν λόγω Οργανισμού. Κάτι που η Κομισιόν προφανώς γνωρίζει και που δεν δικαιολογείται να παρακάμπτει και να παραγράφει με τόσο απροκάλυπτο τρόπο. 

Το αποτέλεσμα κρίνεται ως ικανοποιητικό για τη Λευκωσία, καθώς η Τουρκία υποχρεούται πλέον να συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα τοποθετηθεί στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων. Και η Άγκυρα, όμως, με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να αγοράσει χρόνο, δέκα μηνών, αναβάλλοντας τη λήψη άμεσης απόφασης για τοποθέτησή της στη μαύρη λίστα, αν και με τα αντικειμενικά κριτήρια της Ε.Ε. θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα φορολογικών παραδείσων. 

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...