Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη πως θα φροντίσει η Τεχεράνη να «πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα» μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από χιλιάδες διαδηλωτές που θεωρούνται προσκείμενοι σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές και φώναζαν το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική».

Το Ιράν «θα καταστεί απόλυτα υπεύθυνο εάν χαθούν ζωές ή προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα! Αυτή δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε ότι 750 επιπλέον αμερικανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν «αμέσως» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, «σε αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ».

Ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η «επίθεση» εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα ήταν έργο «τρομοκρατών».

Η επίθεση αυτή «ενορχηστρώθηκε από τρομοκράτες – τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις και τον Κάις αλ Χαζάλι – και υποστηρίχθηκε από συμμάχους του Ιράν, τον Χάντι αλ Αμάρι και τον Φάλεχ αλ Φαγιάντ», ανέφερε μέσω Twitter ο Πομπέο. «Όλοι τους φωτογραφήθηκαν μπροστά στην πρεσβεία μας», πρόσθεσε συνοδεύοντας την ανάρτηση με τρία φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη κατήγγειλε το «εκπληκτικό θράσος» της Ουάσινγκτον, που την κατηγορεί για τα επεισόδια στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί της Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

Το Ιράκ – σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ – μετατρέπεται για ακόμα μια φορά σε θέατρο του μπραντεφέρ ανάμεσα στην υπερδύναμη και την Ισλαμική Δημοκρατία, που μπορεί πλέον να οδηγήσει σε κλιμάκωση και ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσά τους.

Το βράδυ της Παρασκευής, η νιοστή επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί αμερικανός συμβασιούχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Ιράκ. Το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά αεροσκάφη ανταπέδωσαν την επίθεση βομβαρδίζοντας βάση της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν που η Ουάσινγκτον θεώρησε υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτες. Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 μαχητές και πυροδότησε κύμα αγανάκτησης ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας.

Χθες Τρίτη, η πομπή της κηδείας των 25 παραστρατιωτικών μετατράπηκε σε διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος, πέτρες, σίδερα, κοκτέιλ μολότοφ κ.ά., πριν απωθηθούν.

Πηγή: Philenews/ΑΠΕ-ΜΠΕ