To Top
01:44 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παπαδάκης: Στόχος είναι η πολιτική μου εξόντωση
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Παπαδάκης: Στόχος είναι η πολιτική μου εξόντωση
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2020, 7:44 μμ

- Για την ΕΔΕΚ το θέμα Παπαδάκη έκλεισε, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Για τον Δημήτρη Παπαδάκη, μέχρι πού θα φτάσει το θέμα;

- Το έχω ξαναπεί, η ΕΔΕΚ είναι ριζωμένη μέσα μου, όπως και μέσα σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για τις αρχές και τις αξίες της, που εξέφραζε διαχρονικά, ειδικά στα δύσκολα χρόνια. Ούτε ξεριζώνεται, ούτε τελειώνει, επειδή το αποφάσισε ο εις ή επειδή το αποφάσισε ένα πειθαρχικό συμβούλιο. Πλέον το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Λυπούμαι που αναγκάστηκα να ακολουθήσω τον δρόμο αυτό, αλλά οι στημένες διαδικασίες και οι προειλημμένες αποφάσεις δεν μου άφησαν άλλη επιλογή. Θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν στρέφομαι εναντίον του κόμματος μου, ούτε της ιστορίας, ούτε της ιδεολογίας του. Στρέφομαι εναντίον συγκεκριμένων ατόμων, που οι συμπεριφορές τους και οι αποφάσεις τους, δεν τιμούν αυτόν τον πολιτικό χώρο που ονομάζεται ΕΔΕΚ.

- Πιστεύετε ότι είναι προσωπικό το θέμα της ηγεσίας της ΕΔΕΚ μαζί σας;

- Όπως εξελίσσεται το θέμα και με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς δεν μπορώ να πιστέψω το αντίθετο. Ο καταγγέλλων ήταν ο πρόεδρος, ο ίδιος έθεσε το θέμα στο Πολιτικό Γραφείο και μάλιστα δεν δέχτηκε ούτε καν το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού να διανεμηθεί στα μέλη του. Ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις, όχι μόνο μία φορά, αλλά πολλάκις, για δήθεν ενδεχόμενα αδικήματα τα οποία εκφεύγουν των πειθαρχικών, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες, αν όχι κατηγορίες, και σπιλώνοντας το όνομα και την υπόληψή μου. Ο ίδιος, μετά από λίγες μέρες, ανέφερε ότι το θέμα είναι εσωτερικό, ενώ ακολούθως ο ίδιος, ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα πολιτικό και σε δημόσιες τοποθετήσεις του –άκουσον-άκουσον– άφησε να νοηθεί ότι το κόμμα και οι αποφάσεις του είναι υπεράνω των νόμων και της δικαιοσύνης. Μετά από όλα αυτά έχω περιθώρια να πιστέψω ότι δεν πρόκειται για θέμα προσωπικό; Ήταν άλλωστε γνωστό, σε όλη την Κύπρο, ότι στις Ευρωεκλογές ο κ. Σιζόπουλος, είχε στηρίξει ξεκάθαρα άλλον υποψήφιο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας αλλά και με ενέργειες που παραβίαζαν το καταστατικό. Και όλα αυτά, ενάντια και αγνοώντας τη βούληση του λαού, που στήριξε την ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές, και όλων αυτών των δημοκρατικών ανθρώπων, που επέλεξαν να τους εκπροσωπεί ο υποφαινόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

- Στο διά ταύτα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε σε δήλωση του πως, αφού είχατε τις επιφυλάξεις σας, γιατί δεν αρνηθήκατε να υπογράψετε το έγγραφο και να μην είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής; Δηλαδή, επρόκειτο για εκβιασμό; Αν δεν το υπέγραφες, δεν θα ήσουν υποψήφιος;

- Υπέγραψα το εν λόγω έγγραφο, θέτοντας ξεκάθαρα τις επιφυλάξεις μου, ως προς τη νομιμότητα του, ως ήταν και είναι δικαίωμά μου. Να σημειωθεί ότι τις επιφυλάξεις, τις είχα εκφράσει και προφορικά και μάλιστα προσφέρθηκα, ακόμη και πριν την υπογραφή του εγγράφου, να βοηθήσω έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα έγγραφο που θα συμβαδίζει με τους κανονισμούς. Δεν βρήκα ανταπόκριση. Το ίδιο συνέβη και αργότερα. Δήθεν αναφέρει τόσο ο κ. Σιζόπουλος, όσο και άλλοι πέριξ αυτού, ότι έγιναν προσπάθειες να βρεθεί λύση. Στην πραγματικότητα δεν έγιναν. Αυτό που έγινε ήταν προσπάθειες να πειστώ να παρανομήσω. Ουδέποτε έδωσαν σημασία, ούτε στη νομιμότητα του εγγράφου, ούτε στους κανονισμούς, ούτε στις αποφάσεις που φέρναμε μπροστά τους, για να εξηγήσουμε την παρανομία του.
 

- Δεν είναι θέμα ούτε Γενικού Εισαγγελέα, ούτε Αστυνομίας, ούτε κανενός. Είναι θέμα ΕΔΕΚ και παραβίασης των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του κόμματος και των κανόνων λειτουργίας, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Τι απαντάτε;

- Αφού εξαπολύεις δημόσιες υπόνοιες και δυσφημιστικές δηλώσεις για πιθανή διάπραξη αδικημάτων, αφήνοντας  παράλληλα να νοηθεί ότι πρόκειται για ποινικά αδικήματα, αφού διαδίδεις όπου σταθείς και όπου βρεθείς, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις σου, αναλήθειες και ανυπόστατες κατηγορίες, περί οικειοποίησης χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφού κληθείς να καταθέσεις ότι στοιχεία έχεις, μετά, αποφασίζεις ότι είναι θέμα κομματικό. Ε όχι, δεν είναι. Από τη στιγμή που έγινε μια διαδικασία τρωτή και μολυσμένη, με μόνο σκοπό τη διαγραφή μου, από τη στιγμή που επισταμένα έγιναν προσπάθειες να σπιλωθεί το όνομά μου, από τη στιγμή που υπάρχει ένα βίντεο, παράνομο, το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της  προσωπικότητας ενός ανθρώπου –και που και πάλι έχει στόχο την παραποίηση της αλήθειας με σκοπό την πολιτική μου εξόντωση–  τότε το θέμα, ούτε κομματικό είναι, ούτε εσωτερικό. Έχει ξεφύγει, είναι θέμα Δικαστηρίων, είναι θέμα Γενικού Εισαγγελέα και Αστυνομίας. Έχει ξεφύγει, και όχι επειδή το επέλεξα εγώ.
 

- Περιμένατε ότι θα ξεσπούσε ένα τέτοιο ζήτημα εναντίον σας και ότι θα έφθανε μέχρι τη διαγραφή σας από την ΕΔΕΚ;

- Δεν σας κρύβω ότι, από τη στιγμή που έγιναν οι καταγγελίες από τον κ. Σιζόπουλο, με τον τρόπο που έγιναν, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ο σκοπός είναι η διαγραφή μου. Θέλω να σας πω ότι δεν ήταν μόνο δική μου σκέψη. Πολλοί συναγωνιστές με έπαιρναν τηλέφωνο και εξέφραζαν την ίδια ανησυχία. Ναι, κάποιες στιγμές μπορεί να ήλπιζα ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν έτσι και ήλπιζα κυρίως, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω πως κάποιοι στο κόμμα, στο οποίο αφιέρωσα όλη μου τη ζωή, θα με διέγραφαν. Στην πορεία κατάλαβα ότι δεν είναι το κόμμα που με διέγραψε, είναι η ηγεσία, διά στόματος ενός Πειθαρχικού Συμβουλίου, που δρούσε σε εντεταλμένη αποστολή.
 

- Αφήνετε να νοηθεί ότι υπήρχε ένα «εχθρικό» κλίμα εναντίον σας στην ΕΔΕΚ. Στις ευρωεκλογές  ο κομματικός μηχανισμός δούλευε εναντίον σας, είπατε. Πότε και πώς το διαπιστώσετε αυτό; Γιατί θεωρείτε έγινε; Πότε και για ποιο λόγο διαπιστώσατε να υπάρχει διασάλευση των σχέσεων σας με την ηγεσία της ΕΔΕΚ;

- Εδώ και περίπου 2,5 χρόνια έγινε φανερό ότι η φωνή μου δεν ήταν ούτε επιθυμητή, ούτε αρεστή στην ηγεσία της ΕΔΕΚ.  Είχα διαφωνήσει σε αρκετά ζητήματα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Υπήρξαν σημαντικά ζητήματα πολιτικής, όπου ο πρόεδρος, χωρίς καμία διαβούλευση ή συζήτηση, έφερνε το Κόμμα προ τετελεσμένων, όπως οι διαρροές των εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου, η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, το ΓεΣΥ και άλλα ζητήματα που έπρεπε να τύχουν σοβαρής συζήτησης. Είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. Εξέφρασα πολλές φορές τις διαφωνίες μου για την εξωθεσμική λειτουργία του Κινήματος. Ξέρετε, είμαι σε αυτό τον χώρο 30 χρόνια και ναι, έχω διαφωνήσει πολλές φορές με τις αποφάσεις ή τον χειρισμό της ηγεσίας, της εκάστοτε ηγεσίας. Αλλά, είναι ακριβώς μέσα από τον υγιή διάλογο, μέσα από τη διαφωνία που λειτουργούν τα κόμματα. Αυτό είναι η δημοκρατία. Ε, φαίνεται ότι σε κάποιους, δεν αρέσει αυτό. Η φωνή του ενός και η άποψη του ενός, είναι αυτή που πρέπει να υιοθετείται, χωρίς πολλά-πολλά, ομόφωνα! Αυτό το εχθρικό κλίμα απέναντί μου εντάθηκε την περίοδο της προεκλογικής περιόδου. Απλά μέλη, με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν ότι ο περίγυρος του προέδρου λέει το τάδε και το δείνα για σένα. Συκοφαντίες χειρίστου είδους, σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο. Αποτάθηκα στον πρόεδρο του κόμματος με επιστολές, καταγγέλλοντας αυτές τις συμπεριφορές.  Κανένα αποτέλεσμα. Ο πόλεμος συνεχιζόταν αμείωτος και ανίερος. Και φθάσαμε σήμερα, μετά την επανεκλογή μου, που προφανώς δυσαρέστησε πολλούς, να με διαγράφουν από τα κατάστιχα τους, λες και το κόμμα, τους ανήκει.
 

- Έχουν ενημερωθεί από μέρους σας τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και η ομάδα των Σοσιαλιστών; Ποια ήταν η αντίδραση;

- Ασφαλώς έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Άλλωστε, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσα, είχαμε δώσει στη δημοσιότητα έγγραφο από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που αναφερόταν στους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην παρανομία των όρων του εγγράφου, για το οποίο κατηγορούμαι.
 
- Θα συνεχίζω να είμαι ΕΔΕΚίτης Ευρωβουλευτής, δηλώσατε. Δεν είστε όμως μέλος της ΕΔΕΚ πλέον...

- Eίμαι μέλος της ΕΔΕΚ. Της ΕΔΕΚ της αντίστασης, της ΕΔΕΚ της δημοκρατίας, της ΕΔΕΚ που δεν χρειάζεται ούτε κατάστιχα, ούτε μητρώα για τα μέλη της. Είμαι μέλος της ΕΔΕΚ γιατί είμαι σοσιαλιστής. Γιατί δεν έλειψα από κανέναν αγώνα, από καμία μάχη αυτού του χώρου. Είμαι Ευρωβουλευτής του κόσμου της ΕΔΕΚ. Και πιστέψτε με, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου, σε αυτή την πορεία, είναι αυτή που μου δίνει και τη δύναμη να συνεχίσω. Γι’ αυτό δηλώνω ότι είμαι ΕΔΕΚίτης Ευρωβουλευτής, και αυτή την ιδιότητά μου δεν μπορεί να μου τη στερήσει καμία ηγεσία και κανένα πειθαρχικό.
 
Μea culpa για την υποστήριξη Σιζόπουλου
 

- Υπήρξατε υποστηριχτής του Μαρίνου Σιζόπουλου για την ηγεσία της ΕΔΕΚ όταν ήταν ανθυποψήφιος  με τον Γιώργο Βαρνάβα. Ήσασταν μάλιστα επικεφαλής της ομάδας στήριξη τους και το «στρατηγείο» σας ήταν εκεί που βρίσκονται και σήμερα τα γραφεία σας για τα οποία είστε υπό κατηγορία. Θέλετε να το σχολιάσετε;

- Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μόνο, mea culpa μπορώ να πω. Ναι, ήμουν στην ομάδα στήριξης του κ. Σιζόπουλου, αλλά στήριζα αυτά που πίστευα ότι θα γίνουν με την εκλογή του. Να θυμίσω ότι τότε, δήλωνα ότι δεν δίνω λευκή επιταγή σε κανένα. Πίστευα και πιστεύω σε μια ΕΔΕΚ προοδευτική, με άνοιγμα προς την κοινωνία, σε μια ΕΔΕΚ με προτάσεις σε κάθε σοβαρό θέμα, σε μια ΕΔΕΚ που θα προσέφερε φωνή στους πολίτες, σε όλους τους πολίτες. Τίποτε από αυτά δεν έγιναν. Σήμερα, μιλούμε για μια ΕΔΕΚ που έχει σίγουρα χάσει την ιδεολογική της ταυτότητα και δεν το λέω για αυτό που έγινε σε μένα, το λέω εκ των γεγονότων. Οπότε, mea culpa, όχι μόνο για αυτό που έγινε στην περίπτωσή μου, αλλά mea culpa για αυτά που πίστεψα πως μπορούσαν να γίνουν, μα διαψεύστηκα.
 

Στον βωμό της πολιτικής μου εξόντωσης παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα

- Πώς ακριβώς έχει το θέμα με τους συνεργάτες σας και ιδιαίτερα με την κοπέλα για την οποία έγινε  αναφορά και σε ένα βίντεο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο;

- Οι τοπικοί συνεργάτες εξυπηρετούν τις ανάγκες των Ευρωβουλευτών στη χώρα εκλογής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εργοδοτούνται από τον Ευρωβουλευτή. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε μεμπτό, σε σχέση με την κοπέλα αυτή. Η συνεργάτις μου, βρισκόταν εκτός των ωρών εργασίας της και μάλιστα ήταν με άδεια. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με τα καθήκοντα της, ως τοπική μου συνεργάτιδα. Διατηρούσε μια δική της επιχείρηση, η λειτουργία της οποίας, ούτε εσυγκρούετο, ούτε παρακώλυε την άσκηση των καθηκόντων της. Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι η ίδια η ύπαρξη και δημιουργία του βίντεο. Πραγματικά αντιλαμβάνεστε πόσο μίσος κρύβουν, όσοι οργάνωσαν και σκηνοθέτησαν αυτό το φιάσκο; Αντιλαμβάνεστε μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει το μίσος τους και το πάθος τους για την εξόντωσή μου; Και αντιλαμβάνεστε πόσο προσχεδιασμένες ήταν οι ενέργειες τους, που το βίντεο αυτό τραβήχτηκε τέλος Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα μετά την επανεκλογή μου, και ανέβηκε περί τις 13 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά τη διαγραφή μου και όσα επακολούθησαν. Το  βίντεο αυτό είναι παράνομο και η ύπαρξη του πρέπει να απασχολήσει όλους μας. Το γεγονός ότι, στο βωμό της πολιτικής μου εξόντωσης, διότι είναι ξεκάθαρο ότι εκεί αποσκοπούσε το βίντεο, παραβιάστηκε η ιδιωτική ζωή, η εργασία, η προσωπικότητα και τα δικαιώματα ενός άλλου ανθρώπου, είναι από μόνο του, εξόχως εγκληματικό.

- Έχετε αποσυρθεί από την αντικαπνιστική εταιρεία όπως αναφέρατε από την πρώτη θητεία σας ως ευρωβουλευτής. Συνεχίζουν όμως τα γραφεία της εταιρείας να συστεγάζονται με το γραφείο σας ως ευρωβουλευτή; Πώς έχουν τα πράγματα;

- Από την αντικαπνιστική εταιρεία αποσύρθηκα από την πρώτη μου θητεία, από το 2014. Το αντικαπνιστικό κέντρο στεγαζόταν από πιο παλιά στον ίδιο όροφο με το γραφείο μου, αλλά είχε διαφορετική πόρτα, διαφορετική είσοδο. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση, ούτε καν στο εσωτερικό των δύο χώρων που να τους ενώνει. Συνεπώς, τα περί συστέγασης και οι λοιποί ισχυρισμοί είναι κακοήθειες. Από τον Αύγουστο του 2019 και αφού το αντικαπνιστικό κέντρο θα έκλεινε και οι ανάγκες πλέον του πολιτικού μου γραφείου είναι περισσότερες, αποφάσισα να ενοικιάσω και τους δύο χώρους, για τους σκοπούς του πολιτικού μου γραφείου. Πλέον δηλαδή, και από τον Αύγουστο του 2019, δεν υπάρχει αντικαπνιστικό κέντρο, αλλά μόνο το πολιτικό μου γραφείο.
 
Η ΕΔΕΚ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της

- Επόμενα βήματα σας στην πολιτική ποια θα είναι; Μπορεί να σας δούμε και σε άλλο κόμμα; Σας προσέγγισαν καθόλου από άλλους χώρους;

- Δεν είναι στον ορίζοντα, ούτε οποιαδήποτε μεταγραφή, ούτε δημιουργία άλλου Κόμματος. Ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω κακό στην ΕΔΕΚ. Παραμένω Ευρωβουλευτής του κόσμου της ΕΔΕΚ και όλων των δημοκρατικών πολιτών που πίστεψαν σε μένα. Θα συνεχίσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αγωνίζομαι με τον ίδιο ζήλο, όπως και την προηγούμενη πενταετία. Θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις και τη σκληρή δουλειά, με επίκεντρο την κοινωνία, τον άνθρωπο και μια Ευρώπη που θα προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στους πολίτες της. Ξέρετε, η πολιτική δεν είναι μέσο προς εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και επιδιώξεων, η πολιτική πρέπει να  εξυπηρετεί, να εκφράζει και να εργάζεται για τον πολίτη, για την κοινωνία και αυτή είναι η πρώτη μου έγνοια. Η δική μου πολιτική σταδιοδρομία έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατέθεσε ο Παπαδάκης - Δηλώσεις Αρχηγού Αστυνομίας

- Συζητάτε καθόλου το θέμα με άλλα παλιά αποστασιωποιημένα στελέχη της ΕΔΕΚ; Ποια και ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους;

- Βεβαίως. Έχω ξαναπεί ότι, τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετές παραιτήσεις συναγωνιστών, εξαίρετων συναγωνιστών για τις οποίες βέβαια δεν άνοιξε μύτη. Πέρασαν στα ψιλά. Δεν ήταν τυχαίες. Έβλεπαν και αυτοί, ότι η θεσμική λειτουργία του Κόμματος νοσεί. Έβλεπαν και αυτοί, ότι το Κόμμα απομακρύνεται από τις ρίζες του, από τις αρχές και τις αξίες του.  Όταν αγαπάς κάτι και έχεις αφιερώσει και χρόνο και κόπο για αυτό, δεν μπορεί να μην σε προβληματίζει η πορεία του. Συζητούμε τους προβληματισμούς μας. Σε ορισμένα θέματα ίσως διαφωνούμε, σε άλλα συμφωνούμε, αλλά και διάλογος γίνεται και ανταλλαγή απόψεων υπάρχει. Δεν ξέρω αν θα οδηγήσει κάπου αυτό, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδάκης: Παραμένω ΕΔΕΚιτης- Η ανάρτησή του μετά την απόφαση του Πειθαρχικού

- Την επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ πώς την βλέπετε και γιατί;

- Η ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή χρειάζεται τομές, στη λειτουργία της, στην ιδεολογία της, στις θέσεις της, παντού.  Η ΕΔΕΚ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της, να βρει την ιδεολογική της ταυτότητα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης, αυτού του χώρου. Όσο παραμένει ο κ. Σιζόπουλος στην ηγεσία του Κόμματος, κανένας δεν μπορεί να ελπίζει ότι η ΕΔΕΚ θα γίνει ξανά πρωταγωνιστής στην κοινωνία. Θα βρίσκεται μόνο στην επικαιρότητα για αποκεφαλισμούς στελεχών και λογικές αποψίλωσης του κόμματος.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...