To Top
18:10 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας
  24 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Στα βαθιά μπαίνει πλέον η συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle» στο λιμάνι της Λεμεσού και η πραγματοποίηση κοινής αεροναυτικής άσκησης, σηματοδοτεί τη νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως πληροφορούμαστε κατά την τελευταία επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλορένς Παρλί, στην Κύπρο και στη συνάντηση της με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, τέθηκαν επί τάπητος τα κεφάλαια που αφορούν την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο της PESCO όσο και σε διμερές επίπεδο.
 
Μία συνεργασία η οποία έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Κύπρο και τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι καταθέτοντας απόψεις και εισηγήσεις. Πρόθεση της Γαλλίας είναι η συχνή παρουσία ναυτικών δυνάμεων της στην περιοχή, η οποία θα ενισχύει και τις ερευνητικές ενέργειες της Total στην κυπριακή ΑΟΖ. Απομένουν, ωστόσο, κάποια διαδικαστικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και τα οποία οι δύο υπουργοί θέλουν να ξεπεράσουν προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν περαιτέρω οι προσπάθειες για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτό, όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να γίνει σύντομα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
 
Τη σημασία της παρουσίας του γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την επίσκεψη του το Σάββατο στο «Charles De Gaulle», δηλώνοντας ότι παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου συμβάλλει στον στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε την επίσημη εκδήλωση στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, με αφορμή την παρουσία του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Ευρώπης, στο λιμάνι της Λεμεσού, στην παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, του κυβερνητικού Εκπροσώπου και άλλων κρατικών αξιωματούχων, της στρατιωτικής ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, πρέσβεων ξένων χωρών και άλλων επισήμων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Κύπρο, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συνεχιζόμενης και ποιοτικής αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, «μια χώρα που θεωρούμε τόσο φίλο, όσο και εταίρο».  
 
Αυτή η σχέση δεν είναι μόνο αμοιβαία επωφελής αλλά και στρατηγικής σημασίας καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Κύπρος μοιράζεται τις ίδιες αξίες, συμφέροντα και ανησυχίες με τη Γαλλία, ως επίσης και το ίδιο όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
 
Γι’ αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η παρουσία αυτού του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου, συνεισφέρει στον στόχο επίτευξης μιας μόνιμης παρουσίας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.
 
Υποδεικνύοντας ότι η Γαλλία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Εθνικής Φρουράς σε θέματα εξοπλισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί η συνεργασία, με την πραγματοποίηση κοινών ναυτικών ασκήσεων, την υιοθέτηση Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας για θαλάσσια επιτήρηση και με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί.
 
Λέγοντας ότι Κύπρος και Γαλλία απολαμβάνουν μια αναπτυσσόμενη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο ΠτΔ σημείωσε ότι η εμπλοκή του γαλλικού κολοσσού Total στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει διανοίξει νέους δρόμους, όχι μόνο προς όφελος των δυο χωρών, αλλά και με προοπτικές για σημαντική συνεισφορά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών, με στόχο την εξασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμου και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Συνεπώς, υπογράμμισε, η συχνή παρουσία γαλλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους στοχεύουν σε αστάθεια και ένταση στην περιοχή.
 
Νέες κοινές ασκήσεις
 
Η κοινή αεροναυτική άσκηση με τη Γαλλία σηματοδοτεί και την αρχή για μια σειρά ασκήσεων με άλλες χώρες στις οποίες θα έχει η Κύπρος. Ήδη όπως γράψαμε, προγραμματίζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο μεγάλη αεροναυτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδας στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Κύπρος. Η άσκηση θα καλύψει την περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου από την Κρήτη μέχρι τη Χάιφα με συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων και από τις τέσσερις χώρες. 
 
Ως γνωστό, στη συνάντηση των ΥΠΑΜ Κύπρου και Ελλάδας τέθηκε και το θέμα διεύρυνσης της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με τη Γαλλία. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, μετά την επίσκεψη της Κύπρο, αναμένεται ότι σήμερα θα μεταβεί στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο της.
 
Μήνυμα προς Τουρκία
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί με επιθετικό τρόπο, όπως, μεταξύ άλλων, με στρατιωτικές απειλές, παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές για κατοχή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και υπογράφοντας παράνομα μνημόνια συναντίληψης με τη Λιβύη, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα .
 
Ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις εντείνουν τις εντάσεις στην ήδη ασταθή περιοχή μας και έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα.
 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...