To Top
14:15 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΑΚΕΛ: Ώρα κριτικής και αυτοκριτικής
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΑΚΕΛ: Ώρα κριτικής και αυτοκριτικής
  24 Φεβρουαρίου 2020, 9:37 πμ  
Ώρα κριτικής, αλλά και αυτοκριτικής για το ΑΚΕΛ. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου μετρούν πλέον αντίστροφα για το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12-14 Ιουνίου και το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία για τη νέα αρχή του ΑΚΕΛ.
 
Μέσα από τις θέσεις που το κόμμα θέλει να καθορίσει για το επόμενο χρονικό διάστημα, το κόμμα της Αριστεράς επιδιώκει να χαράξει και τους στόχους της νέας εποχής. Οι οποίοι έχουν δύο σταθμούς. Ο πρώτος αφορά τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ο δεύτερος και μεγαλύτερος αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Όπως κατά καιρούς έχει και δημόσια δηλωθεί τόσο από το γγ του κόμματος όσο και από διάφορα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ, η επιδίωξη είναι η αλλαγή της διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού. Μια αλλαγή όμως η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έχει την παρουσία του ΑΚΕΛ.
 
Μία ακόμα βασική προϋπόθεση η οποία έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς ηγεσίας της Εζεκίας Παπαϊωάννου. Αυτή η αλλαγή θα επιδιωχθεί μέσω συνεργασιών, είτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε με άλλες κοινωνικές ομάδες και ομάδες πολιτών. Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς μία συνεργασία στη βάση αρχών, όπως υπογραμμίζεται από όλα τα στελέχη του κόμματος, για να γίνει, θα πρέπει να βρει και τις ανάλογες συγκλίσεις στα μεγάλα ζητήματα της κυπριακής κοινωνίας.
 
Αυτά είναι που θα καθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας, με την ηγεσία του κόμματος να θέτει τις ράγιες πάνω στις οποίες θέλει να κινηθεί ο διάλογος του κόμματος τόσο πριν όσο και στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Ένας διάλογος ο οποίος δεν θα περιοριστεί μόνο εντός του των μελών και υποστηριχτών του κόμματος, αλλά έχει ως στόχο να εντάξει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, με φιλοδοξία τη δημιουργίας μια γενικότερης δυναμικής για την αλλαγή.
 
Αυτό, άλλωστε, έθεσε και ο Άντρος Κυπριανού στο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. «Φιλοδοξούμε το επικείμενο Συνέδριο να είναι η αφετηρία και η αφορμή για να ανταποκριθούμε στους στόχους μας», είπε, «για να αναπτυχθεί διάλογος εντός και εκτός κόμματος». Για να συνεχίσει λέγοντας ότι το κόμμα θέλει να ακούσει και άλλες απόψεις. «Απόψεις και διαφορετικές από τις δικές μας για να προβληματιστούμε, να συνθέσουμε, να προχωρήσουμε», ανέφερε, «για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που θέλουμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό το ΑΚΕΛ διοργάνωσε μόλις πριν ένα δεκαήμερο το πρώτο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Κτίζοντας την οικονομία της επόμενης δεκαετίας».
 
Η Οικονομία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θέλει να χτίσει το ΑΚΕΛ την πρόταση πολιτικής του, με πρόταξη την κοινωνική οικονομία και τις δράσεις που θα βοηθήσουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε με το κομματικό σύνολο αλλά και την κοινωνία. Για κάποια από αυτά έχουμε επεξεργασμένες θέσεις, ενώ για κάποια άλλα επεξεργαζόμαστε», ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ.
 
Κυπριακό και Εξωτερική Πολιτική
 
Το Κυπριακό αξιολογείται και πάλι ως η πρώτιστη προτεραιότητα του ΑΚΕΛ με την κριτική να στρέφεται προς το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου επικεντρώνουν την κριτική τους στο θέμα αυτό, όπως και στη διαχείριση που γίνεται στο θέμα των υδρογονανθράκων. Σ’ αυτά τα δύο ζητήματα είναι που θα επικεντρωθεί και ο διάλογος του κόμματος για τον καθορισμό των θέσεων πολιτικής στο πλαίσιο του Συνεδρίου.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο, όπως είπε, είναι να απεγκλωβιστεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. «Πλέον δεν είναι θέμα διαμάχης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε, για να προσθέσει πως, αντί να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό μας πλούτο ως εργαλείο για βελτίωση της γεωστρατηγικής μας θέσης, προώθηση του Κυπριακού και παράθυρο προοπτικής για την οικονομία του τόπου, όπως είχε κάνει ο προκάτοχος του, τον χρησιμοποίησε ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση.
 
Το δεύτερο που πρέπει να κάνει, όπως είπε, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πρέπει να αφήσει το Κυπριακό μέσα στη δίνη των εντάσεων.
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ
 
Στο ΑΚΕΛ θέτουν σε υψηλή προτεραιότητα και τις αλλαγές που θέλουν να φέρουν στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Απώτερος στόχος, η εμπλοκή και νέων ατόμων εντός του κόμματος με τη δημιουργία καλύτερων καναλιών επικοινωνίας με τις ομάδες βάσης. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουν να δώσουν χώρο ανάπτυξης της κριτικής προς το κόμμα, προκειμένου να ακουστούν όσο το δυνατό περισσότερο απόψεις και να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων, μεταφέροντας και την ευθύνη σε ένα πιο συλλογικό επίπεδο. «Θα συζητήσουμε και τα του οίκου μας. Δίχως φόβο, με τόλμη και με αυτοκριτική διάθεση. Θα κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και θα συζητήσουμε λύσεις. Να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε ώθηση στο κόμμα», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού στην παρουσίαση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής προς το Παγκύπριο Συνέδριο.
 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...