To Top
09:26 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακό: Έτοιμος για τη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Κυπριακό: Έτοιμος για τη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ
  25 Φεβρουαρίου 2020, 11:46 πμ  

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή του την πρόθεση άφησε να διαφανεί στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Η ανάγνωση που κάνει η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες κινείται πάνω στα εξής: 1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ περιμένει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα για να κάνει την επόμενή του κίνηση στο Κυπριακό, 2. Εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει την επόμενή του κίνηση και να καλέσει τα μέρη, 3. Είναι έτοιμος να θέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενώπιον των ευθυνών τους στο Κυπριακό, και 4. Εκτιμά και ο ίδιος ότι αρνητικές κινήσεις (σ.σ. προκλήσεις της Τουρκίας) δεν βοηθούν στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστολές προς Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν, Τζινπίνγκ και Τζόνσον

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας». Σημειώνοντας παράλληλα τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση, ανάμεσα σε άλλα, με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε «την ικανοποίηση του Γενικού Γραμματέα για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, όπως επίσης την ξεκάθαρη δέσμευση και ετοιμότητά του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία αμέσως μετά την «εκλογική διαδικασία» στις κατεχόμενες περιοχές. Μια διαδικασία που, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη συζήτηση, θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα ενισχύει την προσπάθεια έτσι ώστε να δύναται να οδηγήσει σε θετική κατάληξη, που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ».

Τέλος ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση και για τα μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ενώ ο ΓΓ αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυπριακό και συνομιλίες συζήτησαν ΥΠΕΞ - Γκουτέρες

Επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη προς Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν, Τζινπίνγκ και Τζόνσον 

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα επιστολές στους ηγέτες των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας. Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στο ίδιο πλαίσιο σχετικές επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, δηλαδή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτές τις επιστολές (όπως από την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ο «Φ») ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, «ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης» του Κυπριακού.

Ερωτηθείς ποια είναι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, «ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση των κονδυλίων αυτών. θα μπορούσε μάλιστα να συζητήσει και σχετική αύξησή τους, νοουμένου ότι τα κονδύλια αυτά υπηρετούν την επανένωση της χώρας, μέσω της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα». Ωστόσο, όπως είπε, ο Πρόεδρος «ξεκαθάρισε ότι σε ενδεχόμενες ενέργειες είτε των Τουρκοκυπρίων είτε της Τουρκίας να προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εποικισμό, τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σεντώνας είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την Αμμόχωστο, απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα επιστολές στους ηγέτες των χωρών που αποτελούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή προς τον κ. Τραμπ, στον κ. Πούτιν, στον κ. Μακρόν, στον κ. Σι Τζινπίνγκ και στον κ. Τζόνσον».

Επίσης σε αυτό το ίδιο πλαίσιο απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, στην Πρόεδρο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Σε αυτές τις επιστολές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης», κατέληξε.

Μέσω της «επιτροπής» η επιστροφή περιουσιών

Μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα θα μπορεί να επιτευχθεί λύση στο θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακί.  Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο Χακί υποστήριξε (μετάφραση ΓΤΠ) πως «οι περιουσίες στα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή κληρονόμους τους μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας».

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος, που ανέλαβε να προωθήσει εκατοντάδες αιτήσεις ενώπιον της «επιτροπής», ανέφερε ότι «ο οδικός χάρτης για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι ξεκάθαρος και υπέδειξε την “επιτροπή ακίνητης περιουσίας”». Περαιτέρω ανέφερε ότι «γι’ αυτούς η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, δηλαδή αν υπάρχει οικοδομή στη γη, τότε η οικοδομή ανήκει στον ιδιοκτήτη γης», ισχυριζόμενος ότι αν η γη στα Βαρώσια ανήκει στα βακούφια, τότε τα ξενοδοχεία που είναι κτισμένα πάνω σ’ αυτή είναι περιουσία των βακουφίων. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χακί ανέφερε ακόμη ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει περιουσίες στους ιδιοκτήτες που ήταν εγγεγραμμένοι το 1974 ή στους νόμιμους κληρονόμους τους μέχρι τον Απρίλιο, πριν η Τουρκία κάνει την καταχώρησή της σχετικά με την υπόθεση «K.V. Mediterranean Tours Ltd» που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)». «Αν η Τουρκία θέλει απόρριψη της υπόθεσης K.V. Mediterranean Tours Ltd στο ΕΔΑΔ ή να ανακόψει παρόμοιες υποθέσεις, τότε η υπόθεση δεν θα μπορέσει να παραταθεί πέραν του Απριλίου, και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να υποβάλει επίσημη δήλωση και να υποδείξει εμπράκτως άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου» υποστήριξε ο Χακί.

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι αν επιστρέψουν τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», τότε θα εκπληρώσουν μια διάσταση της διεθνούς υποχρέωσής τους, προσθέτοντας ότι σ’ αυτή τη συγκυρία είναι το ορθότερο και μοναδικό βήμα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Σημείωσε ότι οι πολιτικές συγκυρίες στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίσσονται εναντίον τους και ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» [όπως αναφέρεται στην κυπριακή Κυβέρνηση] κάνει μονομερή βήματα και δεν υποχωρεί σε κανένα θέμα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια δυνατή θέση παζαρέματος με την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» [όπως αναφέρεται στην κυπριακή Κυβέρνηση] πρέπει να δείξουν ότι η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου χάνεται και ότι ο δρόμος της «τουρκοποίησης» έχει ανοιχθεί, τονίζοντας ότι είναι ένα βήμα που πρέπει να πάρουν τώρα. 

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Χακί υποστήριξε ότι κάποιες υποχρεώσεις ή οικονομικές αβεβαιότητες θα σπρώξουν με τον καιρό τους Ελληνοκύπριους Βαρωσιώτες να δώσουν εθελοντικά τις περιουσίες τους [να τις πωλήσουν αναγκαστικά] και αυτή η ενέργεια θα ανοίξει τον δρόμο για τουρκοποίηση των Βαρωσίων, της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, εναρμονισμένης με το διεθνές δίκαιο.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...